Zjedz to (2014)

Just Eat It: A Food Waste Story

Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe, że mając ... czytaj dalej

Ten film nie ma jeszcze zarysu fabuły, dlatego prezentujemy opis. Możesz go dodać.

pokaż:
 
$related.related Jenny Rustemeyerjako: Jenny Rustemeyer (ona sama)
$related.related Dana Gundersjako: Dana Gunders (ona sama)
$related.related Jonathan Bloomjako: Jonathan Bloom (on sam)
$related.related Tristram Stuartjako: Tristram Stuart (on sam)
$related.related Nick Baldwinjako: Nick Baldwin (on sam)
$related.related Delaney Zayacjako: Delaney Zayac (on sam)
$related.related Harold McClartyjako: Harold McClarty (on sam)
$related.related Chris Hollandjako: Chris Holland (on sam)
zobacz pełną obsadę

ocena aktorów w filmie

Jenny Rustemeyer (ona sama)
7,0 1 ocena

Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50 % żywności, którą produkujemy i to nie dlatego że jest ona niejadalna, ale dlatego że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Film śledzi proces marnotrawienia jedzenia zarówno na farmach produkujących żywność, jak i w naszych domach. Okazuje się, że co roku w USA wyrzucamy do kosza produkty warte miliony dolarów. A dzieje się to w kraju, w którym 1/10 mieszkańców regularnie głoduje. Twórcy filmu zdecydowali się przez 6 miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności. Film przedstawia szerokie konsekwencje masowego dziś trwonienia jedzenia. Twórcy pokazują eksperyment, któremu się poddali i przytaczają wywiady ze znanymi badaczami i działaczami w tym zakresie. Autor, aktywista i wykładowca Tristram Stuart ujawnia szokujące dane dotyczące żywnościowych odpadów i nakłania do bardziej odpowiedzialnego zarządzania światowymi zasobami. Z kolei ekspertka Dana Gunders, autorka bloga o marnowaniu żywności grist.org, objaśnia, na czym polega nasza obsesja na temat dat ważności produktów. Jonathan Bloom, autor bloga wastedfood.com, tłumaczy, dlaczego marnujemy obecnie tyle jedzenia, jaki ma to wpływ i jak możemy temu przeciwdziałać. Film ujawnia również szeroki, filozoficzny aspekt marnowania produkowanych przez nas zasobów żywności, który ma tak dewastujący wpływ na naszą planetę.

recenzje użytkowników

Na razie nikt nie dodał recenzji tego filmu. Możesz być pierwszy! Dodaj swoją recenzję.

pozostałe informacje o filmie
Zjedz to

  • Zdjęcia do filmu były kręcone w Vancouver i dolinie Pemberton Valley (Kanada) oraz w Durham (Karolina Północna, USA), Las Vegas (Nevada, USA), San Francisco, Fresno i Santa Maria (Kalifornia, USA).
zobacz wszystkie tematy na forum

twórcy strony zobacz więcej

Cieszymy się, że Ty też masz łeb pełen filmów i chcesz podzielić się swoją wiedzą z innymi.
Niniejsza strona została utworzona dzięki takim jak Ty! Najwięcej treści dodali:

Dowiedz się więcej o

Ostatnio odwiedzone
wyczyść historię