Daloby sie zrobic aby byla mozliwosc oceniania ocenami nietylko calkowitymi ale takze po przecinku (np 8,4 3,5 5,1) o to mi chodzi :) jesli nie to chociaz polowki tylko (9,5 7,5 4,5 )
czekam na wasze zdanie :)
sory jak zly temat
Według mnie skala od 1 do 10 jest już wystarczająca. Na niektórych serwisach można oceniać w skali 1-5 (dla porównania: 7/10, to tak jak 3,5/5).
dla mnie skala do 10 jest przerostem formy nad treściom, rodzi szkodliwe zjawiska :P, optymalna byłaby skala z jedną wartością :D, jeśli lubię to 1 :P albo ewentualnie dwie, nie lubię 0 :P. Po prostu trzeba rozumieć czym jest ta cyferka, to nie ma pełnić funkcji szczegółowej recenzji, od tego jest recenzja, a jedynie mają to być odczucia widza. A te 10 to taki jakby kompromis między recenzją a oceną, po co ten kompromis ? Recenzja to recenzja, ocena to ocena. Przypisywanie jednemu czy drugiemu innych cech, rodzi nieporozumienia, zamęt, ogólnie niekorzystne zjawiska, to znaczy mam na myśli że takie mechanizmy zniekształcają prawdę, bo ludzie tracą przed oczami istotę danej formy wyrażania zdania o filmie i wychodzi bigos, niemiarodajny wyznacznik.