Skoro film "Pokłosie" przedstawiający Polaków w negatywnym świetle jest filmem "antypolskim" to i ten film "Yuma" również pokazujący Polaków w negatywnym świetle (przede wszystkim złodziejstwo) również powinien być uznany jako film "antypolski". Dla mnie rozczarowanie...!
Dlaczego antypolski? Przecież to byli bardzo porządni chłopcy. Niemcy tak bardzo nas skrzywdzili w czasie wojny, więc sami powinni oddawać Polakom to, co ci biedni chłopcy musieli kraść. Przepraszam, jumać, a nie kraść. Bo oni przecież jumali w Niemczech, a potem swoim pomagali. Dobre chłopaki z nich były, a że byli biedni, a Niemcy mieli czelność być bogatsi, to im się należało. Miałem wrażenie, że właśnie tak w tym filmie przedstawiono Yumę. W porównaniu z tym, co ja pamiętam, to w tym filmie naprawdę wybielono złodziei, próbując ich usprawiedliwiać, a nie pokazując paru rzeczy, o których wspomniałem w swoim poście. Przede wszystkim w tym wszystkim było za mało agresji, która w tym środowisku była normą. Nie było też narkotyków, a ćpanie też nie było im obce.