Czy istnieje jakaś baza archiwalnych programów telewizyjnych? Dawniej miał coś takiego Teleman, ale aktualnie niestety nie mają. Dziwne trochę. 

Kojarzycie coś takiego, choćby z płatnym dostępem albo w jakiejś bibliotece cyfrowej?

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

underground73

Niestety w latach 90 XX wieku w archiwach Telewizji Polskiej panował zupełny chaos. Mnóstwo programów i filmów dubbingowanych lub filmów z dawnymi lektorami zostało zniszczonych bezpowrotnie (Na przykład większość odcinków Sondy jest już nie do odzyskania, przepadły na zawsze) Stąd jeżeli filmy lub seriale które były emitowane w telewizji za czasów PRL lub na początku Ill RP często są powtórnie spolszczane (Na przykład: Kacze Opowieści, Smerfy albo Hrabia Kaczula) czasami odnajduje się stary dubbing ale rzadko (Tak niemal cały dubbing Klaudiusza został odzyskany choć długo uważano że zaginął ) ale to rzadkość. Tak więc programów telewizyjnych z czasów PRL może już nie być.

Raedwald

Wlasnie mialem napisac o przypadku Sondy :)
Okolo 20/15 lat temu, kiedy dostepnych bylo okolo 200, mowilo sie o tym ze wiecej juz nie bedzie ze wzgledu na zniszczenie tasm w archiwum. Jednakze od tego czasu kilka odcinkow (jesli sie nie myle to 7) udalo sie jeszcze odnzlezc.

Raedwald

Bardziej zależy mi na programach typu RTL7 albo MiniMax i latach 1998-2002 mniej więcej. Ale też ciężko znaleźć coś takiego.

underground73

To jeszcze gorzej. Stare programy z czasów PRL (Jeżeli niekompetencja archiwistów ich nie zniszczyła ) można zdobyć ale nie wiem czy stacje komercyjne które wymieniłeś w ogóle indeksowały programy czy traktowały to tylko jako towar jednorazowy. Bo wiem że polskie stacje często nie robiły tego i znalezienie polskich programów komercyjnych sprzed 25 lat jest już zazwyczaj niemożliwe, nikt nie dbał by to zachować bo po co ?

underground73

Wpisz w google staratelewizja

Ziggy

Dzięki za przypomnienie o tym - faktycznie jest tam dużo archiwalnych ramówek, ale nie wszystkie. Trochę żałuję, że nie zachowałem wielu archiwalnych programów w wersji papierowej - ale kto by zbierał makulaturę i gdzie ją trzymać (i tak mam problem z wieloma książkami, grami czy filmami na DVD - brak miejsca w mieszkaniu, do tego dwie przeprowadzki w życiu już).

Mimo to dziwi mnie, skąd na Wikipedii spis programów czy filmów z Minimax albo RTL7, jak to ktoś zebrał i sporządził. No i czemu ta lista jest niepełna - na 100% Minimax emitował filmy "Szatan z siódmej klasy" albo "Tato, nie bój się dentysty", a tego nie widzę w spisach :-)

underground73

https://archive.org/details/tele-magazyn-od-43-98-do-9-99 miałem napisać, że nie wiele numerów, ale tam na dole w "similar items" masz też inne archiwalne wydania programów TV. Może ci się poszczęści i znajdzie to czego szukasz.

Ziggy

Dzięki. Niestety bardziej od 1999 do 2001 by mnie interesowało najbardziej, ale sprawdzę.