Szukam filmów związanych ze średniowieczem - od Excalibura po komedie typu Goście goście gdzie pojawia się własnie 'gość' z tego okresu w naszym czasie. Stare filmy są raczej niedostępne, więc czy znacie jakieś które można dostać ? Wymieniajcie wszystko co znacie
pierwsze co przyszło mi do głowy to "imię róży" doskonały obraz średniowiecza z zabobonami inkwizycją i paleniem na stosie
Ja napisze tak mniej wiecej, filmy przedstawiące wojaków, zbroje i sieczki itp.
Robin Hood:Książe Złodzei
Gladiator
Wymieniona przez kolege Joanna D'arc
Komedia '' Czarny Rycerz ''
Hmm co jeszcze.. jakos teraz do głowy nie przychodzi, a duzo tego bylo .. hmm ..
13 Wojownik ( tak sie składa że będzie w poniedziałek w telewizji, na polsacie lub TVN'ie bodajże )
Hmm.. nie moge sobie przypomniec wiecej, mam nadzieje ze pomoglem ;]
Królestwo niebieskie (to chyba dość nowe) http://krolestwo.niebieskie.filmweb.pl/ [krolestwo.niebieskie.fi ...]
"Rycerz króla Artura", "Mgły Avalonu", "Monty Python i Święty Graal", "Obłędny rycerz", "Książę Jutlandii". Najlepiej poszperać w tematach związanych z królem Arturem i Rycerzami Okrągłego Stołu, jest tego mnóstwo.
1) Król Artur (z Keirą Knightley)
2) Królestwo Niebieskie
3) Imię Róży
4) Braveheart
5) Brat Słońce, siostra Księżyc (i inne filmy o św. Franciszku)
6) Dzwonnik z Notre Dame
7) produkcja o królu Arturze z Richardem Gerem (nie pamiętam tytułu)
8) Joanna D'Arc (Luca Bessona)
9) Trzynasty Wojownik
10) Krzyżacy
Tyle pamiętam. Jeśli chcesz więcej to poszukaj w filmwebie wpisując nazwiska inkwizytorów, świętych, królów bądź rycerzy (z reguły to o nich są filmy). Jeśli chodzi o średniowiecze - tu kino polskie było swego czasu aktywne. Powstało kilka filmów o czasach piastowskich a nawet i takie, które pokazywały bardziej zwyczaje dworskie. Można się też troszkę sugerować literaturą tamtego okresu.
Aha, jeszcze "Linia czasu" - ekranizacja książki Crichtona (ale to już tak na marginesie średniowiecza)