Hej,
słucham propozycji filmów w których jeden z głównych bohaterów (ewentualnie drugoplanowy, ale nie najgłówniejszy) jest "zły": tzn nielojalny, wykorzystuje wszystkich i wszystko, nie ma sumienia, no po prostu jest zły....
Przykładowe filmy:
Rob Roy
Życie Carlita
I fajnie gdyby te postacie wyglądały "zwyczajnie", tzn. na pierwszy rzut oka wydawali się dobrymi ludźmi
Jeżeli nie obstajesz kurczowo przy płci męskiej, to idealnym przykładem są "Wredne dziewczyny", a jak koniecznie faceci to "Mechaniczna pomarańcza" spełnia kryteria, tyle że jest to film z górnej półki, więc możesz być zawiedziony. Inne propozycje to: "Uśpieni" i "Kobieta pod presją"
Super, dziękuje Ci bardzo !!
Nie mogę znaleźć tego postu, ale jakoś ponad miesiąc temu założyłem temat, gdzie szukałem filmu gdzie dzieciaki na koniec idą triumfalnie, niosą jednego na barana z pucharem i nikt mi nie odpowiedział co to za film.
A to właśnie "uśpieni".
Skąd wiedziałeś/aś?
Pewnie nie o tym samym filmie mówimy, mnie chodziło o "Uśpieni" 1996 z DeNiro i Hoffmanem. Ale w międzyczasie przypomniał mi się jeszcze jeden film, chyba dokładnie taki, jakiego szukasz. Występuje tam koleś, którego wszyscy mają za porządnego, a w rzeczywistości jest niebezpiecznym psychopatą. Film z Julią Roberts: "Sypiając z wrogiem" 1991