Zaginiona

Gone
2012
6,4 44 tys. ocen
6,4 10 1 43658
3,3 3   krytyków
Zaginiona
powrót do forum filmu Zaginiona

ocenił(a) film na 5

Troszeczkę się zawiodłem....zwłaszcza zakończeniem które było zbyt płytkie !!!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7
DaCapo84

Mój kumpel stwierdził dokładnie to samo... :)

ocenił(a) film na 6
DaCapo84

No, ja oceniłem na 6, ale zgadzam się - szału nie ma, chociaż można obejrzeć bez zmęczenia.

ocenił(a) film na 3
DaCapo84

Film miał klimat, zapowiadał się ciekawie i początkowo nawet trzymał w napięciu. A jednak.... Przewidywalna akcja, pozbawione sensu i odpowiedzialności działania bohaterki, zero komplikacji (Jill niemal wszystko szło jej gładko) i żenująco płytkie, beznadziejne zakończenie (czasowo totalnie nieproporcjonalne do przebiegu akcji) odarły ten film z resztek wartości należnym thrillerom. Jak dla mnie punkt kulminacyjny (sceny spotkania z porywaczem) i zakończenie jest brutalnym i właściwie nieoczekiwanym policzkiem dla widzów , a w sali przecież siedzieli nie tylko idioci, którym wszystko trzeba wyłożyć jak na tacy i którzy w dodatku wierzą w cuda (np. w scenie spotkania z porywaczem-skąd Jill ma nagle przy przy sobie karnister i ogień, skoro widzimy ją wcześniej biegnącą jedynie z latarką? Takich niedopracowanych niuansów jest zresztą w filmie wiele, a w thrillerze, pretendującym do miana choćby niezłego- ocena na filmwebie- to niedopuszczalne!).

ocenił(a) film na 9
phlox

Może on je dla Niej przygotował?? Pomyśl, zanim zaczniesz obrażać ludzi, którzy mają inny gust i/lub zdanie/opinie od twojego, albo na inne rzeczy zwracają uwagę. Popracuj nad tym swoim osławionym myśleniem i tolerancją.

ocenił(a) film na 3
uwieziona

Drogi/a Uwięziona... To jest forum filmowe i nasze opinie, sądy czy recenzje wokół nich powinny oscylować, toteż wyzywanie się od nietolerancyjnych, czy też wirtualne&-wybacz-amatorskie poradnictwo w stylu "popracuj nad (...)" nie ma większego sensu, a poza tym ja urażać nikogo nie zamierzałam i nie zmierzam- ci "idioci" to poczciwy środek stylistyczny. Jak sam/a dostrzegłeś/aś każdy "ma inny gust i/lub zdanie/opinie", a moje w kontekście tego filmu jest mocno krytyczne, niestety. I vice versa- moje ulubione będą krytykowane przez innych... I na tym poprzestańmy:) Pozdrawiam i satysfakcji/ inspiracji życzę z oglądanych filmów, bo o to przecież w kinomanii chodzi:)

ocenił(a) film na 6
phlox

kanister byl z naftą którą Jimm potrzebował do lampy!

ocenił(a) film na 7
phlox

Dokładnie, koledzy odpowiedzieli jak mogło być z kanistrem, po prostu wydaje się, że wielu stara się być na siłę za mądrym na jakiś film (niby wszystko co wymyślił reżyser jest totalną bzdurą, nawet ja bym zrobił lepiej itd.). Zachowanie Jill, też bardzo racjonalne, albo musiała, do niego jechać, albo do szpitala do końca życia. To samo z całą resztą, całą godzinę filmu kompletnie nie wiadomo, czy zwariowała, czy to jakieś science-fiction (i się wydarzyło i jakimś magicznym sposobem, nikt tego odkryć nie może, było coś w jakimś filmie tak), czy nie, a jak nie to kto to zrobił itd. Wszystko bardzo dobrze wykonane, dziwi mnie ta ocena. Milczenie owiec czy inne wymysły, mniej mnie trzymały w niepewności. Może rzeczywiście końcówka za krótka, za łatwo go pokonała itd., ale przynajmniej coś ten film wyraźnie wyróżnia od innych i nie wiem, czy naprawdę na złe, bo w końcu jedna, na tysiąc mogłaby pokonać oprawcę łatwo w końcówce, różne rzeczy mogą się zdarzyć, a że to widza zawodzi (bo jest dużo mądrzejszy i wie, że tak łatwo wygrać nie mogła :P:P:P:P:P), to wystawia słabą ocenę :/.

ocenił(a) film na 4
DaCapo84

Zgadzam się ... oglądało się nawet nawet. Po cięzkim tygodniu nawet jestem w stanie przymknąć oko na fakt, iż jest to kolejny prościutki i przewidywalny thrillerek. A tu klops ... nie był przewidywalny, bo zakończenie okazało się jedną wielką porażką. Ma się wrażenie jakby zabrakło pomysłu na finał ...

ocenił(a) film na 4
Ash_04

Film mocno sredni jak dla mnie. Zapowiadal sie calkiem interesujaca, lecz po jakichs 20 minutach wiedzialem, ze to bedzie sredniak. Film ogolnie idealnie nadawalbys sie na TVP - tam wlasnie thrillery tego typu przynajmniej kiedys puszczali (nie wiem jak teraz). Ogolnie to poprostu zdziwilo mnie to, ze bohaterka byla tak naiwna. Teraz SPOILER: Zakonczenie poprostu totalnie zepsute (od momentu kiedy zadzwonila do sprawcy). Przeciez kazdy wiedzial, ze on na nia bedzie czekal w tym miejscu i bedzie staral sie z nia teraz rozprawic, a ta jak po sznurkum grzeczniutko robi wszystko co mu mowi tamten. Powinna zadzwonic na policje jak zobaczyla te zdjecia w namiocie.

ocenił(a) film na 6
p1et

Nie mogła zadzwonic, bo nie było zasięgu, co było powiedziane. Inna sprawa że ona straciła zasięg a on z nią rozmawiał, jedynym wytłumaczeniem może byc to że rozmawiając z nią był w miejscu w którym zasięg jeszcze był.

ocenił(a) film na 4
Ad.Serek

Nie bylo zasiegu jak dojechala na miejsce, ale ona dobrze wiedziala ze jedzie spotkac sie z tym morderca, zatem co za idiotka by samemu zapuszczala sie w nocy wiedzac, ze morderca cos na nia przygotowal? Dla mnie to jest bez sensu, poprostu idiotyczne zakonczenie gdzie bohaterka mysli, ze niegrozny jej morderca i sama sobie poradzi. No i poradzila... Zenada.

p1et

Przecież policja nie uwierzyła jej jak zgłaszała im zaginięcie siostry. To dlaczego teraz nagle miała do nich zadzwonić. Druga sprawa to policja chciał ją złapać bo miała nielegalnie broń.

ocenił(a) film na 4
Moderatorrr

No dobra, ale znalazla pod namiotem zdjecia porwanych kobiet, zatem zdala sobie chyba sprawe ze jest w opalach i ze naprawde ma do czynienia z tym morderca, ktory w tym momencie prowadzil ja do siebie jak po sznurku. Logicznie myslac nikt by sie samemu dalej nie zapuszczal, chyba ze jakis twardziel, ale nie taka kobitka. Wiem, ze filmy nie musza byc do konca logiczne, ale w tym filmie akura brak logiki mocno boli...

p1et

Jakby chodziło o życie kogoś, kogo kochasz, to podejrzewam, że mimo niebezpieczeństwa też byś się zapuścił dalej.

Ad.Serek

Zasieg byl, ale zabojca tracil zasieg pewnie jak wlazil do tej dziury :)

DaCapo84

Identyczne wrażenie miałam po seansie!

ocenił(a) film na 9
DaCapo84

Ja się kompletnie nie zgodzę. Zakończenie właśnie było bardzo trafne, kompatybilne i mądre.

ocenił(a) film na 4
uwieziona

że co?

ocenił(a) film na 7
Ash_04

Trafne, bo tego powinniśmy się spodziewać po odnalezieniu przez główną bohaterkę swego byłego prześladowcę.
Kompatybilne, bo jest harmonijne z wcześniejszą akcją filmu i płynne dla całej fabuły.
SPOJLER: Mądre, bo Jill tego właśnie chciała przez cały czas, tylko śmierć Jima mogła ( w jej rozumieniu) pomóc jej w odcięciu się od przeszłości. Teraz rozumiesz?

ocenił(a) film na 9
rapsodyk

I nie mam nic do dodania.

ocenił(a) film na 3
uwieziona

na pewno oglądałaś ten sam film co my?

ocenił(a) film na 9
lechucc

No wyobraź sobie że na świecie ludzie mają różny pkt widzenia na wiele rzeczy i nie wszyscy interpretują ten film jak i inne w taki sposób jak Ty (na szczęście).

ocenił(a) film na 3
uwieziona

masz rację, nie każdemu musi się podobać to samo. Tak tylko dodam, że jak dla mnie zakończenie było być może spójne z resztą filmu, ale przedstawione w sposób beznadziejny: jedziemy pół godziny przez las, zbieramy zdjęcia, strzelamy, palimy wszystko i wracamy. Oczywiście wszystko jej się udaje. Można było zrobić fajny film a wyszła trochę kiszka.
Jak dla mnie 5/10, być może dlatego że spodziewałem się dużo lepszego filmu

ocenił(a) film na 3
uwieziona

Popieram. Dla mnie zakończenie to jedyny plus tego filmu.

ocenił(a) film na 6
DaCapo84

zakonczenie mnie rozczarowalo.

DaCapo84

Dokładnie, zakończenie takie sobie i cały film też szału nie robi!

DaCapo84

spodziewałam sie więcej

ocenił(a) film na 7
DaCapo84

Ja uważam że nie był zły. Może momentami szło jej gładko, ale mi się wydaje, że on jej specjalnie zostawiał ślady bo chciał żeby go znalazła, w końcu po to porwał jej siostrę i uwięził przed domem a nie w rowie jak zwykle robił z ofiarami. Oglądając film zastanawiałam się dlaczego ona głupia idzie sama do tego lasu, ale przecież na policje nie miała co liczyć. Zdesperowana i zmęczona ciągłym strachem przed jego powrotem i tym, że ma jej siostrę, nic już ją nie powstrzymywało, albo on albo ona.

aria

Dokładnie nie miała nic do stracenia. Myślę, że nawet ona zaczęła się zastanawiać czy to porwanie miało faktycznie miejsce czy to tylko jej chora wyobraźnia.

ocenił(a) film na 3
DaCapo84

dawno tak nie nudziłem się w kinie, zero akcji , przewidywalny do bólu, beznadzejne zakończenie ... jedyny moment kiedy drgnęły mi powieki to jak kot wyskoczyl z szafy ... żenua.

dominik76

Zgadzam się. SPOILER SPOILER SPOILER Film strasznie nudny. Gra aktorska plastikowa i nie przekonująca. Gdyby ktoś chciał mnie przekonać, że mu siostrę porwali w taki sposób jak Jill to też bym nie uwierzyła. Dziewuszka jest bardzo nie przekonująca. Sam film też bardzo naciągany, nawet niesamowicie, faktycznie robią z widzów idiotów, jak ktoś wcześniej napisał. I czy nie łatwiej byłoby porwać Jill zamiast robić szopkę z Molly? I skoro porywacz wiedział, że ma broń to jak mógł pozwolić się zastrzelić? samobójca czy też głupek? Strata czasu, ale trailer zapowiadał się obiecująco.