Cześć! Szukam tytułu do filmu.
Kiedy miałem jakieś ~8 lat (15 lat temu) w telewizji leciał bardzo fajny film (raczej familijny). Fabuła polegała na tym, że nastolatka wraz z matką jadą do domu jej prababci bo sprzedają dom. Nastolatka weszła na strych, ubrała jedną z sukienek prababci, weszła do szafy i przeniosła się dekady lat do tyłu. Okazało się że przeniosła się do czasów swojej prababci jak ta sama była nastolatką. Okazało się, że dom prababci chcą wyburzyć, bo chcą postawić linię kolejową a rodzice prababci nie mają pieniędzy, więc ta nastolatka wraz ze swoją prababcią wyruszają w "przygode" by znaleźć cenny skarb w okolicy by uratowac dom.
Myślę że dobrze to pamiętam, od 5 lat próbuje ten film znaleźć ale teraz stwierdziłem że tu napiszę

danki_yt

Może coś takiego? Musiałem zawęzić mocno filtry wyszukiwawcze w IMDB i takie coś znalazło:
https://www.filmweb.pl/film/Gwiazda+Orientu-2008-380797

Film jest niemiecki i słabo opisany - jak zwykle. "Łopatologiczne" tłumaczenie z DeepL:
"Rok 2005 dobiega końca. Dziesięcioletnia Stella spędza Sylwestra z rodzicami i babcią w starej willi swojej zmarłej prababci Clementine. Stella prawie nie pamięta starszej pani. Jednak mały srebrny amulet, który kiedyś od niej dostała, jest jej stałym towarzyszem. Kiedy Stella zakrada się bez pozwolenia na strych willi i odkrywa tam ukrytą windę, rozpoczyna się dla niej pełna przygód podróż w przeszłość."