Trole 2

Troll 2
1990
3,4 2,6 tys. ocen
3,4 10 1 2558
4,0 6 krytyków
Trole 2
powrót do forum filmu Trole 2

ocenił(a) film na 2

Wiadomo, ten film jest po prostu zły. Ja lubię niektóre złe filmy, ale ten na pewno do nich nie należy. W ogóle mnie nie porwał. Sam pomysł zresztą moim zdaniem okazał się niewypałem. Jako horror kompletnie, ale to kompletnie się ten nie sprawdza. Akcenty czarnego humoru jakie się tu nawet pojawiają są zwyczajnie marne. Nie wiem, co w tym filmie niektórzy widzą, ale dobra - każdy ma swój gust. Dla mnie straszna kaszanka. Co najśmieszniejszego, film jest niby o jakichś strasznych goblinach, a tylko parę razy widzimy ich w jakiejś ciekawszej akcji - poza tym nie robią na ekranie nic takiego, co mogło by widza przerazić. I jeszcze ten "głupkowaty" chlorofil... co to miało być. Nie polecam. Tylko dla zapaleńców :) Moja ocena: 2/10.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 4
Shady_Yo

Co widzą? Chociażby ciekawie wykreowany świat goblinów: nie pojawiają się z dupy i zaczynają zjadać bohaterów, ale np. to, że są wegetarianami, fanatycznie nienawidzą mięsa. Zresztą nietrudno zgadnąć, że to metafora i satyra (czy udana to inna sprawa) na religijnych fanatyków. Autorski pomysł na ograny motyw: amerykańska rodzinka z przedmieść trafia do prowincjonalnej, budzącej grozę wioski.

Humoru tu za dużo nie było, ale trudno nie zauważyć puszczenia oka do widza przyzwyczajonego do kanonicznych schematów gatunku. Jeśli ktoś widzi tu tylko kiczowatą charakteryzację..to jego problem. Może jest to kwestia otwartości na kino klasy B. Ja tam się nie wstydzę. :)