Np dzisiaj zauważyłem że zniknęły mi oceny połowy filmów z Bradem Pittem które przez ostatnie kilkanaście miesięcy żmudnie wstawiałem. Aż się boję ile innych ocen mi poznikało :/

Bartekh28

nie widzisz tych ocen na stronach konkretnych filmów, czy może na stronie ocenionych filmów w swoim profilu lub filmografii Brada Pitta ?

pawkow

Wczoraj obejrzałem zaległą Troję i oceniłem, w związku z czym wszedłem jak zawsze na profile po kolei aktorów którzy grali w tym filmie aby zobaczyć ile filmów z nimi już obejrzałem. Pierwszy był brat Pitt, chciałem się ponapawac fakte,m że prawie wszystkie jego filmu już widziałem, podobnie jak było gdy ostatnio ogladałem jego profil, a tutaj zniknęły oceny Ocean 12, Ocean 13, Jessie James, Bękarty Wojny, Benjamin Button (wszystkie filmy od 2007 roku). Masakra :/
Wszedłem na profile owych filmów i niestety nie ocenione :/ Przed chwilą na szybko oceniłem jeszcze raz. Jadę dalej aktorów z Troi, drugi jest Eric Bana pierwszy rzut oka i już widzę brakuję ocen Helikopter w ogniu, Star Trek. Wierzcie lub nie, ale jestem Baaaardzo skrupulatny w ocenianiu filmów, bywam na FW z 20 razy dziennie i bardzo dopieszczam mój profil, aby jakiś film nie został przeze mnie pominięty w ocenie. A tu taka niespodzianka :/. Na razie byłem tylko na profilach 2 aktorów aż sięboje zaglądać dalej

Bartekh28

Ok oceniłem te powyższe ponownie i w moim profilu jako ostatnio oglądane się nie pojawiają ?? Ale na profilu filmu widnieją jako ocenione 23 stycznia 2012

Bartekh28

Ok to chyba jednak jakiś błąd FW, w profilu Schwarzeneggera mam że nie oglądałem Uciekiner i Predator, a w moim Profilu jest że oglądałem.

Bartekh28

wszystkie te oceny dodawałeś z tego samego komputera w tej samej przeglądarce ?

pawkow

Oceny moich filmów? Jestem na FW już trochę lat :P Przez ten czas to ja miałem kilka komputerów o przeglądarkach nie wspominając, ale zawsze był to Firefox

Bartekh28

zapytałem, bo piszesz o znikającej części ocen, chwilę wcześniej wspominając, że uzupełniałeś niedawno oceny. Jak rozumiem te które zniknęły to nie te same które dodałeś niedawno?

pawkow

Przed chwilą uzupełniałem, bowiem myślałem że zniknęły.
Jednak okazuje się po moim małym śledztwie że nie znikają z mojego profilu.
http://www.filmweb.pl/user/Bartekh28/films
okazuje się że tam są wciąż ocenione, więc jest wszystko w porządku.

Za to w profilach aktorów, reżyserów i filmów widnieją jako nieocenione przeze mnie. Dziwne.
Może to jakiś chwilowy błąd na Filmwebie dotyczący mojego przypadku

Bartekh28

mogę Cię prosić, żebyś sprawdził w innej przeglądarce (a najlepiej na innym komputerze) czy problem będzie występował ?

pawkow

Jak tylko wrócę z pracy sprawdzę w domu na innym komputerze i dam znać :)

Bartekh28

Ok na tym samym komputerze tylko na internet explorerze problem nie występuje, tylko na Firefoxie, zatem to chyba wina przeglądarki

Bartekh28

ciekawe dlaczego tak nagle, skoro nigdy na tej konkretnie przeglądarce i tym komputerze nic się nie działo? Dlatego tak zaskoczyło mnie to dzisiaj

pawkow

Może ja troszke pomogę, bo oceny rzeczywiście znikają. Kiedyś dałem taki wpis (jeśli może naświetlić to trochę sytuację)

Oceny znikają, ale tylko z karty filmu. Film jest natomiast oceniony w naszym profilu. Niestety, na karcie filmu nasza skasowana ocena nie wlicza się ani do średniej ocen, ani do liczby oglądających użytkowników, nie będą go też widzieć nasi znajomi. Co ciekawe, kiedy kliknąłem ponownie na ocenę filmu, system ocenił mi go jeszcze raz doliczając jako nowy. W ten sposób, na profilu w zakładce "filmy" miałem oceniony ten sam film 2 razy (film "Szansa"), czyli de facto zdublowałem pozycję. Dowód (zmieniłem datę filmu wg mojego "notatniczka" i jest obok siebie):

http://i55.tinypic.com/20ifma0.jpg

Ciekawe co się dzieje, że system "gubi" ocenę na karcie filmu, a zostawia na liście filmów użytkownika.

Bartekh28

Od niedawna mam ten sam problem - już o nim tu pisałem. Oceny części filmów są widoczne na moim profilu, ale nie ma ich w filmografii osób oraz na stronach tych filmów. Bardzo to jest denerwujące. Nie wiem, czy znajomi widzą je w rubryce "Poznaj ocenę twoich znajomych".

snoopy

Oceny na potrzeby filmografii, kart filmu itp są przechowywane również w przeglądarce użytkownika. Synchronizacja danych miedzy kilkoma komuputerami, zakładkami przegladarek oraz serwerem jest delikatna sprawa i niestety sa magiczne kombinacje akcjii ktore umozliwiaja rozjazd danych.

Na serwerze dane sa spojne i nie znikaja, natomiast przegladarka czasami moze pokazać ze jest lub nie ma jakiegoś głosu, który zostal juz dodany badz usuniety.

Zeby uchronic sie od takich sytuacji najlepiej nie glosowac na wielu kartach na raz. Uwazac np na glosowanie w pracy i w domu, szczególnie gdy w domu zostawi się otwarte okno karty filmu, odda kilka głosów w pracy, wróci do domu i bez odświeżania karty zagłosuje.

Bedziemy z tym walczyc. Najprostrzym sposobem na odswiezenie danych jest wyczyszczenie pamieci podrecznej przegladarki. Tzw storage. W roznych przegladarkach roznie sie ta pamiec podreczna nazywa. Nie chodzi o ciastka, ani o historie, tylko pamiec podreczna.

Kristof

Dziękuję bardzo za tę pomocną informację. Spróbuję zrobić to, co radzisz. Pozdrawiam!

Kristof

U mnie pomogło dziękuje bardzo za pomoc :)

Bartekh28

Wszystko pięknie wyjaśnione. Temat ląduje więc tam gdzie trzeba.
http://www.filmweb.pl/user/patkot28/blog/529173
Od dzisiaj - Dział II, pkt 9 :-)))

patkot28

Niestety, ani czyszczenie pamięci podręcznej, ani całkowita reinstalacja przeglądarki oraz testowanie przez jakiś czas na innych nie pomogło.

Bartekh28

U mnie także oceny sprzed 2 lat niektóre zniknęły

hetmantomekh

ja nie mogę nic ocenić, nie widzę ocen na profilach aktorów, nie jest to wina przeglądarki, ani dodatków
coś się dzieje z serwisem?

hetmantomekh

czy ktoś z administracji mógłby zareagować i coś zasugerować?

hetmantomekh

Kolejny dzień, kiedy nie działa możliwość oceny filmów, podgląd ocenionych filmów na profilach aktorów oraz własnych ocen na głównej stronie, gdzie widać filmy ocenione przez znajomych. Zrobiłam wszystko co sugerujecie powyżej: owa instalacja przeglądarki, wyczyszczenie pamięci podręcznej... nic nie pomaga, a tu cisza. Jest szansa na reakcję administracji??

julka85

adblock lub podobny program blokuje ci to na 90% i niekulturalnie się jest wpieprzać do cudzego tematu z inną sprawą

hetmantomekh

Nie mam zainstalowanego adblock, ani nic podobnego. Uważam, że mój problem jest związany z całością wpisu. Bo skoro nie widzę ocen na profilach aktorów, to znaczy że znikają mi oceny filmów.

julka85

Chyba po kielichu taka logika

Bartekh28

Mnie też znowu znikają oceny. W ciągu ostatnich kilku dni zauważyłam brak kilku. A nie wiem, ilu jeszcze nie odkryłam...

Noane

Pewnie wielu :-(