PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300970}

Wiedźmikołaj

Hogfather
2006
7,5 8,5 tys. ocen
7,5 10 1 8537
6,7 3 krytyków
Wiedźmikołaj
powrót do forum filmu Wiedźmikołaj

Jest OK

ocenił(a) film na 7

Książki nie czytałem :)
Film obejrzałem z przyjemnością - jest kilka plusów - szczególnie podobał mi się "Pan Herbatka" - świetna kreacja :)
Jednak obiektywnie patrząc nie jest to jakieś mistrzostwo świata i jak ktoś nie lubi albo nie kojarzy "dyskowych" klimatów to może byś średnio ;)

ocenił(a) film na 9
Filippiarz

No cóż... Ja, powiem szczerze, nie kojarzę takowych klimatów, za fantasy też nie przepadam, ale "Wiedźmikołaj" naprawdę przypadł mi do gustu ;)
Faktycznie Pan Herbatka był świetny. Mi podobała się również Śmierć, który tutaj bardziej przypominał mikołaja niż sami "Wiedźmikołaj" ;)

ocenił(a) film na 10
Filippiarz

Ja uważam, że film był znakomity. Marc Warren jako Mr.Teatime był po prostu BOSKI:) Uwielbiam twórczość Pratchetta i myślę, że film oddaje klimat książki. Oglądam go niemal codziennie;P

ocenił(a) film na 9
Filippiarz

Też książki nie czytałem :)
ale film jest bardzo dobry.Trudno mi powiedzieć czy dobrze odzwierciedla filozofie Terry Pratchett'a ale jak można zauważyć był on współtwórca - chodzi o scenariusz.
Więc jednak coś w tym musi byc.
Jako fan filmów fantasy nie zawiodłem się i dlatego oceniam 9/10.
Polecam.

Filippiarz

A ja się zawiodłem, film momentami nudził - tzn oglądało się przyjemnie ale cały czas myślałem o książce do której się nie umywał. No i Śmierć jakaś taka smętna...

użytkownik usunięty
szym1

Szym - jak ty tę książkę czytałeś? Przecież Śmierć to facet!

szym1

"No i Śmierć jakaś taka smętna"
No i Śmierć jest taki smętny.

Ale spoko wiem o co chodziło :P

Filippiarz

ksiazka jest zarabista!! ^^ wogole wszystkie ksiazki pratchetta sa super! najfajniejsi sa Smierc, Vimes, Patrycjusz, Otto Chriek i inni ale juz nie pamietam xP wszystkim polecam!! ^w^

ocenił(a) film na 10
mart_dark

Nie mówiąc już o babci Weatherwax, Niani Ogg, Nobbym Nobbsie, Rincewindzie i Bagażu;). Pan Herbatka - co tu dużo mówić , mistrzostwo.