Czasami wstydzę się do tego przyznać, ale bardzo lubię filmy o zombie. Dlatego bardzo się
ucieszyłem, gdy dowiedziałem się, że do kin wchodzi wysokobudżetowy film z tego gatunku ze
znanym aktorem w roli głównej. Niestety film nie spodobał mi się aż tak bardzo, jak się
spodziewałem. Może to trochę dziwne, bo chyba filmy o zombie w ogóle nie są logiczne (ożywianie
martwych?), ale przeszkadzały mi nielogiczności fabuły. Nie wiem, czy się z nimi zgadzacie.
Zapraszam do dyskusji Może ktoś przekona mnie, że co do niektórych się jednak mylę? Jestem
otwarty na pomysły :)
1. Jakim cudem Izrael jako jedyne państwo przewidział coś tak nieprawdopodobnego jak ta
pandemia? Jak to możliwe, że nikt inny na to nie wpadł? Rozumiem, że przesłanki musiałby być
jednak znaczące, skoro Izraelczycy postanowili zbudować taki wielki mur?
2. Dlaczego Izraelczycy nie poinformowali innych o zagrożeniu? Nie chodzi tylko o kwestię
moralności takiej decyzji, ale przecież to było w interesie ich samych, by były inne miejsca wolne o
pandemii...
3. Nawet gdyby zdarzyło się tak, że jakichś powodów tylko Izrael dowiedział się o zagrożeniu i nie
poinformował o nim nikogo, czy nie wzbudziło niczyich podejrzeń, że powstaje 30-metrowy mur
wokół całego miasta? Nikt się tym nie zainteresował? Nie było żadnego szpiega, który doniósłby o
tym innym?
4. Jak to możliwe, że wcześniejsze wybuchy i w ogóle różne odgłosy Jerozolimy nie przyciągnęły
zombie, a modły płynące kilku megafonów tak? Chyba, że głos ludzki przyciąga bardziej niż inne
dźwięki...
5. Jak to możliwe, że ktokolwiek przeżył katastrofę samolotu Belarus Airways?
6. Jak to możliwe, że z samolotu wyssało wszystkich poza pilotami, głównym bohaterem i tą
żołnierką?
7. Dlaczego w Szkocji nie było zombie? Gdzie one wszystkie zniknęły?
8. Któryś z bohaterów stwierdził, że choroba rozniosła się momentalnie po świecie przez
połączenia lotnicze. Jeśli choroba przebiegała tak, jak wielokrotnie pokazywano w filmie, czyli
ugryziony w ciągu kilkunastu sekund stawał się zombie, to nie wyobrażam sobie, jak to mogłoby się
odbyć. Przecież każdy ugryziony pasażer zaatakowałby jeszcze przed startem i samolot w ogóle
nie wzniósłby się w powietrze, więc żadnego rozprzestrzeniania by nie było. A nawet gdyby stało się
tak jak w samolocie Belarus Airways - co samo w sobie jest mało prawdopodobne, bo jakim cudem
zombie dostałby się do toalety samolotu - to samolot pewnie by spadł i się rozbił, rozrywając
wszystkich na strzępy.
Skoro już oglądałeś ten film i tak mocno nie przypadł ci do gustu to mógłbyś go chociaż ocenić. Ludzie! Czemu nie oceniacie filmów które oglądaliście?
Co do Szkocji to porostu zaraza tam widocznie nie dotarla do tego malutkiego skupiska ludnosci