wydaje mi sie ze cale te rankingi uzytkownikow to jedna wielka sciema... i niema sensu gonic weryfikatorow bo oni i tak beda na szczycie
I tu się z Tobą nie zgodzę. Najlepszy przykład to Perlinka. Z tego co wiem nie jest osobą ewaluacyjną, a jest obecnie na 1 miejscy rankingu. Poprostu wytrwale wspóltworzy filmweb i chwala jej za to, a że przy okazji jest na szczycie rankingu - w końcu zapracowała sobie na to.
W takim razie jak wytłumaczysz fakt, że Vimo i Xzar mięli po 6000 punktów (równiutko) i zajęli w poprzednim miesiącu dwa pierwsze miejsca?
Wytłumaczenie jest proste. Oni siedzą całymi dniami i czesto nocami i weryfikują oraz dodają swoje materiały. Naprawdę jeśli poświęcilibyście tyle czasu co oni na samo dodawanie materiałów to na 100% mielibyście więcej punktów niż oni. Przypominam, że za samą weryfikację można otrzymać tylko 1 pkt. od materiału (i żeby nie było zarówno zaakceptowanego, jak i odrzuconego - wyjątek materiał własny). A poza tym jeśli Wam tak zależy zgłoście się do Wojtka o uprawnienia osoby ewaluacyjnej i będziecie mieli równe szanse, a może nawet przewagę, bo nie zapominajcie o tym, że oni nie tylko dodaja i weryfikują, ale także usuwają błędy, duble i inne sprawy porządkowe, za które nie dostają punktów.
Z pewnością dodają dużo materiałów i dużo weryfilują. Z tym, że zapewne z weryfikowanego materiału z 90% jest od nich. Nie dodaje dużo fakt ale jak mogę się czuć zachęcona do robienia tego jeśli muszę czekać parę tygodni na jego zweryfikowanie. Ciekawe ile musiałabym czekać jeśli dodawałabym więcej. Pozdrawiam.
Czas oczekiwania na weryfikację jest uzależniony od daty jego dodania, więc to że czekasz kilka tygodni jest normalne i nie tylko Ty tyle czekasz, jeśli Cię to pocieszy. Pytasz ile musiałbyś czekać gdybyś dodawał wiecej - na to nie umiem Ci odpowiedzieć bo to zależy od wielu czynników, jak np. od ilości materiały dodanego przez wszystkich użytkowników, od czasu poświęconego przez weryfikatorów (a Ci czasem całe noce pracują i nie jest to takie sobie gadanie tylko fakt), od jakości materiału itp.
Weryfikacja odbywa się chronologiczne, ale jeśli przy materiale, który jest weryfikowany chronologicznie są też inne, weryfikuje się je też, chociażby dlatego żeby nie trzeba było szukać poraz kolejny źródeł.
A teraz kilka innych faktów. Materiału jest dużo, a szczególnie go przybywa jak jest jakieś wolne. Weryfikujących jest niewielu, a i też nie cały czas weryfikują, każdy przecież chce coś dodać od siebie.
Co do czasu oczekiwania oczywiście wydłuża się on wraz z liczbą dodanych informacji. Niektórzy dodają raz w miesiącu, a potem chcą być na szczycie rankingu, a cudów nie ma - przecież w jeden dzień nie da się dodać tyle materiału (dobrej jakości!!) co wtedy, gdy każdego dnia coś się dodaja, raz wiecej, raz mniej, ale regularnie, czego efektem jest regularny przyrost ich punktów.
Inną sprawą jest już wspomniana jakość materiału. Dotyczy to nie tylko jakości plakatów, ale także pozostałych informacji. Często zdarza się, że materiały są na żywca przekopiowane z innych polskich portali, nie mówiąc już o tym, że niektórzy liczą, że jak podpiszą materiał swoim nikiem to nikt nie sprawdzi czy nie jest on skopiowany.
można wytłumaczyć bardzo prosto - jeśli to prawda że za jedno dodanie jest jeden punkt to wystarczyło że w pewnym momencie przestali weryfikować i zostało na równo....fajnie wyglądało...a poza tym widzę że trzy pierwsze miejsca są równorzędne więc co to zmienia?
potwierdzam nie jestem weryfikatorem, ale fakt - utrzymanie się w pierwszej dziesiątce to owoc dużej pracy!!!
pewnie że ściema, nie ma sensu gonić - bo trzeba by było trochę popracować, a płyt za darmo nie dają................
Chodzi Ci o te betonowe czy DVD/CD/VCD? A tak poważnie, to lepiej jest sobie wszystko wyjaśnić niż żyć w wątpliwościach :-)
Zastanawiające jest też to że czekam już prawie miesiąc żeby ktoś mi coś zweryfikował a niektórzy maja już po 400 punktów przecież to jest totalna beznadzieja... nie rozumiem co tu się dzieje i już nawet nie zależy mi aby ktoś mi to tłumaczył... bo pewnie nie zrobi tego obiektywnie...
obecnie dodawane sa filmy i osoby wyslane odpowiednio 6 i 9 kwietnia, wiec wszyscy czekaja prawie miesiac. czy to wina weryfikatorow ze niektorzy dodali sporo w marcu (i teraz sie ciesza bo dostaja za to punkty) a inni zaczeli w polowie kwietnia (i narzekaja)?
khm... :) moglibyście gdzieś zrobić pole: "Teraz weryfikujemy 6-9 kwietnia" i by się skończyły pytania "Ile jeszcze".
Nie powiem, przydałoby się.
ja tu tylko weryfikuje :) wiec na 'moglibyscie' sie nie lapie, a co do pola to jestem jak najbardziej za, mogloby byc gdzies w menu katalog (np obok ostatnio dodanych) zeby sie nie rzucalo zanadto w oczy i nie denerwowalo czekajacych ;P
"Oni" są wszędzie :) trafiają się i na najmniej uczęszczanych blogach na zakątkach Filmweu, żeby czasem wrzucić swoje trzy grosze :) Więc pewnie ktoś już temat podłapał. :)
Jak najbardziej: gdzieś w katalogu, blisko "ostatnio współtworzone" i będzie ok
I niech Ci na zdrowie pójdzie szczególnie przy tych egzaminach ;)
A info jest dla tych, którzy się nie orientują - chyba jest jeszcze ktoś takie ;)
Ale obstaję przy swoim, że w katalogu powinno być napisane, jaki dzień jest aktualnie weryfikowany.
Nie musicie tego co i rusz uaktualniać, można zrobić, żeby działało automatycznie
Wiesz to prośba nie do weryfikatorów, a raczej do Redakcji, ale zgadzam się mógłby być taki licznik, rzecz jasna automatyczny :)
Supernowoczesne receptory mojej łodzi podwodnej poinformowały mnie zawczasu, że 95% ludzi aktywnych Filmwebowo nie zna się na programowaniu (a już 99,99% nie ma dostępu do plików źródłowych Filmwebu :)) więc post ten skierowany był bardziej do świata jako takiego z nadzieją, że przeczyta go ten 0,01% :)
Słyszałaś, że średnia inteligencji weryfikatorów spadnie? Zgłosiłem się :)
Ja też się nie zgodzę. Sam kiedyś weryfikoałem, ale było ztym tak dużo roboty, że po pewnym czasie dałem sobie spokój. Punktów mi za bardzo nie przybyło, a czasu straciłem że hohohoh :)
Kiedyś tzn. kiedy?? Ile czasu weryfikowałeś (okres +/- i czas poświecony)? Nie żebym była wsipska ale jsak już porównywac to konkretnie i wówczas jest jasny obraz sytuacji i mozna nad tym dyskutować, zgadzać sie lub nie.
Jedno w Twojej wypowiedzi jest niepodwarzalnym faktem, o którym wielu zapomina - weryfikacja nie jest usłana różami.
Ponieważ jestem jednym z weteranów Filmwebu to od początku działania nowej stronki mogłem weryfikować filmy i poświęciłem temu z jakieś 2 miesiące. Obecnie również weryfikuję, ale tylko w wolnych chwilach. :)
Ja nie mówię, że nie jesteś weryfikatorem. Nie będe się sprzeczać czy weteranem. Chodziło mi raczej o to, że punkty za weryfikację zostały wprowadzone jakiś czas temu (1 m-c), więc istotny był moment kiedy sobie dałeś spokój. Poza tym chodziło mi raczej o jakieś solidne argumenty, które przeczyły by temu, co napisałam o ilości spędzonego czasu na dodawaniu i weryfikacji. Poza tym, jeśli nie zauważyłeś ja nie twierdzę, że liczba ich punktów jest tylko i wyłącznie załugą weryfikacji.
Jesli chodzi o weryfikacje: Czemu niektore nowe zdjecia sa juz zwerifikowane a o wiele starsze jeszcze czekaja ? Szczegolnie gdy sa to fotki jakis dup to o wiele szybciej sa werifikowane.
A nie byloby o wiele bardziej fait jesli ci co weryfikuja nie mieli mozliwosci wygranej ?
To jest smieszne ze wygrywaja osoby do ktorych nalezy decyzja kogo pierwszego zweryfikowac.
Jesli filmy to taka wielka pasja ze tyle dodaja to na pewno nie zalezy im na wygranej.
Piaty dzien miesiaca u niektorych pelno materialu czeka a weryfikujacych punkty juz na topie :-)
A nie byloby o wiele bardziej fair (a nie fait, sorry) jesli ci co weryfikuja nie mieli mozliwosci wygranej ?
Dlaczego? Weryfikator ma sprawdzać Twoje dane, ma to robic jak najszybciej (a na to potrzeba conajmniej kilka godzin dziennie, dla przykładu: dane z 9 kwietnia weryfikowałem przez 4-5h) i do tego ma to robić zupełnie bezinteresownie? I tak to robią! Zobacz filmy/osoby wgrane choćby przez Vimo, czy Xzara - przejedź na sam dół listy - tam są dane, które wgrali "za 0 punktów", czyli tylko dlatego, że są "miłośnikami filmów". Mam dużo punktów, ponieważ sprawdzam dane, jeżeli przestanę, to będą protesty, że za długo trwa ta weryfikacja, jeżeli się wezmę ostro do roboty to inni będą narzekać, że weryfikator ma dużo punktów...
haha - i to jest wlasnie to bledne koło!
mi to ten ranking tak zwisa i powiewa, ze szkoda czasu nawet na zabieranie glosu w tego typu dyskusji (wreszcie wygralem koszulke, to sie uspokoje ;P - no moze poczekam az przyjdzie :)), mi wystarczy fakt, ze przy filmie/osobie jest napisane ze jednak cos robimy - fakt, ze punkty dokladniej to okreslaja - ale nie badzmy pedantyczni ;-)
co do tych 2 rankingow, to ja uleglbym presji i dla swietego spokoju zrobil - jesli byloby tak jak pisal (zdaje sie) Wojtek, to po pewnym czasie moznaby przywrocic jedna drabinke. no ale przeciez problem moze tkwic w nagrodach - potrzebne bylyby 2 komplety :)
Otrzywiscie rozumiem ze to kupa darmowej pracy. Ale dla przejzystosci mysle ze fajnie by bylo zeby weryfikacje szly wedlug jakiegos schematu. Np. alfabetycznie wedlug nickow a potem po prostu wedlu dat wyslania a nie ze raz temu raz troche temu. Znam ludzi u ktoryc czeka material z poczatku kwietnia a material z konca jez wszedl. Ktos moze wytlumaczyc mi ten fakt ? Jesli ci co weryfikuja jawnie bysie trzymali jakiegos schematu to nie byloby tej dyskusji.
schemat jest i pisali o tym wielokrotnie (no tak ale poszukać i przeczytać) ale nich ci będzię poświęcę się: dodawane jest chronologocznie ale jeśli są inne rzeczy do weryfikacji przy danym filmie czy osobie to dodają wszystko więc i rzeczy np z przed dwóch dni (tak przymajmniej się doczytałem)
alfabetycznie - świetny pomysł już jutro nicki by wyglądały tak : aaaa,aaaaaaaaa, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa itd
na stronie http://filmweb.pl/Catalog spełniono naszą prośbę i jest data aktualnie weryfikowanych filmów i osób
...nie dziwię się że redakcja już dawno przestała odpowiadać na pytania bo ciągle są takie same....
bardzo fajnie ze jest na stronce data aktualnie weryfikowanych, sledze co jakis czas w ktorym miejscu weryfikujacy sie znajduja.
ale mam pytanko...
skoro materialy sa dodawane chronologicznie to dlaczego moj material z 24 kwietnia zostal ominiety bo przed chwila patrzylam i data weryfikowanych materialow o ludziach filmu dojechala juz do 3 maja...
o co chodzi?
acha a filmy wlasnie w tym momencie sa na dacie 6 maj...
czemu ta data tak przeskakuje???
nie, to jest data ostatnio akceptowany danych, i jak juz wiadomo, moze to byc cokolwiek. To tylko zeby miec jakas pojecia, bo jednak wiekszkosc rzeczy sa weryfikowany po kolej...
Lepiej to niz nic.
"ale nich ci będzię poświęcę się" po pierwsze nie jestesmy na ty thengel
i moglbys odpowiadac bez nerwow ? a moze nie mozesz bo jestes weryfikujacym ktory zrobil sobie drugi nick zeby moc ...wlasnie tak odpowiadac gdy ktos jest niezadowolony?
Mam ciekawsze rzeczy w zyciu do robienia niz czytanie takich niemilych odpowiedzi. Jesli tutaj pisze to zeby w jakis sposob tez pomoc, doradzic i niektore rzeczy zrozumiec. (nawet jesli przeoczylem jakies odpowiedzi na moje pytania w innym miejscu na stronie)
po drugie dzieki za normalna odpowiedz Fmar. ;-)
"bo jednak wiekszkosc rzeczy sa weryfikowany po kolej... "
Wiekszosc ... wlasnie a nie wszystko.
Wiec ta data jest troche jest bez sensu i nic nie znaczaca? raz 3 maja ,raz kwiecien, raz maj ... nawet ze oczywiscie lepiej to niz nic.
Powinna byc data najstarszych materialow dodawanych , nawet jesli sa brane pod uwage np dane nowsze o danym filmie czy aktorze.
nie ma zwyczaju na tym forum zwracania się do siebie Pan czy Pani :)
weryfikatorem też nie jestem, szkoda mi czasu i jak widać u mnie na punktach mi też nia zależy, ale bywam tu często i z uwagą obserwuję co tu sie dzieje i dzięki temu widziałem jak kilku weryfikatorów dwoiło się i troiło by odpowiadać na pytania, a co dwa dni pojawiały się nowe posty dotyczące tego samego, widać już stracili cierpliwość do nas...
chciałem tylko zwrócić twoją uwagę na to że ten tamat był poruszny wielokrotnie i wystarczy przejżeć forum i byś wiedział że dużo rzeczy się zmieniło i ciągle sie zmienia, redakcja reaguje na prośbę o różne zmiany (jeśli oczywiście mają sens)
dobrym zwyczajem jest zanim zacznie się zarzucać błędy i proponować zmiany to trzeba się zapoznać z tym jak sprawy się mają...zarzucaś mi nerwowość wypowiedzi, ale to właśnie twój komentarz był dość tendencyjny i tak mi wyszło...:)
po za tym widzę że nic nikomu się nie podoba,
było mało weryfikatorów - źle bo sie długo czeka,
dla zachęcenia by nowych weryfikatorów dano im punkty za dodawanie -jeszcze gorzej bo weryfikatorzy zajmują czołowe pozycje i takie posty piszą osoby którym, jak twierdzą, na punktach nie zależy....a mało kto ma jakieś dobre pomysły na rozwiązanie różnych problemów czy usprawnień...może nam się uda;)
a jak wam sie podoba taki przebieg zmian:
1) robimy dwa rankingi dla osob ktore dodaja i tych ktore weryfikuja.
2) po kilkunastu dniach okazuje sie ze wiekszosc nickow na listach sie dubluje bo jakos tak dziwnie sie sklada ze osoby ktore weryfikuja rowniez duzo dodaja bo tego im zabronic nie mozna.
3) okazuje sie ze za punkty na obu rankingach zgarniaja nagrody.
4) zaczynaja sie posty na forum ze to niesprawiedliwe, zeby uwzgledniac ich tylko w jednym rankingu aby sie zdecydowali, aby im zabronic dodawania lub weryfikacji.
5) na forum ktos pisze posta ze to wielka sciema ze to nie ma sensu ze potrzebne sa zmiany.
1) robimy kolejny ranking ....... itd
thengel: nie chodzi o pan/pani ale o troche szacunku ;-)
zwracam ci uwage tez (zawsze ty mi to robisz ;-) ) ze ja nie zaczelem tego postu tylko wlasnie szukalem na forze
i sorry za tendencyjne wypowiedzi :-))
wojtek a moze po prostu zrobimy ranking dla narzekajacych i dla zadowolonych ? :-))
dobra , jestme tu nowy troche poptrze jak to wszystko dziala a potem tu wroce troche pogrzmic :-))
hehe nazywasz kobiete 'dupa' i oczekujesz szacunku? thengel jest tu jednak troche dluzej i to on ma wieksze prawo aby go od ciebie oczekiwac. poza tym nie postarales sie piszac swoja wypowiedz, wiem ze nie ma osoby ktora od razu czula by sie tu jak ryba w wodzie, ale za taki tekst na kazdym powaznym forum dostalbys bana, nie wiem jak inni ale nie zdarzylo mi sie zabrac glosu na zadnej liscie dyskusyjnej przed chociazby minimalnym zapoznaniem sie z jej 'historia'. trzeba wiedziec kto jest kim, kogo trzeba szanowac a kogo nie. kiedys byly tu wypisane jakies zasady (o rasizmie, wulgaryzmach i takie tam ale to zawsze cos) teraz moze sie zdarzyc ze jakis 'zielony' zjedzie wojtka lub rednacza, bo czemu by nie? w koncu mamy piekny popis znajomosci jezyka w komentarzu do 'bravehearta' i jakos nikt sie nie spieszy z jego usunieciem. pozdrawiam :)
powinienem dostac bana za to ze powiedzialem "dupa" ? lol
Chcialbym ci tez przypomniec ze to on do mnie pierwszy zagadal , ja pisalem ogolnie a nie do niego. wiec co ty mi tu mowisz ze od jest tu starszy i powiniem do niego miec szacunek ? a wogole , nie wiem czy czytales ale sutuacja sie wyluzowala to co tu sie wtracasz na ten temat? zeby znowu bylo nerwowo ?
'dupa' jest tu na poczatku dziennym, mi chodzilo raczej o 'A nie byloby o wiele bardziej fait jesli ci co weryfikuja nie mieli mozliwosci wygranej ?
To jest smieszne ze wygrywaja osoby do ktorych nalezy decyzja kogo pierwszego zweryfikowac.' gdybys przeczytal kilka wczesniejszych postow wiedzialbys ze weryfikujacy nie wiedza czyje dane akceptuja i ze weryfikacja jest troche bardziej meczaca od dodawania, wiec cos sie im nalezy :) mysle ze wlasnie stad ten 'kasliwy' komentarz thengela. jezeli uznales moja poprzednia odpowiedz za zbyt nerwowa to przepraszam nie taki mialem zamiar, po prostu denerwuje mnie juz powtarzanie tych samych tematow, ktore niedawno byly poruszane (i tak niedlugo znowu ktos zapyta o galerie :P). tyle ode mnie. pozdrawiam :)
FAQ == Najczęściej Zadawane Pytania
Redakcja zdaje się o tym zapominać. Faq w pomocy nie było aktualizowana już hoho..
A jak to pomaga! Ktoś po raz 50 pyta o to samo, odpowiadasz trzema tylko literkami: "F A Q".