zapewne, wikipedia nie jest 100 % źródłem wiedzy jeżeli chodzi o poprawność i zgodność z prawdą.
ale ciekawi mnie że wg. wikipedii Hermiona Granger urodziła się w roku 1979, podczas gdy Ron i Harry w 1980 roku.
wynika z tego, że była w sumie od nich starsza o rok ;D
co o tym sadzicie?;>
w Harrym jest trochę inaczej jak u nas. u nas w szkołach jest tak, ze do jednej klasy chodzą dzieci, które urodziły się od 1 stycznia do 31 grudnia tego samego roku. natomiast w książkach jest tak, że do jednej klasy chodzą ci, którzy urodzili się od 1 września, do 31 sierpnia, czyli mniej więcej tak, jak wychodzi rok szkolny + wakacje. hermiona urodziła się we wrześniu 79', Ron w chyba w marcu 80' a Harry w lipcu 80', więc wszystko się zgadza
Wikipedia co prawda nie należy do źródeł, którym można bezgranicznie ufać, jednakowoż autorce książek można ufać jak najbardziej – ona chyba najlepiej wie, kiedy urodzili się stworzeni przez nią bohaterowie, nieprawdaż? Uniwersum „Harry’ego Pottera” rozwijane jest (było) nie tylko w książkach, ale i w licznych wywiadach udzielanych przez autorkę oraz na jej oficjalnej stronie internetowej – z tych źródeł można dowiedzieć się mnóstwa ciekawych rzeczy, które nie znalazły się na kartach powieści. Na Wikipedii wszystkie fakty dotyczące konkretnej postaci/przedmiotu/miejsca itp. są po prostu łączone w całość, żeby wszystko było w jednym miejscu. Informacje z wywiadów wykorzystywał również Andrzej Polkowski, tłumacz „Pottera”, opracowując potterowego „Tezaurusa”.
Pogieło cie jak ostatnim razem patrzyłem na wikipedii to ona urodzieła się w 1990r.rześ trochę przegioł.