W jakim filmie zobaczyliście najlepsze efekty specjalne? Mi się podobały w Władcy pierścieni cz.II aż ciarki w kinie mi po plecach przeszły gdy bili się o Helmowy Jar(czy jakoś tak).Fajne efekty były też w Silent hill.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
sylwia_86

Mi bardzo się podobały w "Między pieklem a niebem"

swirOFF

najlepsze efekty widziałem w filmach:
MATRIX-trylogia
TERMINATOR 2
POJUTRZE
DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI
KING KONG
X-MEN OSTATNI BASTION
WŁADCA PIERŚCIENI-trylogia
WOJNA ŚWIATÓW

Przemas

A z efektów tradycyjnych to 2001:Odyseja kosmiczna, Star Wars...

OLO78

.. tak.. zdecydowanie 2001: ODYSEJA KOSMICZNA.. to był bodajrze 1968 rok?.. bez komputeró O_o...

ale 'prawdziwe' komputerowe sztuczki zaprezentował JURASSIC PARK :)

do mich ulubionych należą jednak efekty specjalne z SW z drugiego epizodu :)

sylwia_86

narazie przypominam sobie tylko efekty specjalne w Mission Impossible 2, Terminator 2, Matrix, no i we Wladcy Pierscieni tez byly fajne:)pozdr.

sylwia_86

Wciąż pamiętam, jakie wrażenie zrobiły nam nie efekty w filmie Tron, to był jakoś środek lat 80 i te wszystkie animacje komputerowe to był szok. Teraz wydają się prymitywne, więc czas na coś nowszego: Piąty element, starwarsy itp....

sylwia_86

Zdecydowanie Jurassic Park, tego nic nie przebije, moim zdaniem.

lisek_fox

De facto najlepsze efekty specjalne to takie, których nie widać, które się nie rzucają w oczy jako efekt, lecz naturalny składnik danej sceny.

OLO78

Dokładnie, zgadzam się z Tobą i dlatego uważam, że najlepsze efekty były w Forrest Gumpie.

zet_10

Moim zdaniem powinno się rozgraniczyć efekty specjalne na dwie kategorie.
Jest przecież duża różnica między komputerową aranżacją danej sceny a klasycznym jej rozwiązaniem.
W dzisiejszych czasach przy naszej technologii nie sztuką jest stworzyć "wirtualne widowisko", sztuką jest tak ustawić światło, dobrać kostiumy, ucharakteryzować aktorów itp. aby dalej takie filmy zachwycały.

sylwia_86

Witam!
Ja najpierw wymienię chronologicznie:
1. Obcy - decydujące starcie
2. Kto wrobił królika Rogera
3. Park jurajski
4. Władca Pierścieni. Drużyna Pierścienia
5. Władca Pierścieni. Dwie Wieże
6. Władca Pierścieni. Powrót Króla
7. King Kong
A teraz od najlepszych do "najgorszych":
1. Władca Pierścieni. Drużyna Pierścienia
2. Władca Pierścieni. Powrót Króla
3. Władca Pierścieni. Dwie Wieże
4. Kto wrobił królika Rogera
5. Obcy - decydujące starcie
6. Park jurajski
7. King Kong

Gwiezdnych wojen nie oglądałem a Indiany Jonesa nie pamiętam. Z tego co słyszałem niezłe też były w Mary Poppins. Ponadto należy wspomnieć o - jak na tamte czasy - bardzo przyzwoitych efektach w Dziesięcioro przykazań i Ben Hurze.

sylwia_86

moim zdaniem najlepsze efekty byly zreszta jak juz ktos zdazyl wspomniec, w "miedzy pieklem a niebem", a pozniej w takich swietnych filmach jak wszystkich czesciach matrixa, wladcy pierscieni czy w harrym potrerze. w tym ostatnim wyszly idealnie tak jak powinny. dzieki nim magia wyszla magicznie;)
jeszcze musze wspomniec o wojnie swiatow i oczywiscie o vidocq!
wg mnie efekty najlepiej wychodza kiedy sa wplecione w rzeczywisty swiat zawarty w filmie (troche zabawnie brzmi ale inaczej powiedziec sie nie da:P), sa tylko dodatkiem. jesli stanowia przewazajacy element filmu to zeby nadal jednak wygladaly rzeczywistnie:)

la_mag

Najlepsze efekty specjalne były oczyscie w king kongu 2005 dostał nawet oscara!!!

użytkownik usunięty
sylwia_86

najlepsze- "Gwiezdne wojny", "Obcy" etc...

sylwia_86

Władcy to wszystkie części mają dobre efekty. Poza tym, w klasyku, jakim jest "Terminator 2", efekty są zarąbiste.

sylwia_86

Powiem tak ja lubię fajne efekty specjalne w wodzie: a więc dam kilka przykładów:
- Szczęki
- Titanic
- Gniew oceanu
- Piraci z Karaibów : Zemsta czarnej perły
No i oczywiście się zgodzę prawie ze wszystkimi wypowiedziami przed moją aczkolwiek co do efektów w Forest Gumpie to bym się aż tak nie rzucał na forum!