Właśnie jestem świerzo po lekturze 29-go zeszytu serii "Thorgal" i uważam, że jest to z pewnością najlepsza część od baardzo dawna. Czy nie uważacie, że wspaniałą rzeczą byłoby przeniesieie na ekran ej cudownj serii? Może serial - może coś w stylu "Roibina z Sherwood" z Michaelem Praedem... ważne jest, by udało się uniknąć infantylizacji, skrótów czy uproszczeń oraz przenieść choć odrobinę tej magii i liryzmu tej serii...;) Co o tym sądicie, drodzy filmwebowicze?
Ja również czytałam parę komiksów Thorgala i uważam,że jest to genialny materiał na film, może mógłby go "zrobić" Peter Jackson, ale musiałby umieć uchwycić ten klimat niesamowitości co jest dosyć trudnym zadaniem.Z komiksu szczególnie utkwiła mi w głowie scena gdy Thorgal spotkał śmierć.Była ona przedstawiona z łukiem, lecąca strzała przerywała przypadkową nitkę życia zawieszoną w czarnej przestrzeni, a były ich setki. I koniec.Bardzo alegoryczne , niczym z obrazu Beksińskiego.Komiks jest super.Też się zastanawiałam czemu nikt tego nie zekranizował. Może za trudne. Jako Thorgala widziałabym Clive Owena albo bardziej wizualnie
Owena Wilsona.
Thorgal byłby fantastycznym materiałem na bohatera pozytywnego. Tylko kto by to nakręcił? Amerykanie? Zrobili by z niego chłopaczka który tylko szybko mieczem wywija i likwiduje wrogów za pomocą łuku (w stylu Legolasa, skacząc po fiordach).
Masz rację,ale np. moim zdaniem Władca pierścieni jako film, może został skrócony, ale nie spłycony.A w sumie Legolas aż tak znowu często nie strzelał ;)
Myśle,że Thorgal klimatem mógłby być troszeczkę podobny do Legendy Ridleya Scotta.Więc może Ridley?
Ja bym raczej optował za tym, by ewentualna ekranizacja Thorgala powstała jednak w europie..hollywoodzka rozdęta produkcja na bank zabiłaby specyficzny klimat opowieści...o ile w wypadku "Lord Of The Rings" bajeczna ogromna scenografia i sceny batalistyczne wymagały milionów " zielonych", to "Thorgalowi" wyszłoby na dobre, gdyby powstał w stosunkowo kameranych warunkach, w realiach skandynawii.. Reżyserii mógłby się podjąć Terry Gillian...ale na razie wszystko to tylko życzenia ;D