Witam. Zapewne będzie to kolejny, być może przydługi temat dotyczący praktycznie każdego filmwebowego kontrybutora czyli stan weryfikacji na tym portalu. Pewnie i tak osoby decyzyjne będą miały to gdzieś, ale chcę podzielić się kwestiami, które denerwują mnie od bardzo dawna. Jak zwykle kolejki są gigantyczne, a aktywnych weryfikatorów jest za mało. Teraz mam wrażenie, że braki w bazie są rekordowe i często dotyczą nowych produkcji, które oczekują na dodanie gdzieś w odmętach niemiłosiernie długich kolejek, ale w tych nowo dodanych często też widać wiele nieuzupełnionych informacji albo oczekujących bardzo długo na swoją kolej. Konkurencyjne portale filmowe w tej kwestii są daleko przed naszą narodową "chlubą" (i to nie dotyczy tylko IMDb), która od lat ciągnie ten sam zawodny, przeładowany kontrybucjami system ze zbyt małą ilością weryfikatorów w stosunku do ogromnego nakładu pracy, za którą i tak nie są adekwatnie nagrodzeni.

Wypiszę kilka pomniejszych rzeczy, które przez lata dodawania materiałów stały się dosyć irytujące:

- Za mała prioretyzacja nowych i popularnych produkcji oraz kontrybucji z nimi powiązanych.
Wiele nowych filmów czy seriali nie ma w bazie, a nieraz zdarza się, że dostępne są na streamingach, może rzadziej w kinach, ale w tym wypadku również często brakuje podstawowych informacji, a braki w obsadach notorycznie się zdarzają. Oczywiście materiały powinny być sprawdzane według kolejki, ale produkcje z tego czy poprzedniego roku, szczególnie te bardziej znane powinny być na bieżąco dodawane i uzupełniane.

- Braki w FAQ / instrukcji dodawania materiałów.
Wraz z blogami zniknęło wiele przydatnej, często zniuansowej wiedzy w temacie poszczególnych kontrybucji, a w obecnej instrukcji często brakuje szerszego wyjaśnienia niektórych kwestii, w tym tzw. "niepisanych zasad". 
* Przykładowo:
* do czego odnoszą się atrybuty "odwzorowujący rolę" i "odwzorowanie twarzy i głosu" w profesji aktorzy.
* podpisywanie aktorów na zdjęciach od lewej do prawej
* kwestia potwierdzania dystrybucji filmu w danych krajach przy dodawaniu plakatów, dat premier czy innych tytułów.
* i wiele, wiele innych

- Brak możliwości ponawiania niektórych kontrybucji.
O ile brak takiej możliwości przy dodawaniu nowych filmów, seriali czy gier jest zrozumiała to kompletnie nie rozumiem dlaczego trzeba w przypadku odrzutu od nowa dodawać gatunek, czas trwania, plakat, związaną czy daty premier i inne tytuły. Ponowione kontrybucje niepotrzebnie znikają też z zakładki odrzucone.

- Limity dodawania kontrybucji.
O ile te dzienne mają sens, bo w przypadku większych limitów kolejki byłyby nie do ogarnięcia, tak limity elementów przy niektórych kontrybucjach są śmiesznie niskie. W szczególności dotyczy to obsad, przy których limit 20 elementów jest śmiesznie niski, co często prowadzi do wielu braków w obsadach filmów i seriali, a ich uzupełnianie - zwłaszcza w przypadku seriali potrafi zająć wiele dni, a nawet ponad miesiąc. Spokojnie taki limit mógłby wynosić 50 elementów w przypadku filmów, a przy serialach nawet więcej.

- Dodawanie plakatów i kwestia tzw. grafik vod itp.
Obecnie filmy i seriale, szczególnie te wydawane na platformy VOD nie mają oficjalnych plakatów wpisujących się w filmwebową definicję. Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie dodawania tego typu grafik. Z resztą i tak funkcjonują one na tym portalu przy wielu produkcjach, przez co odrzucanie kontrybucji z takimi grafikami mija się z celem. Strona filmu/serialu z jakąkolwiek grafiką plakatopodoną wygląda lepiej niż bez niej.

- Brak możliwości poprawy oryginalnego tytułu filmu i dodania go jako inny tytuł w tej samej kontrybucji.
Może marginalny problem, ale kilka razy zdarzyło mi się, że film miał na filmwebie oryginalny tytuł, który był przykładowo tytułem roboczym lub innym tytułem, a chcąc dodać inny tytuł jako oryginalny nie można dodać starego tytułu z innym atrybutem.

- Generowanie danych do odcinków z formatu epguides.
Po co istnieje ta opcja, skoro nie pamiętam żeby kiedykolwiek działała. Zwykle generowanie odcinków też jest zbyt ograniczone, bo daje tylko możliwość dodawania odcinków od 1 do max 35, a nie ma opcji żeby zrobić to od odcinka no. 2, 3 czy innej liczby niż 1 przez co i tak wszystko trzeba wpisywać ręcznie.

- Odrzucanie kontrybucji, często z powodu jakichś drobnych błędów i w tym samym dniu dodawanie ich jako swoje.
Kilkukrotnie spotkałem się z taką praktyką i brak możliwości poprawienia swojego błędu oraz marnotrawienie w ten sposób czasu osoby dodającej kontrybucję to naprawdę słabe zachowanie. Nie będę wskazywał o kogo dokładnie chodzi.

- Autoweryfikacja.
Dlaczego jest tak rzadko używana? W przypadku prostych kontrybucji tj. studia, kraje czy gatunki oraz wysokiej skuteczności dodawania ta opcja powinna być regularnie stosowana.

- Oddzielenie nowych kontrybucji od poprawek.
Poprawki lądują w tej samej kolejce co nowe kontrybucje, przez co sztucznie zwiększają kolejkę. Dobrym rozwiązaniem mógłby być oddzielny limit na poprawki z własną kolejką bez możliwości dodawania nowych elementów, dotyczący jedynie odrzutów i istniejących w bazie elementów.

- Zablokowanie możliwości przypadkowego wyjścia podczas tworzenia kontrybucji.
Nawet nie będę mówił jak denerwujące jest przypadkowe kliknięcie w jakąś filmwebową podstronę lub zamkniecie karty podczas uzupełniania odcinków czy obsad. Komunikat czy na pewno chcę opuścić stronę rozwiązałby ten problem.

Na razie tyle, ale na pewno znalazłoby się jeszcze kilka pomniejszych problemów. Jak chcecie to opisujcie co was wkurza, choć miejcie świadomość, że zapewne i tak niczego to nie zmieni. 

Diabloo797

Po pierwsze to dzięki za wpis - miło widzieć, że komuś też leżą te sprawy na sercu (ja sam zrobiłem kilka podobnych) ;/ Po drugie - i myślę najważniejsze: Filmweb to jest organizacyjne bagno. Redakcja ma swój świat, a firma sama w sobie bardziej sie interesuje partnerstwami/ patronatami niż realnym tworzeniem serwisu dla kinomanów - przez lata już udowodnili, że są populistycznym serwisem, który nie jest tworzony dla fascynatów, tylko niedzielnych widzów. Niestety jak zauważyłeś z każdym rokiem jest tylko gorzej. Podane przez ciebie problemy są bardzo zasadne i sam również je zauważyłem. Ja np. czerpię radość z tworzenia opisów i takiego wypełniania strony filmu, ale już wielokrotnie przestawałem to robić na kilka miesięcy przez praktyki weryfikatorów o których wspomniałeś - a fun fact jest taki, że jak już mi się udało dobić do władz serwisu mailowo, to weryfikator praktykujący kradzieże materiałów, opisywane od minimum kilku lat na serwisie, dostał główkę "pracownik" - także jak walić użytkowników po mordzie, to z przytupem :) Pozdrawiam serdecznie i oby zaświeciło nam kiedyś światło w tym serwisie - ale obecnie jestem w trakcie przenoszenia swoich ocen na inne, zagraniczne serwisy, które mają serce do tego co robią. 

Diabloo797

No i zapraszam do tych moich wpisów:
https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Grzechy+i+absurdy+weryfikacji+-+P rzyk%C5%82ady+u%C5%BCytkownik%C3%B3w,3399705

https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Bardzo+dzi%C4%99kuj%C4%99+Moderac ji+za+gaszenie+zapa%C5%82u+do+kontrybucji,3424247

Tylko trzeba będzie spacje usunąć bo serwis automatycznie je dodaje

Diabloo797

Temat poruszany miliony razy i zawsze odpowiedź jest taka sama:

Zarząd Filmwebu wiele, wiele lat temu zaprzestał jakiegokolwiek rozwoju czy kontroli weryfikacji treści na stronie. Skupiają się w stu procentach na innych aspektach takich jak rozwój aplikacji, czy nowe wyglądy strony, które mają podążać za aktualnymi trendami.

Dlaczego? Nie wiem, choć pewnie domyślam się, że przez to, że dodawane nowe treści nie generują wiele przychodów dla spółki. Filmweb działa jak korporacja, a więc patrzy tylko na słupki i zyski. Te cały czas są bardzo dobre, więc dalej idą w tym kierunku, który daje najwięcej pieniędzy.

Stąd dodawanie na Filmwebie nie zmieniło się prawie w ogóle od kilkunastu lat. Ok, czasem dodadzą jakąś nową funkcję jak autoweryfikacja, albo jakieś nowe zestaw narzędzi, ale to tyle.

Reszta to tylko i wyłącznie to, że starzy weryfikatorzy/administratorzy jeszcze jakoś nie zrazili się do portalu i dalej są jakoś jeszcze aktywni - pewnie trochę w ramach hobby, a trochę w ramach "powinności" (w końcu jak coś tworzysz latami z pasji, to jednak ciężko ci to rzucić tak z dnia na dzień).

Co do braku aktualizacji - to patrzy wyżej. Jako że nikogo w zarządzie nie interesuje gałąź dodawania materiałów przez użytkowników, to nikt nigdzie nie prowadzi jakiś aktualizacji zasad. Jeżeli zapadają jakieś decyzje, to w lakoniczny sposób wewnątrz redakcji czy forum weryfikatorów, a użytkownicy dowiadują się o tym, dopiero podczas odrzuceniu kontrybucji, która wisiała w systemie np. od półtorej roku.

Czy to się zmieni? Nie.

Szefowie Filmwebu od wielu, wielu lat nie potrafią zbudować sobie jakiś mądrych systemów do nadzoru różnych rzeczy (ot, np. tu jest zespół odpowiedzialny za weryfikację, tam od rozbudowy bazy postaci i światów, tu z kolei zespół od profili starych seriali które trzeba podzielić na odcinki itp) i to się nie zmieni dopóki Filmweb będzie przynosił takie zyski jakie przynosi obecnie:

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/filmweb-ile-zarabia-orawie-4-mln-zl-zysku

Freeman47

"Wydatki na wynagrodzenia zmalały z 3,65 do 3,56 mln zł, a na ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia pracownicze wzrosły z 643,8 do 739,9 tys. zł. W ub.r. firma zatrudniała średnio 30 pracowników, o jednego więcej niż przed rokiem."
Że ile średnio rocznie pracownik tam zarabia?

Nabongodonozor

Aplikuj, to się dowiesz :P