W ilu z ilu odcinków musi wystapic aktor zeby byl w sekcij gościnnej a w ilu aktorzy pod gl postaciami ? Np w Pierwszej milosci jest sporo aktorow w obsadzie glownej i nie wiem czy moge wprowadzić poprawki.

Ruben_fw

Ponawiam pytanie

Ruben_fw

"Aktora, występującego regularnie tylko w jednym sezonie spośród kilku w całym serialu, nie oznaczamy atrybutem"

"Gościnnie
Profesja przeznaczona wyłącznie do seriali. Dodawana w przypadku osób, które nie występują w serialu regularnie."

Niestety "Pierwsza miłość" nie ma sezonów, wiec nie wiem jak udowodnisz ile osób zagrało w ilu odcinkach. Ale według faq role gościnne to te, które pojawiają się raz na kilka odcinków lub rzadziej. Czyli te, których nie widzimy non stop na ekranie. Przynajmniej ja tak to widzę. Najlepiej napisz do kogoś kto obecnie sprawdza obsady i dogadaj się jak ma być by później nie było niepotrzebnych odrzutów.

Last_Ronin

Aha czyli jak aktor wystapil w jednym sezonie np 13 odcinkach to ma prawo byc umieszczonym pod obsada głowną.a w 5/25 odcinkach goscinna obsada ?

Ruben_fw

Każdy inaczej to interpretuje. Według mnie jeśli dana postać pojawia się w co najmniej połowie odcinków danego sezonu (najlepiej odcinek po odcinku) to ja osobiście już bym gościnnego nie ustawiał. Nie główną rolą, ale zwykłą. Sprawa jest trochę pogmatwana bo zasady nie są zbyt jasne, jak widzisz sam mam problem z ich interpretacją.

Last_Ronin

To musze skasowac poprawki.Trudno

Ruben_fw

A konsultowałeś się z weryfikatorem aktualnie sprawdzającym obsady, jak sugerowałem?

Last_Ronin

Nie zapomnkalem juz dawno skasowalem poprawki dodalem tylko do rol.Dziekuje za pomoc.