Aleksander FordI

Mosze Lifszyc

7,4
249 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Aleksander Ford

Mosze Lifszyc prawdziwe imie i nazwisko

Ralph_S_

No co zrobić, takich mamy wybitnych reżyserów jak Mosze Lifszyc, ale również Raymond Liebling (Roman Polański) czy Mosze Waks (Michał Waszyński).

qqryqu

...nie oceniaj bliźniego swego po nazwisku jego...

Rado101

Skoro pozmieniali swoje nazwiska to znaczy, że przeszkadzało im żydowskie pochodzenie. Bo mi to akurat nie przeszkadza.

qqryqu

mi też nie

qqryqu

To tylko ciekawostka

Rado101

To raczej coś w rodzaju ciekawostki

Ralph_S_

I co z tego??????

Ralph_S_

I co w związku z tym
A ty jak sie nazywasz ??

giovanni50

I nic z tego, wymieniłem tylko prawdziwe imie i nazwisko w ramach ciekawostki . W czym problem ???????

Ralph_S_

W tym problem że napletki sprawdzasz

giovanni50

Twojego nie sprawdzę, mozesz byc spokojny. Bradzo szanuje tego reżysera i któregos razu trafiłem na taki news . Więc udostępniem.
Tak na marginesie ukrywasz sie pod jakimś innym nazwiskiem ?

Ralph_S_

udostępniam ;) sorewicz, własnie jem.

giovanni50

he he he ;) i dlatego wydaje mi sie to conajmniej dziwne . Tyle w temacie. Pozdrawiam.

Ralph_S_

Pozdro

Ralph_S_

To co? Polaków nie mordował jak Różański czy Światło , filmy robił dobre. Są na świecie i Żydzi i inni,. Gdyby był w UB, to bym go nie lubił

Jurand_1410

donosił ;)

Ralph_S_

Kryształowy nie był, ale tu się raczej dorobek filmowy ocenia, to nie forum polityczne przecież

Jurand_1410

wyskoczyłes z UB to mówie jak jest ;)

Ralph_S_

Nie znamy tamtych czasów, musielibyśmy wtedy żyć, żeby móc się wypowiadać rzeczywiście wiarygodnie

Ralph_S_

Bardziej wkurzają mnie obywatele "wiadomego" pochodzenia, którzy wprowadzali siłą komunizm, mordowali członków podziemia,a teraz każą nam zwracać pieniądze za majątki zabrane prze... komunistów

Jurand_1410

no niestety, taka rzeczywistosc ;(

Ralph_S_

Tak mnie to wk.... ale powiedz głośno to od razu zrobią z człowieka antysemitę, a to nie żadne uprzedzenia tylko fakty

Jurand_1410

Polecam obejżeć starcie niejakiego Żyrinowskiego z rabinem Moskwy, jest na yotube. Bezcenne ;)

Ralph_S_

Oki! Dzienx!

Ralph_S_

A co sądzisz o Pokłosiu? Dla mnie film w sumie zupełnie niepotrzebny

Jurand_1410

Pokłosie to dobrze skrojony, kontrowersyjny hit. Oglądając go odciełem sie od tego całego zamieszania i film uważam za dobry.

Ralph_S_

Sam film tak, tylko chodzi mi o to, dlaczego my najczęściej pokazujemy sie ze złej strony, za to francuzi, którzy wysłali za pośrednictwem rządu Vichy 70.000 do gazu jakoś nie kwapią się do zrobienia filmu o tym, to mnie wkurza Żydów

Jurand_1410

Zrobili "Obławę", wiem, choć nie widziałem.

Krzypur

To muszę to znaleźć i obejrzeć

Jurand_1410

Roselyne Bosch nakręciła ten film ("Obława"; fr. "La Rafle") w 2010 r.

Krzypur

Kurde, to pełen szacun dla niej!

Jurand_1410

w tym wypadku trzeba nadmienic, ze kazdy absolwent filozofii ksztalcil sie glównie w zakresie marksizmu, co wymagaloby weryfikacji dyplomów, co wiecej - kazdy kierownik jakiejkolwiek katedry czy zakladu kazdej uczelni wyzszej byl czlonkiem partii :P Czy to umniejsza walory naukowe czy artystyczne ich pracy?

Klaudia

Moim zdaniem nie. Jeżeli ktoś mordował czy torturował to co innego, ale jeżeli ktoś po prostu się realizował nie robiąc nikomu krzywdy to dla mnie jest OK - gdyby wszyscy wyjechali, Polski nie byłoby w ogóle, a dziś nasz dorobek filmowy byłby żaden, bo najwięcej najlepszych filmów moim zdaniem zrobiono przed 1989 rokiem