Szanowni Państwo,

czyż nie nadszedł już czas, aby ponownie przemyśleć sposób obliczania punktów dla filmów w rankingu top500? Coraz częściej nowe średnie filmy wyprzedzają genialne starsze, bo dochodzą nowi użytkownicy, którzy oceniają tylko nowe, dopiero co obejrzane filmy, i nawet jeśli oceniają je nisko, to tych ocen jest tak dużo, że te filmy wskakują do top500. Za 10 lat to w ogóle pewnie w tym rankingu będą tylko filmy nie starsze niż 20 lat...

Pozdrawiam

Looongier

>"i nawet jeśli oceniają je nisko, to tych ocen jest tak dużo, że te filmy wskakują do top500"
Jakim cudem nisko oceniany film miałby się znaleźć w top500 tylko z powodu liczby ocen?
A co do pomysłu to kompletnie nietrafiony - to przecież przede wszystkim ranking najpopularniejszych tytułów, oczywistym jest że nie ma w nim zbyt wielu leciwych (a więc niepopularnych) produkcji.

Looongier

Dla mnie jest w porządku ,ranking nie powinien uwzględniać tylko średniej ale i własnie min popularność

Kiedyś zrobili taką zmianę, na niedługi czas ,ze filmy już od ledwie 500 głosów mogły się załapać do TOP500 i był istny cyrk .Nieznane zupełnie filmy dokumentalne trafiały do TOP 100 .Obecnie jest dobrze ,

Danio31b

nie jest dobrze, bo byle badziew może wejść do topu. Popularność powinna być uwzględniana ale z mniejszą wagą. Zresztą co za różnica, i tak nikt z filmwebu tego nie czyta;p

Danio31b

Bardzo dobre filmy takie jak np.ten który podam poniżej nie łapią się do rankingu bo mają za mało głosów,bez sensu
http://www.filmweb.pl/film/Blask+t%C4%99czy-2009-432110

Znawca kina

bo ma marne 1500 głosów

Danio31b

To nie znaczy,że jest gorszy od tego,który ma 150000

Znawca kina

Tak, ale również nie znaczy ,że jest lepszy. 1500 głosów to bardzo ,bardzo mało ,kilkanaście trolli z multikontami może tyle nabić i najgorszy film wynieść do rangi arcydzieła .
Dlatego jest limit głosów wynoszący 10 tysięcy ,można by go obniżyć np do 5 tysięcy,żeby filmy mniej znane, ale dobre miały szanse się załapać , poniżej ,nie ma sensu schodzić.

Swoją droga, ten film przy 1500 głosów ma 7,4 wiec widocznie takim arcydziełem nie jest :)

Danio31b

Film jest słabo rozreklamowany,nie było go w kinach(przynajmniej w tych dużych),nie było go w tv o godz.20:00,nie wyszedł na dvd,nie jest produkcją amerykańską itd.,ale jakby się załapał do rankingu to stałby się bardziej znany i to właśnie według mnie powinna być misja rankingu czyli promować dobre,mało znane kino.Wysoko budżetowe filmy USA znają wszyscy bo o nich się trąbi,a w jaki sposób ma się przebić ten film,który podałem jako przykład? (takich przykładów mógłbym podać dużo więcej)

Znawca kina

To nie ranking generuje popularność, jest wręcz odwrotnie. A film można znaleźć w rankingu wg kraju (38 miejsce). http://www.filmweb.pl/rankings/film/country/country/26

użytkownik usunięty
Looongier

Masz takie coś jak blog na profilu, opublikuj tam JEDYNY SŁUSZNY top 500 i nie truj d...