Podawajcie tytuły filmów science fiction i powody, dla których są one uważane za fantastyczne. Jest mi to pilnie potrzebne! Z góry dziękuję!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Katsy

Totalnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Science-fiction to jest gatunek filmowy, a fantastyczne(przymiotnik - czyli więcej niż dobre) to niektóre z nich są, a niektóre nie - także w opinii różnych odbiorców, bo to kwestia gustu. No, może trochę przeginam. No, bo za ciężkiego diabła pojąć nie mogę, jakim sposobem ktoś nie słyszał o takich filmach. Zrobiono ich całe mnóstwo. Nie wiem, czy Ci chodzi o klasykę, czy te najnowsze. Ogólnie rzecz biorąc, filmy s-f to takie, których akcja dotyczy raczej przyszłości, a rozgrywa się głównie poza Ziemią. Bohaterowie to kosmonauci, kosmici, roboty, mutanty, ale niekoniecznie. Bo w tej chwili nie jest to gatunek "czysty". Saga Lucasa "Gwiezdne wojny" na pewno jest Ci znana (jak nie, to jestem gotowa się pociąć), "E.T." i "Bliskie spotkania trzeciego stopnia" Spielberga chyba też. Nowsze produkty to chociażby "Ja, robot", albo "Autostopem przez Galaktykę". Tak naprawdę, to radzę Ci pogrzebać w Googlach, jeśli chodzi o definicję. Ogólnie - i bardzo trywialnie - rzecz biorąc "fiction" oznacza coś wymyślonego, nie istniejącego w realnej rzeczywistości. A "science", bo pierwsze filmy z tego gatunku dotyczyły niby naukowych osiągnięć przyszłości (loty kosmiczne, zaawansowana robotyka, odkrywanie życia poza Ziemią), no i tak już zostało. No, a teraz poczekaj na fanatyków tego gatunku. Mam nadzieję, że Cię nie "zjedzą".

Sanjuro

Exh, te matury probne XD

Sanjuro

Ale ja wiem, co to jest Sci-Fi! ;) Chodzi mi o przykłady, tytuły takich filmów. Jest mi to potrzebne do szkoły. Znam kilka, ale potrzebne jest mi ich więcej. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. ;)