Macie jakiś tytuł z młodych lat którego szukacie? nie pamiętacie jego tytułu? Napiszcie tutaj wszystko co o nim wiecie, może będę mógł wam pomóc... Wolałbym raczej filmy amerykańskie...

Albertino

He, he, he... oto obiecana zagadka... pewnie będzie dla Ciebie za łatwa, ale spróbować nie zaszkodzi.
" Jest posterunek policji i widzimy 5 zupełnie różnych mężczyzn. Ich zatrzymanie ma związek z kradzieżą ciężarówki.... Jednek z powodu braku dowodów są wypuszczani na wolność... Jeden z nich - kaleka, wkrótce znów trafia na posterunek... tym razem w sprawie pewnego statku, który z niewiadomych przyczyn wyleciał w powietrze. Rozpoczyna się śledztwo w tej sprawie. Wielu ludzi twierdzi nawet że widziało diabła wcielonego, który podpalał statek... Czy to przawda?"

CO TO ZA FILM? :-)

Zielona

http://podejrzani.filmweb.pl

Wujek_Dobra_Rada

Dobra dzięki, ale to wy podajecie zagadki, a ja wam pomagam... Akurat wpadłem na ten tytuł...

Albertino

Amerykański film, z lat 50-tych, musical.Opowieść o dziewczynie która bierze udział w czymś co można nazwać "rewią wodną" (na wzór rewii na lodzie)-takie pływanie synchroniczne, bardzo barwne widowisko. Przepraszam, że taki skromny ten opis , ale byłem wtedy naprawdę młody.

karakter

Z lat 50-tych... To będzie ciężko... Może ktoś z obsady? Jakiś inny szczegół?

Albertino

Słuchaj mnie uwaznie... hehehe...
pewien sławny szpieg, o numerze zaczynającym się na 0 (nie 0700 ;-)) tym razem odwiedza przepiękne Bahamy, gdzie (jak mu powiedziano) odbywał sie silnie rozwinięty handel narkotykami. Wkrótce nasz bohater łapie przywódcę organizacji, ten jednak ucieka z więzienia... hehehe... Wkrada się do domu jednego z przyjaciół głównego bohatera, zabija jego żonę i porywa przyjaciela... Teraz On z pomocą dwuch pięknych dam, musi rozszyfrować plany swojego przeciwnika, odnależć przyjkaciela i pozbyć sie mordercy i jego (bardzo przystojnego) pomocnika... Cóż to za film? A kimże jest pomocnik mordercy?

Zielona

To nie jest film z serii "James Bond"... Tak?

Albertino

Jeśli to Bond to chodzi o "Licencję na zabijanie" z Timothym Daltonem w roli głównej. Film wyreżyserował John Glenn...

Albertino

Z tym musicalem będzie sprawa troszkę trudniejsza, ale chyba sobie poradzę... Musisz troszkę poczekać...

Albertino

a ten przystojny (w moim mniemaniu ;-) pomocnik to kto?

Zielona

Odpowiedź brzmi - Denzel Washington... Dobrze?

Albertino

BUUUUU...... żle... szukaj dalej !! ;-) Grał on jedną z ról drugoplanowych w "Licencji na zabijanie" zabili go , wrzycając do bardzo nieprzyjemniej maszyny... (nie wiem co to konkretnie było ;-)

Zielona

Przepraszam bardzo! To oczywiście Benicio Del Toro! Teraz OK?

Albertino

Mimo wielu wysiłków nie mogę znaleźć tego musicalu... Ten film na pewno jest z lat 50-tych? To istototna informacja... Może podaj jeszcze jakiś szczególik...

Albertino

Pewnie!!! Brawo!!! Wygrał pan roczny zapas płynu do czyszczenia toalet!

Zielona

Och! Jestem wzruszony! Może w końcu pozbyję się tego smrodu z toalety... A może tą wodę się spuszcza? Hmm...

Albertino

Macie jakieś kolejne zagadki?

Jeśli chodzi o ten musical to ciągle szukam, ale za mało mam tych informacji...

Albertino

Niestety nie pamiętam zbyt wiele, ale przypomniało mi się, że w tytule było, zdaje się było słowo "beauty"

karakter

Przykro mi... Naprawdę się staram, ale na filmwebie raczej tego tytułu nie ma... Szukam na razie na www.imdb.com... Jakiś mały szczegół mógłby mi naprade bardzo pomóc...

Albertino

To nie jest sprawa życia i śmierci tak więc nic się nie stanie jeśli tego nie znajdziesz. Udało mi się ustalić, choć nie znam nadal tytułu, że w tym filmie (teraz nie wykluczam, żę pochodził on z lat 40-tych) zagrał taki amant Basil Rathbone

karakter

Trzeba było mówić tak od razu... Przypuszczam, że to ten film http://www.filmweb.pl/Casanova%27s,Big,Night,%281954%29,obsada,Film,id=124043 [www.filmweb.pl/Casanova ...] Jeśli nie to napisz... Jeszcze poszukam gdzie indziej...

Albertino

To raczej nie jest ten film. Ale o czym jest ten Casanova , bo na filmweb nie ma opisu

karakter

Nie wiem, ale to jedyny musical z Basilem Rathbonem... Prznajmniej z tamtego okresu...

Albertino

Ok wpadleś i co z tego? Zabawa jest wtedy kiedy wszyscy biorą udzial a nie tylko Ty! Chcesz by zadawano Ci zagadki a Ty będziesz na odpowiadać to zrób to na swoim blogu. Na forum powinno być więcej wolności. Nie bądź samolubem i pozwól także innym na rozruszanie komórek mózgowym. Pozdr,

withnailandI

Dobra! Nie denerwuj się tak... Zrobiłem ci coś czy co? Jak chcesz to odpowiadaj, ale na razie nie ma za bardzo na co...

Albertino

Wystarczyło kulturalnie mi to powiedzieć, a nie od razu na mnie nawrzeszczeć... Prawda?

użytkownik usunięty
Albertino

Albertino kojarzysz może taki stary horror z końca lat 80, może początku lat 90 - chyba bardziej kanadyjski niż amerykański. Film ten obejrzałem jakieś 10 lat temu i wtedy bardzo mnie przeraził, że nie mogłem w nocy spać. Nawet jak teraz myślę o tym filmie aż mi się włos jeży na głowie.

Film opowiada o jakimś demonie, który przybierał postać klauna i zabijał małe dzieci w jakimś małym miasteczku. Demon ten umiał przybierać różne postacie. Do swoich ofiar mówił takie hasło "tutaj wszystko pływa i ty też zaraz będziesz pływać..." albo coś takiego. Film opowiadał o grupce przyjaciół, których straszył właśnie ten klaun gdy byli dziećmi. I 25-30 lat później - jako dorośli już ludzie wracają do swego miasteczka, gdzie demon znowu zaatakował i wspominają. Wiem że ten film miał dwie części.

Nie jest to może jakaś superprodukcja, ale może przerazić. Właśnie temu filmowi dałem znak zapytania na Twoim blogu w Rankingu Horrorów.

Tytuł tego filmu to "TO" na podstawie powieści Stephena Kinga.

użytkownik usunięty

nie wiem czy masz juz na to odpowiec. Ten film o ktory ci chodzi to
" IT " w polsce lecial jako " cos " pamietam go dobrze i naprawde byl zajebisty wszedzie go szukam na sieci

Thorn

Albertino

Ja mam pytanie kedyś już pytałąm się o ten serial ale nikt nie wiedział jaki ma tytuł. Mianowicie serial jest o białym facecie i czarnej kobiecie zakładają oni biuro do którego zgłaszają się ludzie z problemami o nadprzyrodzonej genezie i oni je rozwiązują. Pamiętam, że był on wyświetlany na TVP1 jakieś 7 lat temu w piątkowe lub/i sobotnie noce. Produkcji amerykańskiej ewentualnie kanadyjskiej.

Drugie pytanie też o tytuł serialu tym razem jest to białą kobieta i biały facet. Zajmują się oni poszukiwaniem zaginionych skarbów. Serial chyba brytyjski.

Ostatnie pytanie dotyczy tytułu filmu z Rutgerem Hauerem. Gra on w tym filmie psychopatę. Zostaje zamknięty w więzieniu bądz zakładzie psychiatrycznym ale z niego ucieka. W tym czasie grupa nastolatków urządza sobie w jego domu niclegownio-imprezownie. Po jego powrocie do rodzinnego domu zaczyna mordować dzieciaki.

To na tyle mam nadzieję, że będziesz w stanie mi pomuc. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Nariel_ArYarrel

Czy ten pierwszy serial to nie jest czasem "Strefa mroku". Co prawda nie kojarze tej pary bialy+czarna ale pamietam, ze to byly opowiesci troche Si-Fi, troche thriller.

Jestem pewna, że nie także nie "Z archiwum X", "Na wariackich papierach" czy "Poza granicami rzeczywistości".

Nariel_ArYarrel

Ten deugi serial to czasami nie "Poszukiwacze skarbów"? http://www.filmweb.pl/%A3owcy,skarb%F3w,%28AKA,Zagadki,z,przesz%B3o%B6ci%29,%281 999%29,o,filmie,Film,id=94290 [www.filmweb.pl/%A3owcy, ...]

hysia_80

Tfu znaczy się "Łowcy skarbów". Sorry to z pośpiechu...

Albertino

Witam
Niestety nie będzie to zagadka z kina amerykańskiego, a najprawdopodobniej hiszpańskiego (głowy nie dam, to było baaaardzo dawno). Głównym bohaterem jest dziewczę lat na oko 17-18, które właśnie, w ramach buntu, ogoliło się na łyso. Ojcu raczej się nie podoba w nowym wydaniu więc każe jej chodzić w blond peruce - zwłaszcza gdy jeżdzi jego taksówką (pracują w niej na dwie zmiany, chyba dlatego, że rzuciła szkołę). Jej rodzina jest jakoś związana z ruchem neofaszystowskim, w co próbują też wciągnąć jej chłopaka. Dalej zaczyna mi się wszystko mieszać w pamięci. Nie wiem, czy od początku była temu przeciwna, czy przeszło jej dopiero po jakimś czasie - w każdym razie pod koniec filmu ona i jej chłopak są przeciwko całej jej rodzinie. Film kończy się bójką na noże (chyba) w jakichś ruinach (stary stadion czy coś w tym rodzaju), która kończy się dla kogoś tragicznie (niestety nie pamiętam na ile i dla kogo:).
Mogę jeszcze dodać (a nuż pomoże:) że para głownych bohaterów chodziła się kochać do hotelu na godziny.
To tyle. Nic więcej sobie nie przypominam. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

farfotzel

Film nazywa się po prostu "Taxi" (nie mylić z francuskim filmem). Reżyserem jest Carlos SAura, a więc jeden z najwybitniejszych twórców kina hiszpańskiego

karakter

Albertino-ustaliłem jednak co to za film, ten musical. "Bathing Beauty" w reżyserii George'a Sidneya z 1944 roku (źródło-"Kronika filmu"). Dzięki za pomoc.
Mam dla ciebie kolejną zagadkę-polski film z lat 80'-tych (ale reżyserem jest Izraelczyk) dotyczący Holocaustu. Składa się z trzech nowel. Przez lata zapomniany, dopiero niedawno został odnaleziony.

karakter

Jeśli dam radę to podam ci ten tytuł, chociaż w kinie polskim (wstyd!), a zwłaszcza tym starszym to ja się nie za bardzo specjalizuję...

użytkownik usunięty
Albertino

No i co temat umarł a ja nie dostałam ani jednej odpowiedzi na któreś z moich pytań.

Nariel

Albertino

Oglądałam kiedyś taki film. Był sobie chłopak i dziewczyna, ale ona przebierała się za chłopaka, bo jej opiekun jej kazał. Mówił, że chłopcy mają łatwiejsze życie, bił ją i kazał pracować w cyrku. Chłopak i dziewczyna mieli po 11-13 lat. Zaprzyjaznili sie i na koncu aresztowali tego opiekuna dziewczynki. Film chyba amerykanski, ale nie jestem pewna.

Albertino

Chciałbym znać tytuł polski i orginalny filmu, w którym ukazana została, podobno, autentyczna egzekucja poprzez krzesło elektryczne. W tytule było chyba coś z "Ameryką".

Albertino

Chciałbym znać tytuł polski i orginalny filmu, w którym ukazana została, podobno, autentyczna egzekucja poprzez krzesło elektryczne. W tytule było chyba coś z "Ameryką".

Albertino

POMÓŻ STARY!!! MAM DLA CIEBIE COŚ W SAM RAZ: JEST TO FILM AMERYKAŃSKI, POLSKI TYTUŁ TO "ŚCIEŻKA STRACHU"; FILM JEST CZRNO-BIAŁY I OPOWIADA O FACETACH, KTÓRZY CIĘŻARÓWKAMI PRZEWOŻĄ NITROGLICERYNĘ PRZEZ GÓRSKIE BEZDROŻA. JEST TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH FILMÓW JAKIE OGLĄDAŁEM I BARDZO CHCIAŁBYM GO ZLOKALIZOWAĆ!!! ODPISZ JAK NAJSZYBCIEJ!!!

radeks78

Wtrącę się, to nie "Ścieżka strachu" ale "Cena strachu" - były dwie wersje- oryginalna, francuska - http://www.filmweb.pl/Film?id=31689 [www.filmweb.pl/Film?id= ...] oraz amerykański remake - http://www.filmweb.pl/Film?id=35041 [www.filmweb.pl/Film?id= ...] ja wolę oryginał.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Albertino

dobra, orly. bedzie ciezko. kiedys, dawno, dawno temu (taka mam wizje) ogladalem w telewizorze serial? film? . nie pamietam juz co sie tam dzialo, ale jedna rzezc caly czas mi swita. film/serial prawdopodobnie dla mlodziezy, produkcji mi nieznanej (brytyjska, moze amerykanska, moze jeszcze inna?), pamietam jedynie taka scene, w ktorej stoi sobie dom/szopa drewniana, duza (moze to jakas obora, albo co) na dachu tej budowli (spadzistym) jest umieszczony dziwny wiatraczek (przynajmniej z tym mi sie kojarzy), ktory robi rozne cuda. to troche podpada pod s-f. ten wiatraczek ma jakby kamere/oko w srodku i tak sobie patrzy. Ludzie, jak wpadniecie na to, co to jest, to blagam, nie zwlekajcie, prosze o jak najszybsze info na ten temat. Musialem to ogladac za dzieciaka i teraz mnie to meczy.

Film o którym pisze radeks oglądałem dawno, ale faktycznie był znakomity... Co to znaczy zlokalizować? Jak znasz tytuł to chyba łatwo go znaleźć... Po angielsku "Miller's Crossing"... To jest link do strony tego filmu na filmweb http://www.filmweb.pl/%A6cie%BFka,strachu,%281990%29,obsada,Film,id=7737 [www.filmweb.pl/%A6cie%B ...] mam nadzieję, że będzie działał...

Albertino

Przecież napisałem o czym jest ten film! Nie chodzi mi o film Coenów, który jest i oczym innym i nie jest czarno-biały!

radeks78

A fak tamten film był o czymś innym, ale wiesz... zagalopowałem się... Postaram ci się pomóc... Jak będę wiedział to dam znać...

Albertino

kto jest rezyserem etiudy "godzina" - podpowiem ze michal zablocki tylko ktory ten poeta czy wykladowca na US

radeks78

wpisywałem już polski tytuł ale znajduje tylko film Coenów.