Dodajcie do listy profesji Efekty Specjalne. Przez brak tej kategorii Stan Winston i Ray Harryhausen funkcjonują na FW jako producenci a Dennis Muren jako aktor... Wypadałoby to w końcu zmienić.
Nie wiem czy wyraziłem się dość jasno: jak na razie nie da się nic zmienić ponieważ kategoria Efekty Specjalne przy osobach nie istnieje. Gdy już FW ją wprowadzi to oczywiście będę jednym z pierwszych, którzy pośpieszą wprowadzać potrzebne zmiany. :)
Swoją drogą to dość dziwne, że "Druga co do wielkości baza filmowa na świecie" pomija tak ważną dla przemysłu filmowego kategorię.
Skoro wskazane prze Ciebie osoby nie powinny mieć profesji, o których wspomniałeś, to możesz to zmienić.
A jeśli chodzi o efekty specjalne, to co dokłądnie mielibyśmy dodawać?
Dodać jako profesję do osób
http://img198.imageshack.us/img198/7641/87791665.jpg
Podobny temat:
http://www.filmweb.pl/forum/PORTAL+FILMWEB.PL/Pe%C5%82na+obsada+-+brak+rubryki+E FEKTY+SPECJALNE%21,1372325
To fajnie, ale wciąż nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Przykładowo, kogo spośród wymienionych w tej ekipie osób zajmujących sie efektami specjalnymi lub wizualnymi (to nie to samo) mielibyśmy dodać?
http://www.imdb.com/title/tt0167260/fullcredits#cast
Teraz zauważyłem, że możecie mieć z niektórymi rzeczami problem. Głównie z ilością grafików czy animatorów.
Ale w końcu od czegoś trzeba zacząć.
Proponowałbym skupić sie na początku jedynie na najważniejszych twórcach efektów specjalnych -
laureatach Oscarów i innych nagród oraz pionierach branży
( http://www.kmf.org.pl/fx/czarodzieje.html ).
Nie widze zbytnio sensu, by dodawać tych wszystkich "anonimowych" pracowników od razu. Na to przyjdzie czas.
Problem już nawet nie w specyfice branży czy w ilości osób w niej zatrudnionych, a w tym, iż większość osób [użytkowników portalu] nie interesuje się zbytnio efektami specjalnymi i może mieć pewne problemy z właściwą kontrybucją materiałów.
Dlatego właśnie sądzę, że wprowadzając profesję Efekty Specjalne przy osobach powinniście ograniczyć się do kilku najważniejszych nazwisk przy każdym filmie. To w zupełności wystarczy.
Do "Powrotu Króla" wystarczy przypisać laureatów Oscara (Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook i Alex Funke).
A czy ja tak pisałem? Taki Howard Shore stworzył muzykę nie tylko do "Władcy" ale także do "Infiltracji", "Historii Przemocy" i "Aviatora".
I wszystko to jest w jego profilu.
Co stoi na przeszkodzie, by na podobnej zasadzie podejść do twórców efektów specjalnych ?
To, że równie dobrze moglibyśmy podawać statystów, kierowców, treserów zwierząt, plastyków i innych, prawda?
Po prostu uważam, że to co podajemy jest wystarczająca liczbą danych i dodawanie gości od efektów jest już niepotrzebną rozbudową obsady. Tym bardziej, że jak pisał poprzednik, gości od efektów jest cała masa, a dodawanie na podstawie nagród będzie dodawaniem wybiórczym. No i drugie ale: to przy założeniu, że wpisujemy gości od efektów, raz popełniony błąd we wpisaniu do bazy jakiegoś pana nie będzie w gruncie rzeczy możliwy do naprawienia, bo ani nikt się tym nie zajmuje, ani nikt się w tym gąszczu nie przekopie. I taki błąd zostanie juz na zawsze. Wystarczy zajrzeć do fdb. Czy wierzycie w te informacje w tym natłoku w obsadach?
Takie jest moje zdanie i jestem na nie.
"To, że równie dobrze moglibyśmy podawać statystów, kierowców, treserów zwierząt, plastyków i innych, prawda?"
Absurdalne porównanie. Za efekty specjalne możesz dostać Oscara. Za wytresowanie myszy czy misia koali już nie.
"Po prostu uważam, że to co podajemy jest wystarczająca liczbą danych i dodawanie gości od efektów jest już niepotrzebną rozbudową obsady"
Rozbudowa jest potrzebna, wierz mi.
W profilu wielu wybitnych ludzi kina nie ma nawet wzmianki o nagrodach, które otrzymali. Dopiero po jakimś komentarzu na forum możesz się dowiedzieć, że Y dostał X Oscarów, X nagród BAFTA i X Saturnów...
"Czy wierzycie w te informacje w tym natłoku w obsadach?"
Toteż napisałem, by dodawać tylko tych najważniejszych i najbardziej znanych twórców F/X.
Być może masz rację. W sumie nie będę się w to angażował.
Przestrzegam tylko przed zbyt dużą rozudową obsad ponieważ są one nieczytelne, brzydkie, niepotrzebne i zawierają błędy. Być może gości od efektów można by dodać, ale to juz chyba ostatnie ekipy, które powinny się znaleźć w filmach. No i trzeba by opracować rzetelny system dodawania, by w bazach znaleźli się też panowie od slabych czy b-klasowych filmów.
No bo co, dodajemy tylko grafików komputerowych czy też animatorów, czy tez montazystów, którzy nakładają dwie taśmy na siebie? Tego by było bardzo dużo.
Pewnie się nie uda tego wprowadzić. Parę miesięcy temu walczyłem o wprowadzenie Sound Director ale redakcja FW to olała.
Przecież dźwiękowców można dodawać. Prawdę mówiąc do dźwiękowców wpisują wszystkich z pod hasła Sound Departament, od Directora począwszy a na operatorach wysięgników skończywszy. Może tobie chodziło efekty dźwiękowe, bo to już odrębna dziedzina i moim zdaniem też powinna być uwzględniona. Narka.
Nope... Widzę że jesteś dopiero początkującym dodającym - można dodawać wyłącznie profesje wymienione w FAQ a jego (SD) tam nie ma. W przypadku mojej propozycji zawód łączył chyba ze 4 profesje tam wymienione i był wykonywany w filmach starszej daty. Obecnie zawód ten ma się dobrze w produkcjach z kraju kwitnącej wiśni. Dostałem od weryfikatorów i adminów informacje, że o wszystkim decyduje redakcja a od owej nie otrzymałem odpowiedzi. Dużą wymowę ma to, że od przekazania bloga z FAQ w ręce redakcji nikt się tam nie logował.
Moim zdaniem wzorem w tym względzie jest IMDB. Można tam wpisać dosłownie każdy zawód i każdą profesję, choćby parała się nią jedna osoba na całej planecie. Co więcej mają tam filmografie i niemal kompletne listy projektów nie tylko osób i twórców ale również firm, od dźwięku, światła, efektów, wszystkiego. Nie wiem z czym oni mają tu problem. przecież to i tak my wpisujemy, a oni tylko sprawdzają czy dobrze przepisaliśmy ze źródła. Wszystko w temacie.
To proste. Twórców będziecie uwzględniać jedynie gdy przy nazwisku na IMDB będzie napisane np: "Specjal" lub "Visual Effects Supervisor" "Producer", "Senior Supervisor". Przy całej reszcie wystarczy wpisać optyk, grafik, modelarz, plastyk, animator, pirotechnik, hydrotechnik, czy animatoryk, a jak nie będzie wiadomo kto, to po prostu pracownik zespołu FX, lub VFX. Teraz jest bardzo podobnie np: z dźwiękowcami. Macie u siebie gości niby dźwiękowców, a na IMDB w departamencie dźwięku widnieją, jako operatorzy wysięgnika. Jak to się mówi "Chęć szuka sposobów, a niechęć powodów". Ja jestem za dodaniem takiej profesji.
Jeśli masz gdzieś operatorów wysięgników to zgłaszaj do usunięcia, chyba że dane osoby mają również atrybuty, które na FW uwzględniamy, lub otrzymali nagrody za dźwięk (co jest raczej mało prawdopodobne).
Laureaci nagród to za mało. Potrzebny jest od razu jakiś dokładniejszy klucz doboru tej części ekipy (jak w przypadku dźwięku), uwzględniający te osoby, które za efekty odpowiadają w największym zakresie (na pewno "visual effects supervisor", "visual effects director", "animation supervisor" - pytanie co jeszcze, tu musiałby zabrać głos profesjonalista w temacie). Jeśli masz jakieś propozycje w tym względzie, to zgłoś je do Redakcji lub informatyków, ale licz się z brakiem odpowiedzi (to normalne, niestety).
Mówiąc krótko i zwięźle: popieram. Film/kinematografia to muza będąca sumą wszystkich znanych muz, uczyńmy charakteryzatorów, pirotechników, plastyków i modelarzy godnymi miana rzeźbiarzy kinematografii.
Widzę, że się tu jeszcze nie wypowiadałem. Ok nadrabiam zaległości :)
Powiem tylko krótko... Jestem w stanie wymienić więcej speców od efektów specjalnych (których na FW nie ma), niż dźwiękowców (których na FW się podaje). Hm... Tak w ogóle, po prawdzie to nie jestem w stanie wymienić żadnego dźwiękowca :)))
Tak więc popieram.
Kino to obraz, zatem wszystko co służy temu by to co widzimy na ekranie prezentowało się jak najrealniej nie może być pomijane. Bez efektów specjalnych, wizualnych i charakteryzacji 40% filmowych produkcji nie ma racji bytu, a pozostałe 25% byłoby upośledzone. Bez ingerencji techniki mogą w zasadzie powstawać jedynie obyczajówki, dramaty sądowe, filmy psychologiczne, niektóre kryminały, melodramaty (niestety nie wszystkie), oraz eksperymentalne obrazy pozostałych gatunków. To eksperymentowanie bardzo często wynika z braku kasy. Powiedzmy sobie szczerze, nawet w wymienionych powyżej gatunkach można technicznie zaszaleć. Jestem zatem za wprowadzeniem nowych profesji, zwłaszcza że ostatnio spece od efektów zaczynają dostawać swoje gwiazdy na alei sław. Nie tak dawno ten zaszczyt przypadł Denisowi Murenowi. Pewnie gdyby nie jego epizod w Poszukiwaczach zaginionej arki nie byłoby tego pana w bazie Filmwebu. Czyż nie jest to smutne ?
Brakuje informacji o nagrodach przy części osób kina
(dotyczy to głównie twórców efektów specjalnych i charakteryzacji)
Przykładem niech będzie jeden z bardziej znanych specjalistów z obu dziedzin : Rick Baker
Tak wyglada jego profil dziś:
http://www.filmweb.pl/person/Rick+Baker-223420
A tak wyglądać powinien:
http://img534.imageshack.us/img534/469/imagelxm.jpg
http://www.imdb.com/name/nm0000711/awards