...a Polska miała ich tysiące..nierozumiem dlaczego tak chcą ten naród "na siłę" zreflektować...???? najpierw Szindler teraz ten bohater...nakręćcie film o walecznych Polakach ;) a może za mało medialny temat? bo przecież co niektórzy Amerykanie ne wiedzą gdzie leży Polska ;((((
pozdrawiam wszystkich!
Widać, że oglądałeś wczorajsze wiadomosci tv... bo "Twoje" słowa są dośc wiernym powtórzeniem wypowiedzi pewnej pani redaktor...
masz rację! oglądałam wiadomości i zacytowałam te słowa bo są świetnym odzwierciedleniem tego co pomyślałam po obejrzeniu tego spotu o Walkirii..
Zgadzam się...
Na przykład dla mnie postacią, której życiorys to gotowy scenariusz filmowy jest chyba wciąż niezbyt dobrze znany Witold Pilecki. Postać bohaterska i tragiczna zarazem. Dość powiedzieć, że dobrowolnie dostał się do KL Auschwitz w celu zorganizowania tam komórki ruchu oporu, później zaś uciekł z obozu. Więcej informacji o Pileckim choćby na wikipedii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki
pozdrawiam
Witold Pilecki powinien mieć ulice i pomnik w każdym Polskim mieście. Takim ludziom chwała po wsze czasy! Podobnie jak rzeszy Cichociemnych min generał Elżbieta Zawacka.
pewnie dlatego, ze nie ma silnego lobby polskiego w Chameryce... przy okazji polecam obejrzec Gran Torino gdzie Clint gra "Polaka" i gdzie jest to jeden z niewielu obrazow szkalujacych dobre imie Polaków...
polecam takze "Year of the gun " z Rourke...