...zniknęła ze stron poszczególnych filmów na stałe, czy to tylko chwilowy błąd?
Ja za parę dni wyjeżdżam.
Jeśli po powrocie tj. w połowie października, nic się w tej sprawie nie zmieni; przeniosę wszystkie swoje oceny do Ant Movie Catalog, a tutaj wszystkie wykasuję.
Niestety bez tej zakładki, ocenianie filmów na Filmwebie niewiele daje.
Dla mnie jest już wszystko jasne. Jeszcze niedawno przy wylogowaniu pokazywał się baner " Oceń 20 filmów i znajdź gustopodobnych" a teraz "Oceń 20 filmów i porównaj się ze znajomymi".
Tak jak pisałam. Ocenianie filmów na tym portalu straciło dla mnie jakikolwiek sens. Teraz będzie pełnił funkcję czysto informacyjną.
No cóż, to ja powoli zaczynam przenosić swoje filmy, jednocześnie kasując przeniesione.
Istnieje jakiś portal pozwalający zaimportować oceny filmów z filmwebu? Bo nie wyobrażam sobie ręcznie 3,5k ocen przenosić ;p
~~Jeszcze niedawno przy wylogowaniu pokazywał się baner " Oceń 20 filmów i znajdź gustopodobnych" a teraz "Oceń 20 filmów i porównaj się ze znajomymi".~~
Czyli miałem rację wcześniej. Wymuszają w ten sposób dodawanie do znajomych. Żenada.
Mogli przynajmniej ostrzec to bym swoich gustopodobnych (miałam ich około stu, i każdy z nich był dla mnie niezwykle pomocny przy wyborze filmów do obejrzenia) zaprosiła do znajomych. Wiązałoby się to z pewną traumą bo to nie w moim stylu, ale jakoś bym się przełamała... A teraz jak mam ich znaleźć?!
Poza tym to jawna dyskryminacja osób, które nie mają mózgu przesiąkniętego portalami społecznościowymi i cenią sobie anonimowość.Nie mam fejsbuka, znajomych mam w realu a filmweb przez swoich użytkowników, mających podobny do mnie gust filmowy był dla mnie źródłem inspiracji. No właśnie - był.
Co takie osoby jak ja powinny teraz zrobić? Łapankę? Wysyłąć zaproszenia do każdego kto się nawinie?
Brak słów.
100% racji. Też może spróbowałbym dodać część do znajomych. Problem byłby jednak tylko w niewielkim stopniu rozwiązany bo spora część gustopodobnych nie logowała się od miesięcy , a nawet lat. Poza tym jak bym miał ich poszukać? Wchodziłbym na profile setek filmów i sprawdzał zakładkę, czy są tam jacyś gustopodobni?
Żenujące ograniczenie funkcjonalności. Teraz równie dobrze mogę korzystać z jakiegokolwiek innego portalu filmowego.
Jeśli chcą być konsekwentni to teraz powinni zlikwidować w ogóle gustpodobnych. Gdyby lista gustopodobnych była dłuższa i można było by ją sortować wg ilości wspólnych ocen oraz wg przedziałów procentowej zgodności to jeszcze na coś by się przydała. A tak? Na co i po co to komu...;/
Oczywiście w pełni się zgadzam. Przejrzałam swoją "dwudziestkę" i tylko cztery osoby logowały się w ciągu ostatniego pół roku. Wysłałam do nich zaproszenia, bo pewnie oni też niedługo znikną ale czuję się tym wysyłaniem zażenowana. W pierwszej chwili chciałam dołączyć liścik z przeprosinami, że się narzucam, ale wydaje się to raczej oczywiste, że to nie działanie intencjonalne ale wynika z działania portalu.
No to sobie pogadaliśmy...
Przejrzałem swoją listę. 2 gustopodobnych logowało się w tym roku(styczeń i wrzesień). Pozostali wizytowali portal po raz ostatni pomiędzy rokiem 2009, a 2013 :]
Trudno się zgodzić. Ja mniej więcej wiem czym kierują się moi znajomi przy ocenach. Od Francji przez Włochy, Japonię i USA. Od kina niemego - aż po komiksowe filmidła. Od surowych kryminałów - aż po mdłe komedie romantyczne. Zawsze znajdzie się osoba, która gustuje w danym obszarze. Bardzo łatwo przychodzi mi przełożenie ocen poszczególnych osób na swoje. Nawet nie muszę oglądać filmu aby go ocenić(co nie znaczy, że tak robię :D). Tak więc nie ma jakiejś tragedii jeżeli się myśli i co ważne - potrafi 'czytać' czyjeś gusta. Zresztą, ja tylko z tego korzystam gdy mam dylemat co do oglądania.
dostałem odpowiedż proszę państwa cytuję : "ze względu na niewielkie zainteresowanie funkcją "oceny gustopodobnych", zdecydowaliśmy się na jej wyłącznie". To wszystko i po temacie. cóż szkoda
Czyli sobie z nas kpią po prostu.
"Niewielkie zainteresowanie"?
A co rodzi większe zainteresowanie? Te wszystkie nieprzydatne wodotryski typu:
-przegląd zrzutów ekranu z filmu?
-plakaty filmu?
-odnośniki do stron www?
-lista nagród?
-a może te pierdoły z Twojego Asystenta typu "Pojawił się plakat"/"Pojawiły się pierwsze zdjęcia z filmu"/"Dodano nowy trailer"?
Małe zainteresowanie.. To w takim razie połowę Filmwebu trzeba zlikwidować ;/
Już wysłałem maila.
Wszystkie moje oceny mam skopiowane.
Listę filmów do obejrzenia; też.
A ja właśnie weszłam na twój profil i zapisałam sobie kilka filmów do obejrzenia/Szkoda każdego użytkownika.. Spieszmy się zapisywać filmwebowiczów...
Od momentu gdy skasowali ocenę gustopodobnych nie zapisałem żadnego filmu w kolejce do obejrzenia - co jest bardzo nie typowe dla mnie - ciągle czegoś nowego poszukiwałem. Od tego samego momentu gdy bywałem na filmwebie to dziennie kilka razy chciałem wejść na ocenę gustopodobnych. Nadal w porę się nie orientuję i skrolem schodzę na dół chcąc zasięgnąć opinii gustopodobnych... :(
Małe zainteresowanie?? :o
Cóż jak wszędzie zwycięża miałkość. Fajne radia likwidują. Sensowne rozwiązania likwidują. Wszędzie zostaje tylko papka.
Wiele razy dziwiłem się ocenom na gustomierzu po porównaniu z ocenami gustopodobnych. Można próbować mailami wymusić zmianę, a jeśli się nie da, cóż ... może poszukać innego serwisu.
A skąd szanowna redakcja filmwebu wie, że było małe zainteresowanie tą funkcją? Przecież w tych gustopodobnych nie trzeba było klikać, mnie wystarczało, że widzę jak kto ocenia dany film. Absurd jakiś. Szkoda, że tak mało osób wypowiada się w tej sprawie, to może dawać wrażenie, że zainteresowanie jest małe...
właśnie się zarejestrowałem na IMDb. Przecież nie będę walczył z wiatrakami. Jak taka jest ich polityka to dziękuję bardzo . Nikt nie będzie mnie tak olewał.
Czy w IMDB jest jakiś odpowiednik gustopodobnych? Tez się zarejestrowałem, wprowadziłem kilkadziesiąt filmów i nie widzę nic takiego.
no właśnie sądziłem że będzie coś podobnego. Niestety nie. Jedynie jak się wejdzie na profil danego filmu to masz propozycje filmów które mogą się spodobać. Ale wydaje mi się że nie jest to miarodajne. Widnieje tam infomacja że użytkownicy którzy obejrzeli ten film równie wysoko oceniają te filmy - i tu tytuły. Czyli np są wymienione filmy tego samego reżysera albo tylko tego samego aktora który grał w tych wszystkich filmach.
U mnie z gustopodobnymi zniknęły rekomendacje... A miałam tam kilka ciekawych tytułów, które chciałam zobaczyć :/ Przydałby się inny portal z podobną funkcjonalnością
U mnie gustopodobni się wyświetlają ale ciagle ci sami z kolei widzę tylko jednego znajomego % ocenionych filmów reszty nie może znowu coś ulepszają ale ja i tak żadko z tego korzystam
A skąd szanowna redakcja filmwebu wie, że było małe zainteresowanie tą funkcją? Przecież w tych gustopodobnych nie trzeba było klikać, mnie wystarczało, że widzę jak kto ocenia dany film. Absurd jakiś. Szkoda, że tak mało osób wypowiada się w tej sprawie, to może dawać wrażenie, że zainteresowanie jest małe...
szanowna redakcja chyba po prostu rżnie głupa, bo z tego co się orientuję, temat Gustopodobnych od samego początku cieszył się dużym zainteresowaniem, napisali chyba na "odwal się" :(
Chciałem zauważyć że gdy wchodzimy na profil danego filmu i sprawdzamy jak ocenili znajomi to nie ma już przy nicku procentowości gustu. Czyli nie ma racji także zapraszać do znajomości od tak jak leci użytkowników (jak mi ktoś zasugerował) bo nie będę wiedział czy podobnie ocenia filmy. Gdyby były procenty koło nicku to bym wiedział czy ocenę danego znajomego brać pod uwagę czy już mniej.
Szkoda, że to zniknęło, bo przydawała mi się ta funkcja, zwłaszcza przy tych filmach, których nie widział nikt ze znajomych.