Zauwazylem, ze bardzo malo ludzi pozwala ogladac swoje oceny... jak rozumiem wiekszosc ma ustawiona opcje 'pokazuj znajomym'/'nikomu'...
O ile rozumiem takie podejscie odnosnie danych osobowych - to ukrywanie swoich ocen juz nie bardzo...
Czy to ja jestem dziwny, czy po prostu czegos nie lapie?
Jak dla mnie to ukrywanie ocen powinno być zakazane. Ten portal służy głównie ocenianiu filmów i według mnie ukrywanie ocen to powód do wstydu.
Nie jesteś dziwny.
Wiele osób robi to ze względu na co głupszych użytkowników portalu. To znaczy tych, którzy z braku argumentów wchodzą na profil oponenta i doszukują się jakiejś oceny do której mogliby się przyczepić i użyć w celu ośmieszenia.
Czasem wynika to z tego, że rzeczywiście wstydzą się ocen (a tu rodzi się pytanie czy lepszy świadomy brak gustu i wstyd za niego, czy fałszywe przekonanie o własnym guście).
acha... dzieki - no to juz wiem... nie, zeby rozumial - ale przynajmniej wiem ;)
W sumie politycy robia to samo - mysla to co mysla - natomiast mowia to co wypada. Do glowy by nie przyszlo (*), zeby przeniesc to na ocene fimow - no ale ludzie, jak widac, nigdy nie przestaja zaskakiwac.
(*) konkretnie to oczywistym dla mnie bylo do tej pory, ze jak oceniam cokolwiek - to wlasnie po to, zeby powiedziec swiatu co sadze o danej pozycji; zawezenie publiki tylko do znajomych, ktory i tak mnie znaja, jest po prostu nielogiczne... no chyba, ze wynika, jak wspomniales, z niskiej samooceny - ale nawet wtedy - po co to w ogole oceniac na portalu? w notesiku by wystarczylo...
"po co to w ogole oceniac na portalu? w notesiku by wystarczylo..." Może dla części osób fw to taki notesik, po prostu. :)
Tutaj nie ma obowiązku odzywać się, dyskutować nad swoimi ocenami, dzielić się opiniami z innymi (chociaż portal ostatnio dąży w taką fejsbukową stronę). Myślę, że jest tu całkiem duże grono osób, które fw traktuje właśnie jako swoją filmową biblioteczkę, a nie portal społecznościowy, i tylko opcja gromadzenia ocen jest im potrzebna. I nie wynika to wcale z jakiejś niskiej samooceny, a wygody takiego internetowego notesika.
Oto słowa mądrości. I mówię to jako osoba, która akurat wcale nie ukrywa ocen. :-)
Pozdrawiam.
Mylisz się. Mam i zawsze miałam ustawioną opcję 'Pokazuj moje głosy wszystkim', poza krótkimi momentami gdy ukrywałam w celu jakichś zmian itp. Nie mów mi, że wiesz lepiej co mam ustawione. Żart Ci się nie udał.
Sorki - w takim razie FW cos nawala... po wejsciu w Twoje filmy widze tylko 50 pozycji z dopiskiem "Możesz zobaczyć więcej u znajomych użytkowników."...
Znaczy to jednak nie ludzie dziwnik, tylko portal do bani... sprawa sie wyjasnila ;)
Chociaz glowe bym dal se uciac, ze u kogos moglem zobaczyc wszystkie jedo filmy - tak jak u siebie...
To nie portal nawala tylko tak po prostu jest i już. U nikogo, nawet jak ma ustawioną widoczność dla wszystkich, nie zobaczysz całej bazy, a jeśli wydaje Ci się, że u kogoś takie coś widziałeś, to rzeczywiście tylko Ci się wydaje, albo osoba może miała tak mało ocenionych, że na tych pięćdziesięciu baza się kończyła.
Zauważ też, że filmy ostatnio ocenione na moim profilu widzisz z komentarzem, ale już po wejściu w moje filmy każdy komentarz znika i jest dla Ciebie niewidoczny.
Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda to u osób, które naprawdę ukrywają głosy, to wejdź np na profil użytkowniczki julCia69 (u mnie w znajomych znajdziesz) i spróbuj u Niej wejść w zakładkę 'Filmy'.
Nie wiem o co w tym poście Ci chodzi. Podałam Ci przykład żebyś zobaczył różnicę. Ona nie ma ustawionego 'nikomu'. Ma ustawione pokazywanie znajomym. Ty twierdziłeś, że ja też pokazuję tylko znajomym oceny. Teraz już powinieneś widzieć na czym polega różnica.
z mojego punktu widzenia "nikomu" = "znajomy" - prawda? ;)
taka roznice widze/rozumiem...
Nie rozumiem po prostu dlaczego gdy wybieram opcje "pokaz wszystkim" oznacza ona "pokaz wszystkim ostatnie 50"...?
Czemu nie "pokaz wszystkim ostatnie 44", "pokaz wszystkim ostatnie 77", "pokaz wszystkim moje ulubione", "pokaz wszystkim najwyzej ocenione"?...
Ale kręcisz. Już tak kombinujesz, że odechciewa się z Tobą rozmawiać. A czemu PESEL ma 11 cyfr, a nie 12? Albo 15? Albo 18? Albo 27?
Nie mnie się o to pytaj czemu jest akurat 50 filmów, a nie 44...
To masz w takim razie zły punkt widzenia. Nikt to nikt, a znajomy to znajomy. Nie wymyślaj. Chyba że dla Ciebie znajomi są nikim, to wtedy rozumiem...
uzywam po prostu skrotow myslowych, ktore sa dla mnie oczywiste, zebym nie musiec smarowac wielkiego wypracowania...
Jak wchodze na czyjs profil - i nic na nim nie widze - to nie wiem, czy czlowiek zaznaczyl opcje "pokazuj wszystkim" czy "tylko znajomym" - ja, nie bedac jego znajomym, nie widze nic. Z mojego wiec punktu widzenia "nikomu = "znajomym", prawda?
Natomiast zaznaczanie "pokazuj moje oceny wszystkim" ma tylko jedna poprawna interpretacje.
I ta interpretacja to NIE jest "pokazuj moich ostatnich 50 ocen wszystkim".
Chodzi o PRECYZJE WYPOWIEDZI. Czy w tym przypadku precyzyjny opis opcji w ustawieniach. Albo nawet bardziej - zeby opis odpowiadal temu za co odpowiada.
Podobnie jak stwierdzenie "pieniadze albo, zycie" nie oznacza "oddaj mi 20 zl z portfela albo zginiesz" - oznacza, ze masz oddac wszystko albo w leb ;)
I tak samo "poprosze kilogram ziemniakow" nie oznacza "poprosze 20 dg ziemniakow" - oznacza dokladnie to co oznacza.
mialo byc: (...)czy czlowiek zaznaczyl opcje "NIE pokazuj NIKOMU" czy "pokazuj tylko znajomym" (...)
To lepiej tych skrótów nie używaj na forum, bo to, co oczywiste jest dla Ciebie, niekoniecznie będzie oczywiste dla reszty świata. :D
Dobrze, wreszcie wiem na czym polega Twoje myślenie - masz na myśli to, że z Twojej perspektywy taka osoba ukrywa głosy przed wszystkimi, bo jest Ci to bez różnicy czy ma ustawione "nikomu" czy "znajomym" - tak czy siak TY głosów nie widzisz. Ale to myślenie zawiera błąd, bo tak jak napisałeś – nie wiesz czy faktycznie ukrywa przed wszystkimi czy tylko przed nieznajomymi. Dziwne, że chcesz być taki dokładny jeśli chodzi o określenie (opis) funkcji w ustawieniach (bo chcesz by nazwali ją odpowiednio do tego, jak działa), a w tym przypadku jakoś Twoja dokładność zawodzi... Innymi słowy próbujesz mi wmówić, że guzik Ciebie obchodzi czy osoba ma włączone "znajomym" czy "nikomu", bo z Twojej perspektywy i tak to jest jedno i to samo. Problem polega na tym, że Twoja perspektywa nie jest jedyną. Są też inne – głównie chodzi tu o perspektywę znajomych usera X.
Nie wiem z czego wynika to, co napisałeś. Może nie znasz filmwebowych opcji, ale gdybym miała ustawione pokazywanie tylko znajomym, to nie mógłbyś zobaczyć żadnego filmu u mnie na profilu, a możesz ich zobaczyć sporo. Ale jeśli Ci się wydaje, że zobaczysz całą bazę, bo na tym to polega, to się mylisz - nawet gdy mamy ustawione pokazywanie wszystkim, to zobaczyć możesz tylko ostatnie 50 pozycji czy jakoś tak.
Faktycznie - musialo mi sie cos przewidziec - u nikogo nie widac wiecej niz 50 fimow...
Zaraz wysmaruje oddzielnego posta z prosba o poprawienie buga ;)
Z moich obserwacji wynika, że opcja "Pokazuj oceny wszystkim" powoduje, że Twoja ocena będzie widniała przy poście na forum. Jeśli np ocenisz film X na 10, a potem napiszesz coś na jego forum, to przy Twoim poście będzie widniał dopisek "ocenił film na 10" i każdy będzie mógł zobaczyć Twoją ocenę.
Tak - ja w sumie tez - jak juz skoncze oceniac fimy po prostu wyeksportuje sobie liste do swojej bazy danych ;)
Tylko, ze jak juz stwierdzilem, ze napisze cos tu i tam - wtedy portal przestaje byc prywatnym notesikiem - i zaczyna byc portalem spolecznosciowym dyskusji o filmach. No a jaki sens ma na takim portalu ukrywanie ocen tychze filmow?...
Ja przeciez nie zagladam ludziom na chybil trafil do profilu - klikam tylko wtedy gdy oni cos do mnie napisza, badz gdy ja chce cos do nich napisac - a jak nie moge zobaczyc z kim rozmawiam - to zazwyczaj nie rozmawiam...
Ja właśnie tak traktuje tę stronę, jak swój notesik z filmami. Zajebisty notesik !
Mam też notesik z muzyką na lastfm i notesik z obrazkami na pintereście. Ma być tak żeby mi było wygodnie, ludzie mogą być ale nie muszą, znajomych mam na fb tu mi to wisi.
Myślę też nad założeniem notesika z przepisami bo zeszyt mnie męczy i ciągle sie gubi, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Jak to zrobić najwygodniej ? Swojej strony nie umiem założyć. Hmmm, cos wymyśle.
A czy to jakaś nowa zmiana, że nie można zobaczyć wypowiedzi (różnych) użytkownika? Chyba zniknęła ta opcja, a była na pasku profilowym każdego, tam gdzie są 'znajomi, materiały, recenzje'. O co chodzi?
Od piątku zakładka "wypowiedzi" w profilu użytkownika dostępna jest wyłącznie dla właściciela konta oraz moderatorów.
Dlaczego? Czasem czegoś się szuka z dyskusji, ta opcja była pomocna. Wróci jeszcze?
Widzę, że wiadomości nawet do znajomych już nie można wysyłać. Nie no, pogratulować funkcjonalnych zmian. Ważne, że będzie lajkowanie wypowiedzi.
Na pewno możesz, tylko często nie pojawia się przycisk "napisz wiadomość". Musisz kilka razy stronę odświeżać aż się pojawi.
Właśnie to zauważyłam, przez weekend tej opcji u mnie nie było, teraz wróciła :/
Mi także, nie wiem w jaki sposób teraz użytkownicy będą mogli walczyć ze spamerami. Całkowicie nie rozumiem dlaczego niektórzy boją się że ktoś zobaczy co pisali w innych tematach. W takim razie po co całkowicie się gdziekolwiek udzielać? Imiona i nazwiska przy połączonych kontach z fb dalej będą widoczne.
1. Po co wielce walczyć ze spamerami skoro raz zobaczysz, że koleś reklamuje coś na stronie albo coś w ten deseń to zgłaszasz i moderacja sama sobie zobaczy.
2. Dane z fb można usunąć, a wypowiedzi nie.
3. Jeśli już faktycznie jest ktoś taki, kto chce mieć wypowiedzi na wierzchu to ja proponuje zrobić zakladkę ,,ukryj/pokaż wypowiedzi'' jak z filmami i już.
1. Spamer to nie tylko ktoś kto wysyła 50 odpowiedzi pod rząd na jednym forum. Wystarczy że na każdym forum filmowym będzie wysyłał po jednym linku, nigdy się o tym nie dowiesz bo będziesz miał możliwość zobaczyć tylko 1. Poza tym ja wolałbym sprawdzić czy nie mam do czynienia z jakimś zboczeńcem czy oszustem, teraz będzie to niemożliwe. Moderacja jest tutaj tak kulawa że i przy zgłoszeniach nic nie robiła, więc w jaki sposób teraz ma być lepiej?
2. I właśnie o to chodzi, bo w życiu trzeba być odpowiedzialnym za to co się pisze / robi, także na forach.
3. Oczywiście, ja np. chciałbym mieć taki wybór, nie mam kompleksów i nie wstydzę się tego co pisze.
!. Jeśli nic nie robiła to tym bardziej teraz też nic nie zrobi, a prywatność ,,nietrolli'' będzie większa.
2. Racja, ale gdy trafisz na psychofana to już po Tobie.
3. Tu się zgadzamy.
1. Znów wracamy do pytania "po co całkowicie się gdziekolwiek udzielać?"
2. Właśnie od tego jest moderacja.
Tylko wiesz. Ja mogę pisać normalnie, a gdy nie spodobam się jakiemuś szkodnikowi to już jest po mnie, mimo że byłem niegroźny itd, a weź się użeraj z milionami kont. Mając ukryte wypowiedzi mogę sobie siedzieć jak lord.
W jaki sposób "po tobie"? Przejmujesz się idiotami z internetów? A niech sobie piszą, wystarczy ignorować + moderacja powinna od razu kasować wpisy obrażające. Według mnie to jakieś kuriozum, bać się wypowiadać bo ktoś jeszcze zobaczy i będzie mnie nękał...W życiu też trafiasz na ludzi którzy nie lubią cię bez powodu i co w takim razie robisz, nie wychodzisz już nigdy z domu, zaszywasz się w głuszy? Ja tego nie rozumiem.