Wiele się już słyszało o znikających ocenach na FW. Ale czy w takich przypadkach figurują
one w zakładce ocenionych filmów, ale ocena nie istnieje na stronie filmu, a ponowne
ocenienie jest niemożliwe?

nikike

ocena znika z twoich obejrzanych i da się od nowa ocenić, tylko jeśli ktoś ma ponad 1 k filmów to psioczyć zaczyna
dlatego lepiej mieć je "schowane" np. na IMDB

użytkownik usunięty
katedra

Albo wszystko w plikach tekstowych na kompie. Podobnie mam z zakładką "chcę obejrzeć". Mogą mnie zablokować w każdej chwili, jestem ubezpieczony.

Przed chwilą wszedłem na film "Niemożliwe" i patrzę a tu nie ma oceny a przecież oglądałem i oceniłem go w styczniu, Patrzę na ostatnio oglądane i tam jest że 23 stycznia oglądałem i jest przy nim ocena, a na stronie filmu oceny nie ma i nawet jak ocenię to się nie pokazuję. Co jest grane?

też tak można

W plikach tekstowych? Tzn. ręcznie wszystko? Czy jakiś masz sposób żeby to zrobic automatycznie? Chętnie poznam jakiś dobry patent :P

użytkownik usunięty
rav668

Ręcznie. Ale ja nie mam wielu ocen.

Ale tak czy siak warto poświęcić parę godzin. A później na bieżąco przenosić oceny.

katedra

Ponad 1 k? o co chodzi? :P

Guti89

W sensie, że tysiąc. Ale to nie prawda. Na początku istnienia konta miałem z 50-60 filmów i już wtedy zniknęły mi dwie oceny. W zeszłym roku też znalazłem ubytki (przy 500 obejrzanych).

maciekges

Aha to ja już mam ponad tysiąc, mówisz że znikają a w obejrzanych był oceniony, tylko na stronie filmu nie było oceny. Też tak miałem z filmem "Łowcy Głów" patrze nie oceniony to na pewno nie oglądałem, Pobrałem film, odpalam, patrzę i przecież ten film oglądałem a po każdym filmie ocenę zaraz wystawiam więc ocena musiała zniknąć. Jak patrzę w obejrzane to nie widzę żeby tam mi ubywało filmów to dziwne. A jeszcze z tego co widzę powiadomienie o odpowiedzi na mój post nie przyszło, dobrze że na forum wszedłem i popatrzyłem.

Guti89

Filmweb tak raz na miesiąc, dwa musi mieć jakieś problemy. Ja dopiero teraz dostałem powiadomienie, o Twojej odpowiedzi.

maciekges

Powiadomienia nie działały przez parę dni, dlatego śledziłem temat na forum. Dziś też mi przyszło 7 powiadomień :P

Guti89

I tak dobrze, że w ogóle dochodzą te powiadomienia. Z opóźnieniem, ale są. Mój rekord z takiej kumulacji oscylował w okolicach 60.

maciekges

Masakra wchodzę dziś znów na film "Niemożliwe" i znowu nie ma oceny i nawet się wystawić nie da, dopiero jak zmienię datę obejrzenia to wtedy zapamiętuję, tylko że wczoraj też zmieniłem datę i zapamiętało a dziś już oceny nie ma. To jest normalnie niemożliwe co tu się dzieje.

Guti89

P.S.
Przeglądając filmy znajomego zobaczyłem, że zniknął kolejny, który oceniałem już dwa razy.

Guti89

jeden tysiąc

użytkownik usunięty
katedra

Albo zapisywać na kartce.

to po jakiego grzyba jest ten portal skoro i tak trzeba spisywać oceny na kartce? Apel do redakcji - zróbcie coś z tym wreszcie bo problem jest znany od lat i sobie w kulki lecicie!
Mi ostatnio notorycznie znikała ocena serialu The Following ze strony tego serialu (ocena była w spisie ocenionych seriali). Ocenę poprawiałem praktycznie codziennie przez tydzień czasu aż w końcu się zapisała. Próbowałem zmieniać wartość, pola oglądam, chcę obejrzeć, odświeżam stronę i zonk - oceny nie ma. Żadne odświeżania nawet z pominięciem pamięci przeglądarki (FF) nie pomagały, nawet sprawdzałem na innej przeglądarce (IE), więc nikt mi nie będzie wciskał kitu że wina leży po mojej stronie. Szczęście że znikała tylko na stronie serialu, a przecież są jeszcze sytuacje gdzie oceny znikają z listy.

katedra

No właśnie nie da się od nowa. Teoretycznie ocena jest w systemie, ale na stronie filmu już nie - na razie tak odkryłem z Django.

nikike

lol, teraz jeszcze z Jak działa jamniczek. Nie wierzyłem dopóki nie zobaczyłem...

nikike

Chociaż tyle że oceny się wliczają do średniej i tylko giną ze strony filmu a nie z profilu. Ale niestety użytkownika to może wprowadzić w błąd bo będzie myślał że filmu nie oglądał a potem jak już zacznie oglądać to się okaże że film już widział. Można się zdenerwować.

Guti89

Nie giną tylko ze strony filmu. Ja ostatnnio musiałam oceniać po raz trzeci Titanic, gdyż pojawił mi się w rekomendacjach. Czyli ocena zniknęła całkowicie, i ze strony filmu i z profilu.

Dexterka_Morgan

Ja właśnie ponownie trafiłem na film Rapa Nui - miałem oceniony parę lat temu i oczywiście go wcięło :F

Dexterka_Morgan

No widzisz to u każdego jest inaczej, bo poniżej piszą że mają taki sam problem jak ja.

Guti89

Nikike wspomniał o Django. Patrzę, a tu mój komentarz do oceny zniknął. A ostatnio jeszcze tam widniał.

maciekges

Ja przez parę dni oceniałem film "Pokusa" bp ocena zniknęła i następnego dnia gdy wchodziłem na stronę filmu oceny nie było. Wczoraj po raz kolejny oceniłem i jak na razie jeszcze nie zniknęła ocena :P Mam nadzieję że nie zniknie. Nie chcę mi się przeglądać tych wszystkich filmów co obejrzałem bo na stówę pewnie przy jakimś brakuję oceny.

nikike

Przed chwilą wszedłem na film "Niemożliwe" i patrzę a tu nie ma oceny a przecież oglądałem i oceniłem go w styczniu, Patrzę na ostatnio oglądane i tam jest że 23 stycznia oglądałem i jest przy nim ocena, a na stronie filmu oceny nie ma i nawet jak ocenię to się nie pokazuję. Co jest grane?

nikike

Mi zniknęła tak ocena "Poradnika Pozytywnego Myślenia", ale na profilu jest.

neo_angin

No właśnie to samo mam i jeszcze zobaczyłem że przy filmie "Pokusa" też mi zniknęła, ale skoro na profilu jest ocena a na stronie filmu nie ma, to może coś np. robią przy danym filmie coś dodają albo nie wiem i może wtedy ta ocena znów się pojawi. Sam nie wiem co o tym myśleć. Ale fakt faktem oceny nie powinny ginąć.

użytkownik usunięty
Guti89

"Oceny na potrzeby filmografii, kart filmu itp są przechowywane również w przeglądarce użytkownika. Synchronizacja danych miedzy kilkoma komuputerami, zakładkami przegladarek oraz serwerem jest delikatna sprawa i niestety sa magiczne kombinacje akcjii ktore umozliwiaja rozjazd danych.

Na serwerze dane sa spojne i nie znikaja, natomiast przegladarka czasami moze pokazać ze jest lub nie ma jakiegoś głosu, który zostal juz dodany badz usuniety.

Zeby uchronic sie od takich sytuacji najlepiej nie glosowac na wielu kartach na raz. Uwazac np na glosowanie w pracy i w domu, szczególnie gdy w domu zostawi się otwarte okno karty filmu, odda kilka głosów w pracy, wróci do domu i bez odświeżania karty zagłosuje.

Bedziemy z tym walczyc. Najprostrzym sposobem na odswiezenie danych jest wyczyszczenie pamieci podrecznej przegladarki. Tzw storage. W roznych przegladarkach roznie sie ta pamiec podreczna nazywa. Nie chodzi o ciastka, ani o historie, tylko pamiec podreczna."
http://www.filmweb.pl/forum/PORTAL+FILMWEB.PL/Jednak+znikaj%C4%85+oceny+film%C3% B3w+%3A%28,1827567

Ja głosuję tylko z domu z jednego kompa, a jeśli chodzi o to że jak jest kilka kart otwartych to żeby wtedy nie głosować to mogło się tak zdarzyć że kiedyś tak zagłosowałem, ale pamiętam o tym że na jednej karcie głosować. A jak wyczyszczę tą pamięć podręczną to wszystkie hasła też mi pousuwa?

Dobra usunąłem tą pamięć podręczną :)

Guti89

U mnie niestety ten sposób nie działa... BTW, śmieszny fragment, post sprzed ponad roku i tekst - "bedziemy z tym walczyc"...

neo_angin

No to chociaż wiem, że to nie jakiś wyjątkowy przypadek.

neo_angin

Mi też zniknęła ocena do tego filmu, ale nie wiem czy miałem ją na profilu, bo nie sprawdziłem przed ponownym ocenieniem.

nikike

A owszem. Znika. Sama się o tym przekonałam dość niedawno. Jednego dnia miałam obejrzanych filmów równe 2000, kolejnego zaś wchodzę w swoją listę a tam jak byk stoi 1999. Już wcześniej też się łapałam na tym, że przeglądając listy horrorów trafiałam na filmy, które obejrzałam i na pewno oceniłam, ale jakimś cudem oceny nie miały.
A jednego aktora to ja już trzeci raz oceniam, bo zarówno ocena jak i serduszko znikają. :/

Bawią się jakimiś bzdurnymi androidami a mają tak poważny problem z systemem.

nemesisswan

U mnie ocena znika tylko ze strony filmy ale na mojej liście filmów nic wtedy nie ubywa. U każdego co innego :P

Guti89

U mnie identycznie :/

markomdm

To w sumie nie jest tak źle bo z tego co czytam to niektórym całkowicie giną oceny.

nikike

U mnie już dwa - trzy razy takie coś a kto wie czy nie więcej.

nikike

Potwierdzam. Oceny znikają, ale w dziwny sposób. Właśnie przed chwilą zniknęła mi ocena niedawno ocenionego "Allo Allo". Co ciekawe, ocena widniała wszędzie z wyjątkiem karty filmu. Stronę odświeżałem, zmieniałem przeglądarkę, wylogowywałem się, ale ocena się nie pojawiła.

Ciekawe czy ktoś to kiedyś naprawi.

Piotrek4

potwierdzam

Piotrek4

No raczej nie naprawią, Dziś patrzę i kolejne oceny poznikały. :/

nikike

W końcu udało mi się ocenić film "Niemożliwe" i przez parę dni ocena się utrzymywała, teraz wchodzę i znów oceny nie ma! Oceniłem po raz kolejny i zobaczymy za ile znów zniknie. Masakra jakaś.

Guti89

Długo ocena się nie utrzymała bo dziś już jej nie ma.

nikike

niestety znikają nie tylko oceny na stronie filmu (bo to pół biedy, skoro istnieją nadal w zakładce "obejrzanych"), ale również komentarze wystawione pod oceną - a tego już za cholerę nie idzie wziąć z innej podstrony. po co tworzycie nowe funkcje, zachęcacie tym ludzi do kreatywności, skoro i tak potem ten wpis gdzieś znika?
Aha, i temat ma już 2 tygodnie,a żaden z decydentów nie raczył się pojawić, by chociaż przyznać się, że problem ich przerasta.

Kiudo

Temat ma 2 tygodnie, ale sama sprawa ma już dużo więcej.

Kiudo

Rok temu zakładałem taki sam temat http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Ocena+Filmu,1852357 i do tej pory nic z tym nie zrobili. A to najprawdopodobniej nie był pierwszy temat. Tak że problem trwa już pewnie kilka lat.

nikike

Mam to samo..

nikike

Oceny znikają, a raczej się nie zapisują. Są momenty na filmwebie, że żadna ocena nie wchodzi przez kilkanaście minut. Niby film jest oceniony, ale po wejściu na swój profil, albo po odświeżeniu strony oceny już nie ma. I można oceniać tak w kółko przez wiele minut, aż do czasu, gdy filmwebowy system ją zapamięta. Zawsze lepiej sprawdzić, wchodząc na swój profil, czy jest tam przed chwilą oceniony film.

Kung_Fu_Master

No mi z kolei się zapisała, ale znikła po kilku czy kilkunastu dniach.