Mam pytanie. Czy przy filmach dodaje się (powinno się dodawać?) daty premier dla szerokiej publiczności? Czasami (często?) zdarza się tak, że film ma swoją premierę na jakimś festiwalu, a do kin trafia dopiero bo paru, parunastu miesiącach. Może to być mylące, bo gdy ktoś sobie upatrzy jakiś film, to raczej sprawdza datę premiery na zasadzie "kiedy będę mógł iść do kina i film obejrzeć?". Czy nie lepiej by było, gdyby "data premiery świat" informowała kiedy można obejrzeć film w kinie, a dodatkowo zawierała informacje o tym gdzie, kiedy i na jakim festiwalu grupka ludzi mogła to już obejrzeć?
I jeszcze jedno. Zgłosiłem jakiś błąd, dostałem w nagrodę informację, że kontrybucja została zapisana z numerem ##. Mogę coś z tym numerkiem zrobić, śledzić go jakoś?
Jest kolejność, zawsze wpierw dodajemy pierwszy pokaz w danym kraju, niezależnie czy to festiwal, kino czy dystrybucja dvd. Wyjątkami są Polskie premiery które dodaje tylko redakcja filmwebu i zazwyczaj mają zarówno festiwal jak i premierę kinowa.
"I jeszcze jedno. Zgłosiłem jakiś błąd, dostałem w nagrodę informację, że kontrybucja została zapisana z numerem ##. Mogę coś z tym numerkiem zrobić, śledzić go jakoś?"
Możesz śledzić ale nic za to nie dostaniesz i nie jest to żadna nagroda, tutaj nie ma loterii, nikt ci nawet nie podziękuje :P. Status kontrybucji możesz sprawdzić na swoim profilu w zakładce "materiały".
Rozumiem. W sumie mniej chodziło mi o dodawanie, a bardziej o wyświetlanie. Widzę, że w przypadku polskich premier jest tak, że niezależnie od tego czy wcześniej film pokazywany był na festiwalach, to jako "data premiery (Polska)" wyświetla się data premiery kinowej, nie festiwalowej. Pomimo tego, że obie są tam dodane. Fajnie, jakby można było sobie to ustawić, że np. data premiery (Świat) to żeby wyświetlała nam się data premiery kinowej np. USA, a nie festiwalowej (podobnie jest na imdb.com zrobione). Nie jest to jakiś problem, ale myślę, że niektórym może to ułatwić korzystanie z filmwebu. Bo szukając informacji na ten temat na forum natknąłem się na parę postów, gdzie ludzie się dziwią, że np. podana jest informacja, że dziś jest premiera, a nigdzie tego nie grają. Nie wszyscy są wstanie się zagłębić na tyle w filmweb, żeby wyszukać te informacje - sam to wynalazłem wczoraj, a korzystam z filmwebu już dłuższy czas..
Byłem tylko ciekaw gdzie to mogę śledzić, w końcu to (i ten temat) to mój pierwszy jakikolwiek wkład w filmweb więc powolutku dopiero ogarniam co i jak tutaj działa :P