O pisarzach lub poetach - biograficznych, opartych na faktach, fikcyjnych, polskich, zagranicznych... Albo też ekranizacji powieści. Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje - piszcie, będę bardzo wdzięczna.
Przejrzeć Harry'ego, ponownie Barton Fink, Siekierezada, Zakochany Szekspir, Capote... jest wiele więcej, ale nie mogę wytężyć umysłu ;)
"Pasja życia" o Van Goghu raczej jest, który pisarzem był o tyle, o ile listy pisywał (do brata zresztą)...
Ja dorzucę coś mało znanego, a moim zdaniem godnego uwagi:
"Tumor Witkacego" - na FW wiele się o nim nie znajdzie. Jest to coś w rodzaju telewizyjnego filmu edukacyjnego o życiu i poglądach Witkacego. Nie byłby więc godny szczególnej uwagi, gdyby nie to, że Witkacy, to była postać naprawdę, 100% wyjątkowa, a po drugie, że zagrał go wprost fenomenalnie Janusz Zakrzeński. Świetna rola. Nawet fizyczne podobieństwo!
[+ w epizodzie Marek Grechuta śpiewający piosenkę z musicalu o Witkacym!].
Poza tym, jak napisano wyżej, jest wiele takich filmów, a komu się chce teraz pamięć wyprężać...?
Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo wszystkim. Jeżeli wam się przypomni jeszcze coś ciekawego to piszcie.
Na podstawie powieści Stephena King'a: "Apt Pupil" (Uczeń Szatana), "Carrie", jest jeszcze "Carrie II" ale nie polecam...
pozdrawiam
Dobra, no to ja jednak ruszyłem głową i powołałem do życia taki wpis z pełną świadomością, że musiałem pominąć wiele rzeczy, których pominąć niewypada, ale cóż. Może na coś to się przyda. Uwaga:
- obie wersje „Quo vadis” – dla mnie głównym bohaterem powieści był zawsze Petroniusz – faktycznie istniejący, utalentowany pisarz dekadenckiego Rzymu (autor „Satyriconu”)
- „Żebrak w purpurze” Lloyda – Hollywoodzka piła o poecie–rzezimieszku Francois Villonie
- „Wielka miłość Balzaca” – polski serial z lat 70.; zapomniany, trochę słusznie. O balzacu jest także francuski serial z Depardieu
- „Całkowite zaćmienie” – skandalizujący film Holland o Rimbaudzie i Verelainie
- „Franz Kafka” Dumały – arcydzieło polskiej animacji na podst. „Dzienników” Kafki
- o Szekspirze filmów było przynajmniej kilka, dość przypomnieć moim zdaniem przeceniany „Zakochany Szekspir”
- „Marzyciel” Forstera – o J. M. Barrie’m
Wajda zrobił kilka filmów o ludziach pióra:
- „Korczak” – jakby nie było, Korczak przed obozem był poczytnym pisarzem
- „Krajobraz po bitwie” – chyba nazwisko Borowskiego tam nie pada, ale każdy wie, że główny bohater to właśnie autor „Pożegnania z Marią”
- „Z biegiem lat, z biegiem dni” – to serial będący dziwną i bardzo ciekawą kontaminacją różnych młodopolskich tekstów związanych z Krakowem; pojawiają się tam pisarze: Wyspiański, Boy-Żeleński, Bałucki i in. (polecam!)
- za filmy o pisarzach można w sumie uznać także „Smugę cienia” (Conrad) i „Panny z Wilka” (Iwaszkiewicz)...
Pozdrawiam! (Jak przypomnę sobie o jakimś rażącym braku, to dopiszę)
-Sylvia o Sylvi Plath
-Czerwona Róża
adaptacje powieści:
-Skazani na...-Kinga
-Małe Kobietki
-Czarownice z Salem( to niejest na podstawie powieści tylko dramatu Millera)-świetny film
-Godziny
-
"Pożegnanie z Afryką",które powstało na podstawie powiesci Karen Blixen,która spędziła w Afryce pół swojego życia.
Proponuję filmy: ,,Zatrute pióro" o markizie de Sade ( był pisarzem, świetnie zagrał go Geofrey Rush), ,,Wilde" ( o Oskarze Wildzie- angielski dramatopisarz i himoseksualista), ,,Rozpustnik" o Johnie Witmanie ( nie jestem pewna nazwiska), hrabim Rocheterze, właśnie w kinach z Johnnym Deppem w roli głównej.
Interesujący film Jarmuscha z niesamowita ścieżka dźwiękową Neila Younga. Sporo cytatów z Blake'a.
http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=712#712 [www.filmweb.pl/FilmDesc...]