PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484466}

Zrodzony w ogniu

Out of the Furnace
2013
6,7 34 tys. ocen
6,7 10 1 33802
6,7 19 krytyków
Zrodzony w ogniu
powrót do forum filmu Zrodzony w ogniu

Film jest naprawdę genialny, począwszy od gry aktorskiej z najwyższej półki, ktora tworzy bardzo realistyczne i wyraziste postacie, co teraz w kinie szukać ze świecą, po sam klimat, iście duszący człowieka od środka, mroczny, brudny i tlamszacy nasze emocje, idealnie budujacy w nas napięcie i stan lęku. Christian Bale i Woody potwierdzili, ze aktorami sa genialnymi. Bale znow musial schudnąć, po prostu mistrz. Dawno nie widziałem tak zgranego ze scenariuszem klimatu, budującego z minuty na minute napiecie. Zdjęcia świetne, dużo gry cieniem, widzialem tez troche z art show, do tego surowość, dosadność i duzy realizm oraz oszczednosc w dobieraniu jakichś efekciarskich tandet, to wlsnie sprawia, ze jest to jedna z najlepszych produkcji minionego roku.
Ja nie wiem co dystrybutorzy w PL robią, ale jakieś gówna w kinach przechodzą, a klasowy dramat z elementami thrillera z tak doborowym towarzystwem nie pojawił sie jakos u nas w kinach. Dlatego pieprzyc dystrybucje filmow w Pl i God bless internet, mozna sobie sciaganc cos ciekawszego niz te rupiecie okraszane plastikiem w multikinach.

black_bastard

Z genialnością może bym nie przesadzała, ale rzeczywiście pod względem aktorskim to bardzo mocne i dobre kino. Do tego ta ścieżka dźwiękowa z naprawdę świetnie wkomponowanym "Release". Świetnie oddany klimat - jest wręcz nieznośny, duszny, męczący.
Polecam pomimo pewnej schematyczności i przewidywalności fabuły. Warto ze względu na aktorstwo.

ocenił(a) film na 10
vilya_73

No tak, moze i schematyczna fabula, ale za to w jakim stylu, to czego innym filmom zabraklo o podobnej tresci, to tutaj dostajemy z nawiazką. Muzyka naprwwde mistrzowsko wkomponowana.

ocenił(a) film na 9
black_bastard

Zdecydowanie popieram ten komentarz. Byłam zaskoczona stosunkowo niską do wartości filmu oceną tutaj. Mnie również głęboko poruszył.