Tysiące wypowiedzi, krytykujące w 95 procentach to samo, domagające się powrotu starego filmwebu, bez żadnej reakcji, bez żadnej ankiety, kto czego oczekuje. Portal społecznościowy, przestaje być społecznościowy gdy ucina rękę, która jego karmi.
Dlaczego redakcja nie ma żadnego stanowiska? Dlaczego nikt z nami nie rozmawia. Nawet jeśli nie ma możliwości powrotu starego, to trzeba to otwarcie powiedzieć, choćby po to, żeby osoby niezainteresowane uczestnictwem w obecnym badziewiu mogły odejść.

użytkownik usunięty
jawor233

Weźże pan usuń to konto w końcu, bo już smęcisz i smęcisz jak stara baba.

Jeśli Tobie się podoba wszystko, to jazda klikać i nabijać naiwnie kasę właścicielom.

użytkownik usunięty
jawor233

Na razie to ty tu najwięcej klikasz z tego co widzę. W każdym temacie posty.

tu nie ma reklam.

użytkownik usunięty
jawor233

Jak masz adblocka to nigdzie nie ma.

jak masz adblocka to g... zrobisz na filmwebie. Wszystko blokują.

użytkownik usunięty
Salmonella

Co takiego blokują?

Blokują korzystanie z portalu użytkownikom z adblockiem... po prostu...

użytkownik usunięty
jawor233

Chyba mózg ci się blokuje cylindrze. Używam adblocka od zawsze i jakoś wszystko działa. Czary?

przy takim poziomie dyskusji mogę powiedzieć tylko jedno: cylinder to cię robił

użytkownik usunięty
jawor233

Ależ proszę bardzo, oświeć mnie cóż takiego ten adblock blokuje. Salmonella twierdzi, że "wszystko", ja ci ułatwię zadanie i poproszę zaledwie o 5 konkretów.

Mam adblock plus i nie mogę otworzyć fotek w galerii, nie mogę rozwinąć zwiniętych list w filmografiach, nie mogę rozpocząć (napisać) komentarzy do filmów/osób (klikam plusik ale nie ma reakcji).
To mało?

użytkownik usunięty
Salmonella

Włączony adblock plus, ŻADEN z tych problemów nie występuje. Nawet wszedłem w tę galerię chyba po raz pierwszy w życiu i działa zarówno przeglądanie fotek, jak i pokaz slajdów.

Salmonella

Ja mam Adblocka i jakoś nic nie zablokowane...

21kamilka21

też mam AdBlocka i widzę wszystko (prócz reklam :) )

Salmonella

jedynie na Galeriach czasowo pojawia się komunikat z prośbą o wyłączenie adblocka dla Filmwebu - wtedy rzeczywiście nie można przeglądać galerii.

jeśli coś więcej nie działa jest związane ze złym działaniem Twojego adblocka, który blokuje więcej niż tylko reklamy.

jawor233

Przypominam, że poprzedni wygląd filmwebu też był do dupy, więc nie ma czego żałować.
Każda kolejna zmiana na filmwebie jest zmianą na gorsze, za każdym razem użytkownicy protestują i za każdym razem administracja ma to głęboko w tyłku. Nie spodziewajcie się więc dzieciaki, że teraz będzie inaczej. Olewają was/nas ciepłym moczem z góry na dół - jak zawsze.
Na pocieszenie pomyślcie sobie, że za 2-3 miesiące przyzwyczaicie się do obecnego wyglądu, a jak już go nawet polubicie to znowu zmienią na gorsze i będziecie płakać za tym obecnym.
Filmweb od dawna jest syfiasty.

suszyMie

Nie zgadzam się jestem tu już kilka lat, dotychczasowe zmiany były dla mnie prawie niedostrzegalne. Teraz zlikwidowano funkcje które w moim pojęciu stanowiły istotę tego portalu.

jawor233

Tobie nie przeszkadzały wcześniejsze zmiany, mi tak.
Tobie teraz przeszkadzają, są tacy, którym nie.
A ekipa Filmwebu i tak ma na to wywalone.
Stąd wszelkie protesty i petycje są tylko śmieszne.

suszyMie

Żadne zmiany dotychczas nie spowodowały nawet drobnej części tej fali krytyki, która teraz się przetacza, to o czymś świadczy.

jawor233

ja pamiętam już wiele krytyku tutaj, ta nie jest jakaś nadzwyczajna.

suszyMie

Zmiana ze złego na gorsze nie staje się magicznie zmianą dobrą.

Dealric

Ten portal od wielu lat stacza się na dno, dlatego już mnie nic nie rusza.

suszyMie

Ciekawe jak go skaszanią w przyszłym roku? Zmienią oceny filmów na lubię to (bez możliwości kliknięcia na minus)?:P

Bodzepor

O! i to jest sensowny argument dlaczego nie należy kasować tutaj konta - aby móc się przekonać, że może być jeszcze gorzej ;)

jawor233

Obawiam się, że ankieta by nie pomogła przy serwisie, który ma kilka milionów użytkowników, z czego kilka(dziesiąt/set) tysięcy aktywnych. Nie ma szans, by zadowolić wszystkich i dlatego żaden właściciel tak dużego serwisu nie może sobie pozwolić, by przejmować się kilkoma tysiącami użytkowników (maks), z których tylko mała część tak naprawdę zmiana boli (większość siłą rozpędu się podczepia pod hejt, bo lubi, a po kilku dniach/tygodniach ma to już gdzieś).

"Dlaczego redakcja nie ma żadnego stanowiska?" - jak nie ma? Ma stanowisko takie, że chce odświeżyć layout swojej strony i właśnie to robi.

W tytule napisałeś dziesiątki tysięcy, ale w poście już się poprawiłeś na kilka tysięcy. Ta druga wersja jest bliższa prawdy. Tak sobie podliczyłem (nie ręcznie rzecz jasna) ile było odpowiedzi w tym dziale od czasu aktualizacji - prawie 3700 - z czego ciężko każdą wypowiedź liczyć, jako jednego użytkownika. Część użytkowników raczej napisała kilka wiadomości.

Dodatkowo po akcji "odlajkuj filmweb" nie dość, że liczba lajków nie spadła, to wzrosła od tego czasu o ponad tysiąc. Co niewiele znaczy, ale pokazuje chociaż trochę, jak ta zmiana wpłynęła (nieszczególnie) na popularność strony.

Generalnie w wielu tematach padło kilka dobrych rad, jak można to wszystko poprawić, ale dość ciężko je odnaleźć w gąszczu hejtu, a szkoda.

Ja osobiście po tych zmianach, korzystam z Filmwebu dokładnie w taki sam sposób (niczego mi nie brakuje), więc jestem neutralnie nastawiony.

marakeusz

Myślę, że to portal społecznościowy, więc zdanie społeczności nie jest bez znaczenia. Spośród wszystkich wypowiedzi na forum przytłaczająca większość jest negatywna, gdyby tu chodziło o hejt, to znalazłoby się wielu co narzeka na narzekających, w istocie są tacy ale jest ich bardzo niewielu, myślę że spokojnie można to potraktować jako próbę reprezentatywną.
Co do lików na fejsie, jest dla mnie oczywiste, że w zmianie chodzi o to by przyciągnać więcej uczestników przez "sfejsbukowanie" fwebu, oraz o to by więcej klikać na strony (stąd brak średniej oceny filmów przy osobach), co ma zwiększyć wpływy z reklam. Jest dla mnie też oczywiste, że kijem rzeki nie zawrócę, może jednak zwrócę czyjąś uwagę jak portal społecznościowy się odspołecznia. Jego siłą napędową byli użytkownicy i w dalszym ciągu być powinni, tymczasem okazuje się, że niemal jednogłośny sprzeciw w kilku kwestiach pozostaje bez odpowiedzi, są w zasadzie trzy rzeczy, które wskazuje większość.
1. Przywrócenie kokpitu.
2. Średnie oceny przy osobach.
3. Przywrócenie korzystniejszej szaty graf.

Co do reszty nie ma problemów box office, oceny poszczególnych ról, super niech będzie jeśli kogoś to interesuje.

Wracając jeszcze raz do kwestii ekonomicznych, krótkoterminowo to zda egzamin, tak jak piszesz choćby o likach na fejsie ale długoterminowo może spowodować, że aktywni uczestnicy w dużej mierze odejdą do konkurencji, ja osobiście już instaluje się na fdb a do tej pory nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Tego życzę wydawcom, zawiedli moje zaufanie. Może jestem idealistą ale wierzę, że dyktatura kapitalizmu nie musi przebiegać w tak prymitywny i pozbawiony refleksji sposób jak to ma tutaj miejsce.

jawor233

Oczywiście - zdanie społeczność nie jest bez znaczenia, ale w cuda nie wierzę - wszystkich się nie zadowoli.

Nie sądzę, żebyśmy się pogodzili w tej kwestii, ja po prostu uważam, że ta grupa niezadowolonych jest mała i to co się dzieje na forum, nie jest próbą reprezentatywną. Głównie dlatego, że jestem przekonany o tym, że bardzo dużo użytkowników filmwebu nigdy nie sprawdziła głównego forum i udziela się tylko na forum poszczególnych filmów.

Nie wierzę, że dużo aktywnych użytkowników odejdzie od swojej bazy obejrzanych filmów, trwających dyskusji, czy znajomych, tym bardziej, że konkurencja też jakoś szalenie atrakcyjna nie jest.

Pozostaje mi chyba powiedzieć, że czas rozsądzi.

Co do kokpitu - ciężko zaprzeczyć, był świetny - ale Mój Asystent jak dla mnie zastępuje go "prawie" wystarczająco (czekam na opcje umożliwiające dostosowywanie go do własnych potrzeb), a moduł nowych odcinków w dziale seriale jest świetny, choć fajniej by było, jakby był na stronie głównej, jako część asystenta.

jawor233

Tak, masz rację, że to prymitywny sposób. Całkowicie pozbawiony dialogu. Był czas, gdy tematy odnośnie nowej skórki dominowały na forum :) A wystarczyła możliwość ustawienia starego wyglądu strony w ustawieniach. To sprawia, że klient traktowany jest źle, ale FW jest monopolistą także coż... niesmak pozostanie :)

jawor233

Ucza sie od mistrza. Oto ich stanowisko: leja ci na ryj cieplym moczem :)

jawor233

Po co mieliby z kimkolwiek rozmawiać. Praktycznie wszyscy userzy zostaną.

jawor233

odpowiadając na Twoje pytanie: stary kokpit nie powróci.

Wczytujemy się we wszystkie Wasze wypowiedzi i planujemy przed świętami wprowadzić kilka zmian, o które wielu z użytkowników prosi w tym również Ty. Na pewno nie uda nam się spełnić każdego postulatu, jednak wiele z nich powinno przypaść Wam do gustu. Szczegóły wkrótce.

Xzar

Fajnie, że odpowiadacie, dla mnie to ważne. Kokpit jest dla mnie osobiście drugorzędny, istotne są średnie oceny przy osobach, by widzieć które filmy danego aktora czy reżysera są godne oglądnięcia. Ja dzięki temu klikałem na wiele filmów, porównywałem. Od czasu gdy tego nie ma wchodzę na strony z filmami dużo rzadziej.

Xzar

Skoro stary kokpit nie powróci to może nowy jest w planach? Można w ogóle wiedzieć co było złego w starym? Wszystko w jednym miejscu, przejrzyste, bez niepotrzebnego skakania po zakładkach. Tak więc dla mnie (a i po ankiecie jak widać nie tylko dla mnie) kokpit nie jest sprawą drugorzędną.