Cześć. Tym razem szukam filmu dokumentalnego bądź bardziej reportażu, który emitowany był kilkukrotnie w TVP 3 / TVP Regionalna.
Dokument ten dotyczył pracowników wytwarzających węgiel drzewny w takich specjalnych do tego piecach dymnych i oczywiście film ten kręcono w Bieszczadach bo tam są takie piece. Film leciał najpewniej w TVP 3 albo bliżej TVP Rzeszów (Regionalna). Pamiętam, też że bohaterowie wypowiadali się nt, produkcji węgla drzewnego w Bieszczadach, i że jest to największa tego typu produkcja na całą Polskę. Mówiono, też o wypadkach, że jakiś tam ich kolega wpadł do tego pieca i zginął.
Szukałem po Internecie ale tytułu reportażu nie mogłem namierzyć. Pamiętam tylko że na pewno film ten oglądałem w okresie jesień 2016 do circa końca 2021 - w tym okresie gdzieś oglądałem ten reportaż. Możliwe że po raz pierwszy widziałem ten film w 2012 boś coś mi świta więc możliwe, że rok produkcji reportażu jest sprzed 2011 roku.
Co do tego - powstało też słuchowisko pt. "Człowiek z węgla" o panu Józku Zielińskim ale jest ono radiowe. Prawdopodobnie pan Zieliński był bohaterem filmu (reportażu), którego szukam.
PS. Nie jest to film krótkometrażowy pt. Smolarze z 2010 w reż. Złotorowicza!
Raz jeszcze serdecznie proszę o pomoc.
.
Wiesz, oglądałem to, pamiętam fakt o tym robotniku który zginął w retorcie z węglem. To chyba jeden z odcinków serialu dokumentalnego "Przystanek Bieszczady" (2016).
Leciało w mojej TV Regionalnej (Katowice), parę odcinków oglądałem i bardzo prawdopodobne że odcinek o smolarzach to to czego szukasz.
Niestety nie mam pojęcia który to może być.
https://www.filmweb.pl/serial/Przystanek+Bieszczady-2016-10024071