Mam pytanie: jak ja sprawdzam podobieństwo ze znajomym to mam 60%, a jak on ze mną to ma 73. Wie dlaczego tak się dzieje?

pawciooo15

Podobieństwo dla każdego może być aktualizowane w różnym czasie. Widocznie Wasze podobieństwo uległo ostatnio zmianom, a Twój znajomy ma wartość z odrobinę innego okresu.

pawciooo15

Bo ten portal to programistyczny bubel. Ktoś pisał, że ma dwa konta z identycznymi ocenami (jedno zapasowe, bo tu wszystko może paść - nawet dostęp do konta lub jego zawartość) i ma podobieństwo 80%.
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/maksimum+podobie%C5%84stwa+gust%C3 %B3w,2665613#post_13676376

Marac

Po co zajmujecie się czymś tak nieprzydatnym ?

pawel059

Tzn.?

Marac

No tym gustopodobieństwem,

pawel059

A to nie wiem. Ja tylko odpowiadam na pytanie. Pytaj tych, którzy się emocjonują.

Marac

aha ok

pawel059

Może wierzą, że to działa.

Marac

Raczej wierzą, że to powinno działać, i są zdziwieni i oburzeni bo nie działa.

pawel059

Nie do końca to mam na myśli. Są zdziwieni i oburzeni, bo widać, że nie działa, bo system nawet tych procentów nie potrafi wyliczyć poprawnie na podstawie jakichś rozsądnych kryteriów.

A więc muszą uważać, że w innym razie by działało. A więc wierzą, że algorytm na portaliku filmowym (stworzony przez ludzi, którzy nie potrafią zaprogramować takich skomplikowanych rzeczy jak np. pasek przewijania elementów na liście) jest w stanie wyliczyć podobieństwo ludzkich gustów. A więc zrobić coś, co przekracza możliwości najlepszych na świecie naukowców zajmujących się sztuczną inteligencją, wyposażonych w inteligencję (własną), wiedzę (programistyczną) i superkomputery.

Marac

U mnie działa, z chęcią sprawdzam co oglądają moi gustopodobni znajomi.