niedawno założyłam sobie konto na filmwebie, wiem od znajomych o mierzeniu podobieństwa, problem w tym, że pomiaru brak.
Ile jest potrzebnych wspólnych pozycji, bo nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej odpowiedzi na ten temat?
Ja mam ocenionych 119 takich samych pozycji ze znajomą, dużo ocen się pokrywa, co jest grane?

olexa05

proponuję zacząć od przeczytania tego: http://www.filmweb.pl/faq

Marcin_P

Panie Marcinie...Dlaczego znaczek" filmweb poleca" jest tak mało czytelny,napis jest taaki drobniusi że pod lupą trzeba go zobaczyć z tego co pamiętam wcześniej to trochę lepiej wyglądało,cos te zmiany nie wychodza na dobre...

aronn

Poprzednie logo nie pasuje do nowego Filmwebu
a co jest polecane najlepiej sprawdzać tutaj http://www.filmweb.pl/filmwebRecommends

Marcin_P

No tak, nawet ja tam zaglądałam tylko odpowiedzi są tak precyzje jak 'kiedyś będzie koniec świata' albo 'kiedyś umrzesz'. Wiem, że z innymi znajomymi mam ocenione wspólnie 23 filmy i jest podobieństwo z użytkowniczką wyżej 119 i nic, a podkreślam GUST JEST PODOBNY.

zizia69

Dla mnie to są raczej dość czytelne odpowiedzi:

5. Co to znaczy, że dany użytkownik nie jest do mnie podobny?

Możecie nie być do siebie podobni z kilku powodów:
- dany użytkownik nie ma wystarczającej liczby głosów,
- nie oceniliście wspólnie wystarczającej liczby filmów,
- użytkownik ukrywa swoje głosy, a tym samym nie możemy porównać Waszych gustów,
- macie inne gusta filmowe.

14. Mam 50 głosów, ale cały czas nie mam swoich rekomendacji/Gustopodobnych.

Są dwie możliwości: - Nie udało się znaleźć użytkownika, który oddałby głos na 50 tych samych filmów, co Ty;
- Mimo że udało się znaleźć takiego użytkownika, Wasze podobieństwo jest zbyt małe.
Aby otrzymać rekomendacje, musisz ocenić więcej filmów.

Marcin_P

dany użytkownik nie ma wystarczającej liczby głosów-czyli ilu?
nie oceniliście wspólnie wystarczającej liczby filmów-co to znaczy wystarczającej?5, 10,500 filmów?
użytkownik ukrywa swoje głosy, a tym samym nie możemy porównać Waszych gustów,- nie ukrywa
macie inne gusta filmowe- problem w tym, że bardzo podobne.

Nie wiem jak mam to jasno powiedzieć 119 filmów oceniony podobnie lub tak samo, chyba po prostu nie potrafisz udzielić mi odpowiedzi. Moim zdaniem te wszystkie pomiary kuleją i tyle.

Weryfikując dodane elementy wymagane jest od nas podanie wszystkie tip top, ale my odpowiedzi na nasze pytania znaleźć nie możemy.

zizia69

Dokładnie. Ja oceniłem w gustomierzu 105 filmów (ogólem ponad 200) a rekomendacji ani gustopodobnych nie ma. Lista się wciąż tworzy. Rozumiem że pewnie nie ma zbyt wielu ludzi, którzy ocenili te same filmy choćby podobnie ale jak gustomierz działa na tej zasadzie to prawdopodobnie nigdy nie doczekam się listy rekomendacji choćbym 1000 filmów ocenił. Nie mam pretensji co do nowego filmwebu niemniej jednak trochę szkoda tego gadżeta...

EvilScrooge

Gustopodobni musza miec przynajmniej 50 wspolnych z Toba filmow. Przelicznie gustopodobnych i rekomnedacji odbywa sie co jakis czas, wiec moze chwile potrwac zanim pojawia sie gustopodobni i rekomendacje. Moze zaistniec taka sytuacja ze ktos oddal ponad 50 glosow, mial liczonych gustopodobnych i nie znalazlo nikogo, a nastepne liczenie bedzie dopiero za kilka dni. System bedzie dopracowywany tak, zeby okres oczekiwania na gustopodobnych jesli ktos jeszcze ich nie posiada byl jak najkrotszy.

Obecnie najlepiej ocenic kilkaset filmow, powiedzmy tak z 300, co zajmuje hmm jakies 15 minut zabawy gustomierzem i w przeciagu maksymalnie tygodnia powinna pojawic sie dluga lista gustopodobnych i rekomendacji.

Kristof

byłoby łatwiej jakby w gustomierzu działał przycisk dalej. Wielu filmów nie pamiętam na tyle by wystawić im dokładną ocenę.

EvilScrooge

Masz taki ladny X w prawym gornym rogu, ktory wylacza dany film z podpowiedzi w tej sesji. Przy korzystaniu z gustomierza takie filmy sa wyszarzone i mozna klepac dalej i juz wiecej w tym korzystaniu z gustomierza sie nie pojawia.

Kristof

o dzięki, konkret to konkret ;)
choć nadal nie wiem ile to jest wystarczająca ilość filmów, żeby być kimś podobnym?!

zizia69

To zależy. Ja mam podobieństwo z koleżanką, a oceniliśmy wspólnie 26 filmów :)

Kristof

"..powiedzmy tak z 300". Od ponad miesiąca mam ocenione już prawie 700 filmów i ciągle brak jakichkolwiek rekomendacji. O co chodzi???

EvilScrooge

Tak się składa, że oceniłem wczoraj 1200 i mam jedną osobę która ma 50 filmów wspólnych :)
ps. Oczywiście nie klikałem na 1200 filmów - jestem programistą więc napisałem sobie program do zagłosowania na podstawie mojej bazy filmów z programu eXtreme Movie Manager.

dnf

Ja mam pytanie dotyczące rekomendacji, mianowicie:

- ile czasu mam czekać, aby serwis zaproponował mi nowe filmy, podobne do tych które obejrzałem?

rozumiem, że w przypadku gustopodobnych mogą wystąpić problemy, o których większość tutaj mówi, ale ja pytam co z rekomendacjami? Od kilku dni, bodajże 3,4 czekam aż zaproponowane zostaną mi jakieś pozycje i nic. ktoś pomoże?

pozdrawiam

olexa05

Ci gustopodobni się w ogóle nie uaktualniają od jakiegoś czasu. Mam z jednym 59 filmów wspólnych, bo trochę pooceniałem ostatnio, a tam ciągle figuruje 50.
Czy to się coś spieprzyło, czy to już ma tak być ?

Jimbo_

Myślę, że serwis nie wyrabia z formułą jaką wprowadził. Jeśli już coś modernizować, to robić to w sposób sprawdzony, a nie w taki. U mnie też gustopodobnych malutko, a wiem że w kwestii niektórych filmów mam wiele podobieństw z innymi użytkownikami serwisu. Do tego jak wcześniej wspomniałem, problem z rekomendacjami. Albo zróbcie z tym porządek albo dajcie sobie spokój z nowinkami, nad którymi nie umiecie zapanować.

olexa05

A kto mi powie czemu mi się nie wyświetlają 'aktywności' jednej z moich znajomych? Nie ma ukrytych ocen, ale jej 'zaznaczeń' nigdy nie widzę w kokpicie, a moje jest u niej widać.

zizia69

jaki ma nick, ta jedna znajoma?

Xzar

olexa05

zizia69

Mnie zastanawa jedno(chyba dobry temat). Dlaczego do filmów różniących mnie i gustopodobnego zaliczane są też te, które oceniliśmy identycznie i dodaliśmy do ulubionych?

olexa05

Ponawiam swoje zapytanie ponieważ widzę, że zaginęło ono w morzu pytań.

Dodatkowo chciałam zapytać pod jakim adresem można zgłaszać dodawanie zdjęć do aktorów?

zizia69

Po raz kolejny pytam czemu nie widzę ostatnich aktywności jednego z moich znajomych?

zizia69

Twój znajomy mógł zablokować wyświetlanie swoich informacji, ocen itd. dla wszystkich użytkowników. Stąd nic nie widać.

zizia69

Zdjęć do osób kina zwykli użytkownicy nie dodają, robi to redakcja.
Możesz zaproponować:
http://www.filmweb.pl/user/Shemek/blog

zizia69

http://www.filmweb.pl/user/nowy_blog/blog/430976

Dodam, iż chodzą słuchy, że ponoć wkrótce będzie można dodawać zdjęcia do aktorów na takiej samej zasadzie jak plakaty.

Marian1817

Na nowym Blogu zgłasza się problemy. np kasacja/podmiana zdjęcia ze względu na słabą jakość. :)

Looney_Kermit

Z blogu Szemka jest szybsza reakcja na dodanie? Bo na nowym Blogu fakt, zastój od kwietnia

Marian1817

Nie wiem. :)
Koleżanka chciała dodać nowe zdjęcie, a przez Nowy Blog nie dodaje się. Możliwa jest kasacja w przypadku złego zdjęcia, bądź podmiany na lepszej jakości.

Na blogu Shemka wyraźnie jest napisane, że tylko on zajmuje się galeriami, tapetami itd. :F

Looney_Kermit

Spróbuję podesłać do Shemka i zobaczymy. Swego czasu z nowego Bloga też propozycje fotek pojawiały się na profilach

Marian1817

Jeśli będzie, bo ostatni raz zalogował się 8 dni temu :F

Looney_Kermit

Kermit tęskniłeś za nim????? Tu go jeszcze nie było do tej pory, hehehe

olexa05

Wracam do głównego pytania z wątku:
nie wyświetla mi porównania ze znajomym, a jemu wyświetla. Nie mam ukrytych głosów, on też nie, wszystko przejrzeliśmy, wszystkie ustawienia. W czym więc problem? Widzę jego aktywności, oceny, a nie widzę ogólnego porównania, on widzi. Co się gdzieś popsuło i co z tym zrobić?

georgia93

Mam podobny problem :c

georgia93

Mi gustopodobnych nie pokazuje.

Ruben_fw

http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/problem+z+podobie%C5%84stwem,13972 18#post_4293839

Marac

I tak z tego nie korzystam / korzystałem.

Ruben_fw

A to swoją drogą. :)