PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 735575
8,1 86 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Moje zdanie jest takie:
Co z tego, że puszczą, skoro pewnie:
1. Z lektorem - jak zwykle. Chyba że wezmą pod uwagę mój mejl do TVN-u i zrobią głosowanie sms :)
2. Prawie nikt nie ma kina domowego i dobrego telewizora do oglądania takiego filmu.
3. Nie każdy rozumie/lubi ten gatunek filmowy.
4. Nie każdy ma TVN :)

ocenił(a) film na 10
MegaTM

No ja akurat TVN nie mam ale licze bardzo na to że mój brat bedzie miły i mi ten film nagra. Poza tym dlaczego nie ma takich filmów w jedynce one sa wartościowe i chyba dlatego jedynka ich nie chce. no to na tyle.czekam na dalszą dykusje.;-D

użytkownik usunięty
MegaTM

Sprofanują dzieło sztuki - poprzerywają reklamami.

użytkownik usunięty

No pewnue ze to dobrze!!!!!! Tylko szkoda ze nie ma tam Johnnego Deppa;(

ocenił(a) film na 10
MegaTM

Zapewne najbardziej zagorzali fani filmu widzieli go już kilka razy i nie zrobi to im aż takiej różnicy czy film będzie z lektorem czy bez. Ja się ciesze, że go puszczą bo chętnie obejrze jeszcze raz (za darmo, czyli nie płacąc za kasetę video).

ocenił(a) film na 9
mondoshawan

Dla mnie to akurat ma znaczenie, bo po:
1. Wersja z lektorem jest beznadziejna, z uwagi na to, że połowy efektów nie słyszę. A napisy mi nie przeszkadzają.
2. Pewnie TVN da reklamy, ale wtedy ile to będzie trwało. Od 20:10 do 2 w nocy? Kto tyle wytrzyma :D
A co do posta wyżej to dlatego TVN puszcza Władcę Pierścieni, ponieważ ma umowę z wytwórnią filmową Warner Bros. Poland! Dlatego tam tylko m.in. leci Harry Potter, Matrix, i inne produkcje...

mondoshawan

Ja jeszcze nie widziałam zadnej czesci WP.Tylko czytałam ksiązki.Miałam juz dawno obejrzec WP Druzyne piersienia na HBO ale nie zdązyłam.Teraz leci w TVN.A ja wiem ze to nie bedzie miłe.Bo w najwazniejszej scenie jak nie zrobiom reklamki to znowu wtykną :wyślji sms itd.Co to za przyjemnosc słyszec lektora.Kazdy głos będzie taki sam a ja chciałabym usłyszec prawdziwe głosy aktorów.Poprostu musze sobie załatwic wersje na DVD.Bo wspaniale będzie usłyszec i obejrzyc film na kompie a nie w TV.A wogule mój telewizor nie jest nowy.A na kompie obraz będzie wspaniały...Lecz lepiej WP obejrzec TVN niz wogule.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
MegaTM

Heh ucieszyłam się choć film oglądałam kilka razy, ale oglądnę jeszcze raz. Lektor faktycznie będzie trochę przeszkadzał, ale teraz więcej uwagi zwróce na obraz a nie na czytanie napisów(chociaż do napisów nic nie mam). Dobrze, że puszcza to TVN bo oglądnąć WP możnabyło jedynie na HBO bądź Canal+, a TVN jest bardziej dostępnym kanałem. A co do reklam - puszczają mniej niż Polsat np. i są krótsze:) A TVN jest chyba na tyle madry, że puści je w nieekscytujących i ważnych momentach i będą ktrótsze niz zwykle bo za długo będzie to wszystko trwało:)

Nenya

obejrzę, aby sobie przypomnieć jak wygląda wersja nierozszerzona :)

ocenił(a) film na 9
Yngerash

Może dadzą rozszerzoną? Kto wie! A co do tych momentów, to można się zdziwić, bo pamiętam przypadek taki jak puszczali Matriksa po raz pierwszy w TVN-ie i reklamę dali dokładnie jak jeden z Agentów strzelił. Po reklamie był koniec tego strzału :D Ale wtedy się ubawiłem...:)

ocenił(a) film na 9
MegaTM

Z przykrością (nietylko dla mnie) informuję, że puszczą wersję z lektorem... Nie mogliby przynajmniej głosowania SMS zrobić? Jaką wersję chciałbyś oglądać w TVN-ie: z lektorem, czy z napisami... Bo wersja z lektorem jest milion razy gorsza...

ocenił(a) film na 10
MegaTM

ja tam sie zgodzam w 100% z autorka postu ,nie ma co ale takie filmy puszcza sie bez lektora w oryginale i bez reklam- jesli wogol etaki film sie nadaje na tv ,nie wspomne ze to film z efekatmi w sam raz na Dvd tak jak ja np wczoraj sobie 3 czesc pusiclam jak kino domowe to kino a taki film w zwyklej tv to kaplica i tyle,ale z drugiej strony rozumeim tych co nie maja Dvd albo nie maja kasy na pozyczenie filmu czy tez nie chodza do kina.. ale to juz nie to samo

ocenił(a) film na 9
malaMi

Ej... Jak już, to z autorem ;) ... Przynajmniej jak już puszczają z lektorem, to chciałbym to widzieć w wersji rozszerzonej (reżyserskiej) :D

ocenił(a) film na 10
MegaTM

a przepraszam za pomylke;) a tak wogole to pewnie podziela 1 czesc na dwie bo pol dnia to chyba nie beda tego puszczac z reklamami hehe

ocenił(a) film na 9
malaMi

Pewnie 50% widzów pójdzie spać, zanim się skonczy seans w TVN-ie, bo jeśli dodadzą do tego reklamy, a film puszczą jak zwykle o 20:10 (z lektorem pewnie :/) to koniec seansu będzie ok. 1-2 w nocy (wraz z reklamami)...

ocenił(a) film na 9
MegaTM

Tutaj macie link do TVN-u:
http://tvn.pl/6352,1216566,nasze.html [tvn.pl/6352,1216566,nas ...]
Zgadłem, że emisja będzie o 20:10... 4 marca 2005 r. Wpisujcie się kto będzie oglądał (ja widziałem 2x w kinie i raz na VHS z lektorem). 4.03.2005 OBECNOŚĆ OBOWIĄZKOWA!!!

ocenił(a) film na 10
MegaTM

Ja mam wersję rozszerzoną, którą w kazdej chwili moge obejrzec :] (a w moim przypadku oglądanie wersji nierozszerzonej i to na dodatek przerywany reklamami jest stratą czasu).

użytkownik usunięty
MegaTM

Ja akurat mam TVN i moge sie zalozyc o kompa, ze bedzie z lektorem :\. A szkoda, bo nie bede mogla slyszec orginalnego glosu Legolasa... Ahh...

ocenił(a) film na 10
MegaTM

czy ktoś z was widział FOTR na HBO? jesli tak to macie szczęście bo lektor jest tam nie do wytrzynamia. Teksty są tak napuszone ze az sie niedobrze robi. Co drugie słowo to zaprawde, powiadam , zaklinam itp. Takze miejmy nadzieje ze tvn puści jesli nawet nie napisy to chociaż "normalnego" lektora który jest na kasetach i dvd

ocenił(a) film na 8
MegaTM

Mnie najbardziej denerwują oczywiście reklamy. Film będzie trwał tera od 20.00 do 23.45. Wytną małoważne sceny. Dodatkowo podczas seansu wyświetlane będą rzeczy typu: "Wyślij sesemesa o treści TOLKIEN na numer 7241, a możesz wygrać 1000 $ i kubeczek".

Format 4:3 - czyli telewizyjny. O ilę się nie mylę film był kręcony w formacie 1:2,35 (a może 9:16 ?), czyli w telemizji obetną z połowę obrazu.

Nie mówię już o lektorze...

I najważniejsze: NIENAWIDZĘ TEGO FILMU! Poprostu nie interesuje mnie średniowieczny styl (konie, miecze, przesądy, połamane/pourywane w walce kończyny...)

ocenił(a) film na 9
MegaTM

Film będzie na 99,99% w formacie panscan, czyli tym kinowym... Ale z tego co wiem, to można nabyć w USA (nie wiem czy w Polsce również) wersję zarówno FULL SCREEN jak i WIDESCREEN...

ocenił(a) film na 10
MegaTM

a ja na to sikam keke bo i tak to mam all czesci na dvd wersje kolekcjonerskom keke i se moge puscic z lektorem bez lektora po chinsku rusku i jak mi tam pasuje kek ehhhh wy to macie ludzie problemy keke :D

MegaTM

Wporządku ciesze się że masz to wszystko na dvd, ale nam tu wszystkim w tym temacie chodzi o propagowanie dobrego kina w telewizji. A zauważmy jak zachowuje się telewizja w Polsce.....uważają nas za kretynów. W krajach cywilizowanych albo robi się dubbing (ale to podobno jest za drogie dla tv w Polsce), albo daje się napisy (i ludzie uczą się w ten sposób np. angielskiego)

Pozdrawiam fanów "Władcy...."

Mnie najbardzie wkurza w wersjach lektorskich to że nie słysze przez to muzyki....a wiecie "Music - the driving force of the universe" :)

użytkownik usunięty
quark

Cytat z ProgramTV (polecam programik wszystkim wielbicielom TV)

"............
20:10 Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
reż.Peter Jackson, wyk.Elijah Wood (Frodo Baggins), Ian McKellen (Gandalf Szary), Viggo Mortensen (Aragorn/ Obieżyświat), Liv Tyler (Arwena), Sean Astin (Samwise "Sam" Gamgee), Cate Blanchett (Galadriela), John Rhys-Davies (Gimli)
Film fabularny Nowa Zelandia 2001

23:45 Diagnoza zbrodni
reż.Phil Joanou, wyk.Richard Gere (Isaac Barr), Kim Basinger (Heather Evans), Uma Thurman (Diana Baylor), Eric Roberts (Jimmy Evans), Paul Guilfoyle (Mike O'Brian), Keith David (detektyw Huggins), Robert Harper (Alan Lowenthal)
Film fabularny USA 1992................."

Czyli, albo dadzą wyjątkowo mało reklam ( w co nie wierzę) albo dadzą tak skróconą wersję, jakiej świat nie widział : PPPPP

Ja na szczęście mam władce gdzieś na płyce i zastanawiam się czy nie obejżeć tej wersji na kompie.

Hmm... Mi tam nie przeszkadza lektor, czy coś... Mi przeszkadzają reklamy... Jak ich nie będzie to ja jestem chętna do oglądania.

MegaTM

TVN sie po prostu zblaznil maksymalnie. Film po prostu stworzony pod testowanie ozliwosci telewizorow i zestawow kina domowego, a oni puszczaja mi Wladce w dennym stereo. Panie Walter, gratuluje kolejnego fantastycznego posuniecia. Hahaha, co za osly.

MegaTM

Właśnie zaczęłam sobie oglądać... i przerwałam. Wersja z lektorem jest beznadziejna, głosów aktorów prawie nie słychać, obraz ostry, ale za to sceny batalistyczne nie robią wielkiego wrażenia, a takowe wrażenie robiły nawet na komputerze... No i jest to wersja nierozszerzona ;) Chociaż może jeszcze się skuszę i trochę pooglądam :)

ocenił(a) film na 10
MegaTM

Mimo to, że film był z dubbingiem, z reklamami i w formacie, którego nienawidzę... bardzo mi się spodobał :D W poniedziałek biegnę do biblioteki wyporzyczyć całą serię xD No i oczywiście zaczynam zbierać na wszystkie filmy 'Władcy..." (rotfl)
W sumie zdziwiłam się co do tego, ze się na tym filmie nie zawiodłam :D Zawsze jak się napale na jakiś film to później mi się nie podoba, bo miałam za duże oczekiwania :P A tutaj było świetnie- nawet je przewyższył :D :D :D

ocenił(a) film na 9
_Lily_

niestedy włądca nigdy nie był z dubbingiem tylko z lektorem.
Dubbing(shrek)-głosy aktorów przetłumaczone na np. polski
Lektor(władca pierścieni I-III)-Facet który wypowiada kwestie z filmu i za każdym razem jest ten sam głos.

ocenił(a) film na 10
MegaTM

KICHA!!!
To że film jest z lektorem to pikuś. Przecież w przy dzwięku mono i tak na efekty dźwiękowe nie można liczyć więc nie ma sensu obrażać się o lektora. To że poprzerywany reklamami...hmm przecież wiadomo było że tak będzie. Ale największa kicha że film w standardzie Anamorphić Widescreen przycięto do formatu 4:3. W ten sposób wycięto jakieś 40% filmu. Na początku oglądania nie zorientowałem się. Tylko dziwiłem się że początkowe sceny z wojny o pierścień wyglądają jakoś tak nijako i mało efektownie. A piękne krajobrazy jakoś wcale nie zachwycają. Dopiero po kilku minutach zorientowałem się co jest grane. Szkoda gadać. Polecam wszystkim obejrzeć film jeszcze raz na kinie domowym i koniecznie w wersji rozszerzonej. Powinna być w każdej lepszej wypożyczalni.

ocenił(a) film na 9
urborg

A co jest dodatkowo w wersji rozszeżonej. Dłuższe sceny czy może coś więcej?

Czy w "Powrocie Króla" wersja rozszerzona jest dużo lepsza od kinowej.

Oglądałem kilka miesięcy temu "Powrót Króla" (właściwie to drugą połowę) w Arkadii na panoramicznym TV za 50 tys. PLN i jakoś nie zauważyłem różnicy w stosunku do wersji kinowej (oczywiście byłem na wszystkich 3 częściach w kinie, a teraz marzę jeszcze o o obejżeniu całej trylogii w IMAXie. Byłem w IMAXIE na trzecim Matrixie i efekty były dużo lepsze niż w zwykłym kinie, a przeiceż Władca ma dużo lepsze efekty od Matrixa).

Co do seansu w TVN to żeczywiście reklamy się dłużyły (aż musiałem co chwila budzić moją mamę he he he)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
AUTO

Z tego co słyszałem to nie ma i nie będzie "Powrotu Króla" w wersji rozszerzonej przeznaczonego do wyświetlania w kinach. Na nocach z władcą (wszystkie trzy części puszczane na raz) dwie pierwsze części są wyświetlane w wersji rozszerzonej a trzecia w kinowej. Wersja kinowa to wersja przycięta tak żeby trwała 3 godziny, zaś wersja rozszerzona to film w takiej postaci jak chciał tego reżyser. Róznice to mogą być całe sceny bądź czasami jedynie pojedyńcze kwestie bądź ujęcia. Wersję rozszerzoną polecałbym szczególnie tym co nie czytali książki, gdyż łatwiej się połapać o co w tym wszystkim chodzi. Największe oczywiście różnice występują w trzeciej części (aż 52 minuty filmu więcej), więc gdybyś ją oglądał to na pewno połapałbyś się że są nowe sceny których wcześniej nie widziałeś. W Dwóch wieżach też jest sporo dodane (42 minuty). Najmniej różni się część pierwsza (chyba tylko 17 minut) ale i tutaj widać że ogląda się inny film. Przede wszystkim zmieniono zupełnie początek filmu i możemy dzięki temu dowiedzieć się sporo więcej o hobbitonie i hobbitach. Poza tym pewne "błędy" które w filmach wychwycili ludzie którzy wyszukują różne filmowe potknięcia, okazało się efektem przycięcia filmu do owych 3 godzin. Np. w dwóch wieżach podczas walki z Wargami Aragorn jechał na ciemnym koniu a po upadku z przepaści przychodzi do niego biały koń. Albo w Powrocie króla Gandalf gdy jedzie ratować Faramira przed spaleniem ma różdżkę a potem już jej nie ma. Dlaczego??? Nie zdradzę. Oglądnijcie wersje rozszerzone. Polecam

użytkownik usunięty
MegaTM

MASZ RACJE MOGĄ SOBIE PUSZCZAĆ "STAROCIE" ALE LEKTOR JEST DO DUPY DO KWADRATU czekaj czekaj ... jak to było OBIERZYŚWIAT (lol2) hahahHHAH

MegaTM

"Nie każdy rozumie/lubi ten gatunek filmowy."

To dla mnie bardzo dziwny powód. Wszakrze czy dlatego, że nie każdy lubi np. horrory czy komedie romantyczne mają one być nie pokazywane w TV?