No co zrobić, takich mamy wybitnych reżyserów jak Mosze Lifszyc, ale również Raymond Liebling (Roman Polański) czy Mosze Waks (Michał Waszyński).
Skoro pozmieniali swoje nazwiska to znaczy, że przeszkadzało im żydowskie pochodzenie. Bo mi to akurat nie przeszkadza.
I nic z tego, wymieniłem tylko prawdziwe imie i nazwisko w ramach ciekawostki . W czym problem ???????
Twojego nie sprawdzę, mozesz byc spokojny. Bradzo szanuje tego reżysera i któregos razu trafiłem na taki news . Więc udostępniem.
Tak na marginesie ukrywasz sie pod jakimś innym nazwiskiem ?
To co? Polaków nie mordował jak Różański czy Światło , filmy robił dobre. Są na świecie i Żydzi i inni,. Gdyby był w UB, to bym go nie lubił
Bardziej wkurzają mnie obywatele "wiadomego" pochodzenia, którzy wprowadzali siłą komunizm, mordowali członków podziemia,a teraz każą nam zwracać pieniądze za majątki zabrane prze... komunistów
Tak mnie to wk.... ale powiedz głośno to od razu zrobią z człowieka antysemitę, a to nie żadne uprzedzenia tylko fakty
Pokłosie to dobrze skrojony, kontrowersyjny hit. Oglądając go odciełem sie od tego całego zamieszania i film uważam za dobry.
Sam film tak, tylko chodzi mi o to, dlaczego my najczęściej pokazujemy sie ze złej strony, za to francuzi, którzy wysłali za pośrednictwem rządu Vichy 70.000 do gazu jakoś nie kwapią się do zrobienia filmu o tym, to mnie wkurza Żydów
w tym wypadku trzeba nadmienic, ze kazdy absolwent filozofii ksztalcil sie glównie w zakresie marksizmu, co wymagaloby weryfikacji dyplomów, co wiecej - kazdy kierownik jakiejkolwiek katedry czy zakladu kazdej uczelni wyzszej byl czlonkiem partii :P Czy to umniejsza walory naukowe czy artystyczne ich pracy?
Moim zdaniem nie. Jeżeli ktoś mordował czy torturował to co innego, ale jeżeli ktoś po prostu się realizował nie robiąc nikomu krzywdy to dla mnie jest OK - gdyby wszyscy wyjechali, Polski nie byłoby w ogóle, a dziś nasz dorobek filmowy byłby żaden, bo najwięcej najlepszych filmów moim zdaniem zrobiono przed 1989 rokiem