Moim zdaniem jest tylko jedno logiczne wytłumaczenia filmu:
Ojciec w ogóle nie powrócił. Wszystko co się wydarzyło to niespełnione marzenia i pragnienia braci.

Filimario_Duble

dobra a jaki jest tytuł tego filmu?? powrót ?? bo nigdzie nie pisze że to jest to.

Filimario_Duble

Piszę do Ciebie bo nie wiem jak inaczej znaleźć odpowiednie okno na temat tego filmu...Właśnie,dlaczego do cholery nie ma go w tym portalu,albo ja znowu nie umiem czegoś znaleźć..A szkoda,bo chcialam zobaczyc co inni filmwebowcyo nim sądzą i sama mam pewne wrażenia...ech...

a tak poza tym to myslę,że troche sie mylisz;-)mianowicie film jest na tyle poetycki i niesamowity ze nie możesz powiedzieć o "tylko jednym logicznym wytłumaczeniu",bo po pierwsze jest ich wiele po drugie...kto powiedział ,że sztuka musi być logiczna...?No,nawet jesli ktoś tak powiedział to nie miał racji;-)
Ale Twoja interpretacja,bo tak w przypadku tego rodzaju kina można nazwać jego "odbiór" bądź "rozumienie" jest całkiem niezła...Tyle,że ta wycieczka raczej specjalnie przyjemna nie była...Moze sie zagalopowali nieco w tych marzeniach o silnym,męskim i stanowczym ojcu...
Jak powiedziałam pewnej pani,która dość dużo czasu spędziła w Rosji,że dla mnie ten film jest jedna wielka metafora,że nie można go odczytywać dosłownie bo..przecież nie ma takich ojców i takich metod wychowawczych,to wyprodziła mnmie z błędu...W Rosji podobno takie postepowanie z dziecmi jest normalne...
Heh,te różniece kulturowe...Unifikacje,phi...;-))
pozdrawiam

Iguhaaa

a ja napisałem recenzję 'powrotu', dostałem za nią punkty, tylko nie mogę jej znaleźć na stronie tego filmu... w 'recenzjach' jes tylko jedna recenzja, ale nie moja. w opisach tez nie ma.. jak to takk..?

Iguhaaa

Powrót już jest w portalu.
Postrzegam świat tak jak postrzegam, nie odbieram rzeczywistości w sposób emocjonalny, ale logiczny. To jest poprostu mój punkt widzenia, więc uważam że nie mogę się mylić w tym co powiedziałem. Każdy myśli inaczejm, a pojedyńcze słowa mają wiele znaczeń. Lepiej opisać coś za pomocą zwięzłej wypowiedzi niż brnąć bez celu w wychwalaniu etc.
Pozdrawiam.