Skoro filmweb posiada w bazie "film gangsterski", dlaczego przy japońskich filmach o samurajach widnieje "dramat" i coś tam jeszcze? Utworzenie tego gatunku znacznie uprościłoby ich wyszukiwanie. Na pewno tych filmów byłoby więcej niż "dreszczowców", których w bazie jest.... kilka.
Filmów samurajskich będzie mniej więcej tyle, ile gangsterskich. Powinno się oddzielić samurajskie od dramatu, bo to tak jakby Chłopcy z ferajny byli dramatem, a nie gangsterskim.
Przed każdym takim stwierdzaniem wypadało by nadmienić: "moim zdaniem", lub "według mnie" chyba, że odpowiadasz za całą ludzkość i jesteś wyrocznią z Matrixa.
Jestem Agentem Smithem, a nie wyrocznią. To raczej oczywiste, że piszę, co mi w sercu leży. Nie będę pisać "wg mnie", itp., bo to skrót myślowy, którego nie trzeba powtarzać przy każdej wypowiedzi.
Gatunek samurajski powinien być, bo bezsprzecznie ułatwi szukanie. Jest gatunek gangsterski, czyli typowo amerykański, to czemu nie ma typowo japońskiego - samurajskiego?
Skoro już ranking tak zdewaluował, że prawie wszystkie miejsca zajmuje Ameryka/Anglia, niech filmweb chociaż nie odcina użytkowników od Azjatyckiego kina i niech dodadzą do bazy jeden z najsłynniejszych gatunków tego kontynentu.
Zawsze będzie się odcinał ponieważ w naszym kraju to kino dosyć niszowe. Filmweb to niestety głównie gimnazjaliści i Blockbustery.
zapomniałeś o redakcji która na wszystko leje
A odnośnie gatunków to dodanie nowych nic nie zmieni, bo bazę uzupełnia się na zasadzie kopiuj-wklej z imdb a tam jest podział tylko na kilka kategorii. Filmweb jako portal filmowy nie posiada nawet definicji gatunków i to jest po prostu żałosne.
Nie do końca się zgadzam z założycielem tematu ale bez dodawania gatunków mogli by zrobić coś takiego jak na IMDB chociażby, czyli "Plot Keywords", łatwiej by się szukało filmów poprzez słowa kluczowe...
ps. @RustyRyan przecież jak widzisz film przykładowo z samurajami a masz gatunek dramat to wystarczy przeczytać opis filmu czy jest o samurajach czy o gejszach, trochę wysiłku nie zaszkodzi...
Faktycznie tu masz racje, o tym nie pomyślałem, do "samurjskich" można byłoby dodawać sztuki walki, poniekąd walka na miecze czy kije bambusowe(Kendo) to sztuka walki, można byłoby podpinać to pod tą kategorię chociażby, bo dodawanie kolejnych gatunków nie ma raczej sensu, też chciałbym żeby było katalogowanie horrorów np. na gore/slasher/mondo movies/found fotage/ czy inne o duchach ale to tylko odnogi gatunkowe, wiec zrobiłby się straszny misz masz...
Skoro on pisze ten post to raczej logiczne jest,że to jego zdanie. Nie róbmy z siebie debili i szanujmy inteligencje innych osób.
I tu się mylisz Katedro. Niektórzy uzurpują sobie prawa do decydowania o wyglądzie i funkcjonowaniu portalu. Decydują za mnie i za ciebie ponieważ uważają się za lepszych, mądrzejszych. To wykracza poza własne zdanie.
To tak jakby ktoś twierdził że twoje recenzje są ciulowe, ale nie wypowiadałby się tylko za siebie ale też za innych i twierdził że wszyscy inni też tak sadzą. Ja wiem, że to trochę trudne ale jeśli ktoś ma nick o nazwie "ogórek" to przecież nie znaczy że nim jest.
Ok, to idę ci "zminusować" recenzje abyś miał się czym przejmować.
Oczywiście żartuję, to nie mój poziom.
dreszczowców wyskoczylo mi 793, więc to nie jest 'kilka'. Kilka to jest z gatunku PŁASZCZA I SZPADY - całe 37 :D
IMHO lepszym rozwiązaniem byłby tagi, i w przypadku kina gangsterskiego i samurajskiego. Jednak ja już się nauczyłem, że od korzystania z pewnych wygodnych opcji to jest imdb, nie filmweb, bo tu na wiele ułatwień nie ma co liczyć.
Przecież istnieje opis filmu i plakat z których zazwyczaj łatwo można się domyślić, że film dotyczy samurajów. Jeśli jakiś tytuł jest na tyle niszowy by ich nie posiadać - widocznie nie zdobył odpowiedniego zainteresowania, więc kto i po co ma się tym zajmować na portalu tworzonym przez użytkowników?
Nazwa "gangsterski" wynika ze spopularyzowanej normy, a nie żadnej troski o przejrzystość. Nie jest powodem do stworzenia miliona "gatunków", nie wiadomo po co.
No to sciśnijmy wszystko do kilku gatunków, gangsterskie, samurajskie i kilka innych będą dramatami, czy czymś w tym stylu.
Nie wiem jacy "my", to nie moja strona.
A czemu akurat samurajskie, a nie tysiące innych jakie podobni Tobie sobie wymyślą?
Daj sobie spokój z gatunkami na filmwebie, są tak kiepsko zrobione że lepiej dla zdrowia psychicznego jest na nie nie patrzeć.
btw gatunek do którego zalicza się "kino samurajskie" nazywa się Jidaigeki