Od jakiegoś czasu mam problem z wstawianiem plakatów na blogu. Pojawia się puste okno, w którym powinny być plakaty i otrzymuję komunikat:
"The response could not be deserialized."
Nie da się nic zrobić, jedyna możliwa akcja to odświeżenie strony. Problem występuje w Chrome i Internet Explorer, nie testowałem innych przeglądarek. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ewentualnie zna rozwiązanie?
Też to mam. Podobnie dzieje się u mnie z wstawianiem zdjęć z galerii filmów. Ten sam komunikat. Moja przeglądarka to FireFox. Zdjecia z galerii jeszcze mogę wstawić poprzez wpisanie odpowiedniego BBCode. Ale do plakatów nie wiem jak taki kod powinien wyglądać, więc i wstawić nie mogę żadnego.
No odzewu nie ma, ale, jeśli ktoś jest zainteresowany, to udało mi się wymyślić proste obejście:
Wchodzimy na stronę filmu, wybieramy sobie plakat, który nas interesuje, klikamy na niego prawym klawiszem myszy i wybieramy "Kopiuj adres obrazu (linku)". Następnie na blogu wybieramy wstaw obrazek, wklejamy skopiowany adres i gotowe :)
To żadne rozwiązanie. Kiedy wstawiasz obrazek z galerii to możesz go mieć w trzech wielkościach a kiedy na niego klikniesz wyświetla ci się wielki obraz. Poza tym można ustawić pozycję tekstu koło niego. Robiąc to samo z plakatem Twoją metodą dostaję wstawioną miniaturę. Co to za rozwiązanie? Równie dobrze mogę sobie poszukać obrazka na necie i to w różnej wielkości.
Jak każde obejście, nie jest to oczywiście rozwiązanie pozbawione wad, ale biorąc pod uwagę brak jakiegokolwiek zainteresowania problemem nie przewiduję jego rychłego rozwiązania (o ile w ogóle nastąpi). Ja wykorzystuję w sumie tylko miniatury i u mnie się to całkiem dobrze sprawdza :)
@Belief zaproponowała jeszcze lepsze rozwiązanie i udało nam się wspólnie ustalić, że plakaty można wstawiać, bez utraty jakiejkolwiek funkcjonalności, za pomocą BB Code. Poniżej wzór wpisu:
[filmPoster=7541381,2,none,0px-0px-0px-0px][/filmPoster]
Aby umieścić wpis należy kliknąć ostatnią ikonę na pasku narzędzi edycji "Źródło BBCODE" (symbol < >)
Numer plakatu można wyciągnąć na kilka sposobów, między innymi poprzez kliknięcie prawym przyciskiem na plakacie i wybranie, zależnie od przeglądarki, "Pokaż obraz" lub "Zbadaj element". Można też kliknąć na plakacie "Zapisz jako...", a domyślnie podstawiana nazwa to będzie jego numer.
Po numerze plakatu, po przecinku mamy cyfrę 2, który oznacza miniaturę, jeżeli chcemy większy plakat to musimy w tym miejscu wpisać 3.
Swoją drogą, funkcjonalność nie działa od jakiegoś miesiąca i nie wygląda na to, żeby ktokolwiek był zainteresowany naprawieniem jej, co jest, niestety, dość smutne.