Dzień dobry.
Poszukuję filmu fabularnego prawdopodobnie z końcówki lat 60-tych lub początek 70-tych.
Bohaterami filmu jest dwoje dzieci, brat i siostra. Przez cały film gdzieś wędrują lecz nie wiem w jakim celu. Kluczową sceną którą zapamiętałem jest spotkanie z ich bratem, który ma się dopiero urodzić. Trafiają do miejsca gdzie jest wiele dzieci i są to dzieci, które maja dopiero przyjść na świat. Dzieci wiedzą kim będą i gdy przychodzi ich czas narodzin wsiadają na pewnego rodzaju ślizgawkę i zjeżdżają w dół na świat. Jest tam jeden dorosły koordynator w stroju chyba jakiegoś druida, lub czarnoksiężnika. Główni bohaterowie rozmawiają tam ze swoim bratem a on mówi im, ze niedługo się urodzi w ich rodzinie ale zachoruje na szkarlatynę i wkrótce umrze. Następnie Druid orientuje się, ze znalazły się tutaj dzieci już narodzone i wygania głównych bohaterów z tego miejsca. Scenografia tego miejsca raczej oszczędna, sterylna w kolorach bieli tak ją zapamiętałem. Poszukuję wszelkich informacji na temat tego filmu. Najchętniej tytuł, reżyser, kraj produkcji itp.
tu jest scena gdzie dzieci nie narodzone wahają się czy się urodzić i przyjść na świat, wtedy wkracza do akcji anioł stróż i muszą opuścić niebo jadą w dół ślizgawką.
To trochę podobny motyw ale to nie ten film. Tamten oglądałem w TVP w latach 70- tych. Być może tamten film był inspiracją dla twórców nowszej produkcji lub po prostu zbieg okoliczności, ale dziękuję za podjęcie się rozwiązania zagadki.
Może to być któryś z tych filmów, ale raczej ten pierwszy:
The Blue Bird (1976)
Blue Bird (1940)
For Heavens sake (1950)
Najlepiej sprawdzić po kolei, ale tak jak pisałem - raczej ten:
https://www.filmweb.pl/film/B%C5%82%C4%99kitny+ptak-1976-34509