Cheryl Ruth Hines urodziła się 21 września 1965 roku w Miami Beach na Florydzie, jako córka Rosemary (Graham) i Jamesa Hinesów, a dorastała w Tallahassee na Florydzie. Studiowała na West Virginia University, Florida State University i ukończyła University of Central Florida. Studiowała produkcję teatralną i telewizyjną, ale dopiero po przeprowadzce do Los Angeles i rozpoczęciu nauki w Groundlings Theater poczuła, że naprawdę nauczyła się czegoś o komedii. Jej pierwszą nauczycielką była tam Lisa Kudrow . Nauczyła się improwizować i pisać skecze komediowe. To doświadczenie pomogło jej przygotować się do roli żony Larry'ego Davida w serialu HBO Pohamuj entuzjazm (2000) . Dialogi w komedii sytuacyjnej są improwizowane, więc czuje się jak w domu. Nadal występuje w Groundlings Theater, gdy tylko ma okazję.
Małżonkowie
Robert F. Kennedy Jr. (2 sierpnia 2014 - obecnie)
Paul Young (30 grudnia 2002 - 2010) (rozwiedziony, 1 dziecko)
Dzieci
Katarzyna Rose Young
Rodzice
Rosemary Harbolt
James Hines
Krewni
Michael Hines (rodzeństwo)
Chris Hines (rodzeństwo)
Becky Hines (rodzeństwo)
Członek zespołu improwizacyjnego The Groundlings.
Były osobisty asystent Roba Reinera .
W wieku 38 lat urodziła swoje pierwsze dziecko, córkę Catherine Rose Young, 8 marca 2004 roku. Ojcem dziecka jest jej były mąż, Paul Young .
29 stycznia 2014 roku została uhonorowana Gwiazdą na Hollywoodzkiej Alei Sław Telewizyjnych przy 6621 Hollywood Boulevard w Hollywood w Kalifornii. Gośćmi specjalnymi ceremonii byli komik Kevin Nealon i aktor Jeremy Sisto .
Wystąpił w roli „ofiary” w Psycho Soundstage Attraction (obecnie Shrek 4-D Soundstage) w Universal Studios Orlando, będąc studentem University of Central Florida.
Uzyskała tytuł licencjata w dziedzinie komunikacji społecznej oraz tytuł magistra w dziedzinie aktorstwa teatralnego na University of Central Florida.
Ona i jej mąż, Robert F. Kennedy Jr. , poznali się dzięki współpracy z nią w filmie Pohamuj entuzjazm (2000) , Larry'emu Davidowi .
Kiedy jej siostrzeniec urodził się z mózgowym porażeniem dziecięcym, skontaktowała się z United Cerebral Palsy w celu uzyskania odpowiedzi i wsparcia. Z czasem zaangażowała się w działalność UCP i wykorzystała swoją sławę, aby zwiększyć jej rozpoznawalność. Hines zasiada w Radzie Powierniczej United Cerebral Palsy. Ona i jej rodzina wygrali 25 000 dolarów dla UCP w odcinku Celebrity Family Feud (2008) z 12 lipca 2015 roku .
Studiował teatr, radio i telewizję na Florida State University.
2 sierpnia 2014 roku po raz drugi wyszła za mąż za Roberta F. Kennedy'ego Jr., swojego chłopaka, z którym była dwa lata , po trzymiesięcznych zaręczynach. Wyznali sobie „tak” przed wiwatującym tłumem przyjaciół i rodziny w posiadłości Kennedy'ego w Hyannisport w stanie Massachusetts – pod namiotem w domu należącym niegdyś do prezydenta Johna F. Kennedy'ego i jego żony Jackie. Podczas ceremonii, która odbyła się podczas dorocznego zjazdu rodzinnego, Hines miała na sobie białą, bez ramiączek, długą do herbaty suknię od Romony Kevezy. Oprócz wielu Kennedych, wśród gości, według źródeł magazynu People, znaleźli się Larry David , Julia Louis-Dreyfus , senator Ed Markey, Kevin Nealon i Ed Begley Jr.
Synowa Roberta F. Kennedy'ego i Ethel Kennedy .
Ma sześcioro pasierbów: Robert Francis Kennedy III (ur. 2 września 1984 r.), Kathleen Alexandra Kennedy (ur. 13 kwietnia 1988 r.), Conor Richard Kennedy (ur. 24 lipca 1994 r.), Kyra LeMoyne Kennedy (ur. 22 sierpnia 1995 r.), William Finbar Kennedy (ur. 8 listopada 1997 r.) i Aiden Caohman Vieques Kennedy (ur. 13 lipca 2001 r.).
Córka Rosemary Harbolt i siostra Becky Hines, Chrisa Hinesa i Michaela Hinesa.
Cheryl Hines jest ekspertką w pokerze i wygrała dziesiątki tysięcy dolarów na cele charytatywne w turniejach pokerowych z udziałem gwiazd. Nauczyła się grać w wideopokera, będąc w ciąży.
Wspomnienia Cheryl zatytułowane „Unscripted” pierwotnie nosiły roboczy tytuł „Running Through Bees”, nawiązujący do zdarzenia, które opisał jej mąż Robert F. Kennedy Jr., gdy wraz z córką Kick Kennedy musieli uciekać przed rojem pszczół podczas pieszej wędrówki.
Praca sprawia mi radość. I to, że jestem szczęśliwą osobą, czyni mnie lepszą matką. [Wydanie „Woman’s World”, 30 listopada 2004]
[o swoim hobby, jakim jest gra w pokera]: Mam tendencję do gadatliwości przy stole, co zniechęca ludzi, bo spędzają dużo czasu, próbując mnie rozgryźć. Ale gadam dużo, kiedy mam dobrą rękę, i kiedy mam słabą. Czasami ludzi to tak denerwuje, że nie mogą się doczekać, żeby wyjść z turnieju. A to może wyjść mi tylko na dobre. Manipulowanie ludźmi to właśnie jest w pokerze takie fajne. Uwielbiam to, że można po prostu spojrzeć komuś w oczy i skłamać – i jest to całkowicie akceptowalne.