Poszukuję tytułu filmu. Dramat sądowy, amerykański.
Ławnik pomaga adwokatce w rozprawie sądowej. Jest bystry i dostrzegł podczas przesłuchiwania świadków jakąś niespójność w zeznaniach, czy gestach świadków i początkowo anonimowo nakierowuje ją na właściwe tory, później się chyba kontaktują osobiście, ale w tajemnicy. Sprawę udaje się oczywiście wygrać. Nie pamiętam kto grał, wydaje mi się, że to był John Cusack, ale napewno nie była to "Ława przysięgłych".
Przejrzałam jego filmografię i nic mi nie pasuje. To chyba jednak nie on.
Proszę o pomoc.
A to nie był ten dramat sądowy z Keanu Reevesem i Gugu Mbatha-Raw - "W imię prawdy"? ----> https://www.filmweb.pl/film/W+imi%C4%99+prawdy-2016-722397
Na pewno mi świta motyw prawnika, który chodzi do starszych sędziów z zapytaniami o sprawy sądowe żeby podrzucili jakieś rozwiązania (w ramach prawa angolsaskiego - common law) - ten motyw jest w "W Imię prawdy". Drugim byłby McCounaghey broniący Samuela L. Jacksona przed rasistowskim sądem w Georgii czy w Teksasie (tytułu filmu nie pamiętam). PS. Ewentualnie może też z McCounagheyem - "Prawnik z Lincolna"? Albo "Sędzia" z 2014 z Robertem Downey Jr.