Na maturę ustną w polskiego muszę przygotować prezentację dotyczącą najwybitniejszych adaptacji literackich. Które według Was zasługują na to miano?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
verus

K-pax, fight club, battle royale, myślę że wystarczy

Aenama

BUHAHAHAHAHA, no nie! To są wybitne ekranizacje? zabiłeś mnie...

użytkownik usunięty
verus

Wg mnie na takie miano zasługują "Krzyżacy", "Faraon", być może też "Sklepy cynamonowe"Całkiem dobre są adaptacje trylogii,"Lalki","Nad Niemnem"(?).Z literatury światowej polecałabym "Przeminęło z wiatrem",a szczególnie "Czas Apokalipsy".Myslę,że bardzo dobrej adaptacji doczekały się też powieści Tołstoja :"Wojna i pokój" czy "Anna Karenina".Podobał mi się też "Doktor Żywago" na podstawie powieści Borysa Pasternaka.Reżyserów poszukaj sobie sam:)

użytkownik usunięty

Jeśli chodzi o "Sklepy cynamonowe" to film nosił tytuł "Sanatorium pod klepsydrą".

użytkownik usunięty

Aha,i jeszcze "Stąd do wieczności","Cienka czerwona linia","Kotka na gorącym blaszanym dachu", "Tramwaj zzwany pożądaniem","Lot nad kukułczym gniazdem","Nieznośna lekkość bytu", "Władca pierścieni":)

verus

Na pewno "Czas Apokalipsy", "Casablanca", "Dr Strangelove", "Barry Lyndon", "Mechaniczna Pomarańcza", "Ojciec Chrzestny", "2001: Odyseja Kosmiczna", "Lśnienie" (1980), "Lolita" (1962), może być także "Milczenie Owiec", "Władca Pierścieni", "Dracula" (1992).

verus

Dobry my tutaj nie mówimy o książkach które znasz z języka polskiego tylko. Te książki też zostały uznane za wybitne. Jeśli czegoś nie znasz to nie musisz zaraz się śmiać to oznaka braku zrozumienia poprzedzająca głupotę w najczystszej formie.