Gary Oldman

Gary Leonard Oldman

8,6
115 126 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Gary Oldman

Przypomina mi Depp'a. Oczywiscie moja teza nie opiera sie na żadnych logicznych faktach, ale tak jest. Ekstrawagancja, talent, podobny wzrost, moze coś w rysach twarzy... Nie wiem. Wczoraj ogladałam "Drakulę" i samo przyszło. W ciemnych, długich włosach - jak Depp. Ale czemu nie wiem.
Pozdrawiam!

MADLEN

Masz racje... wybieraja podobnie role.. kazda inna, ale kazda niesamowita i maja w sobie to cos :)

agata_39

Otóż to . 2 niepokornych i zdolnych panów po 40-stce ;)

MADLEN

Oboje genialni, oboje niedocenieni. Ech, mam jeno nadzieję, że ważni ludzie od nagród się kiedyś nawrócą ;)

MADLEN

Ach... nareszcie ktoś to zauważył!;D Wielokrotnie pisałam o tym w różnych miejscach i jakoś nie było specjalnego odzewu... a dla mnie to jest wprost uderzające podobieństwo! Zauważyłam to kiedy obejrzałam "Rosencrantz i Guildenstern nie żyją", a wkrótce potem "Piratów z Karaibów"! W "Piratach..." Depp jest dla mnie jak nieco młodsza kopia Oldmana! Od tej pory nie potrafię wyzbyć się tego wrażenia...
;D

sarenka

"Rosencrantz i Guildenstern nie żyją" niestety nie widziałam.
Fajnie by było gdyby obaj spotkali się we wspólnym projekcie.

MADLEN

Ja się zastanawiałem czy umieścić na forum Deppa i Oldmana temat "Który lepszy Depp czy Oldman" :] Nie widzę podobieństwa ale Gary Oldman jest lepszy niż Johnny Depp.

Szajba

Ja widzę pewne podobieństwo :D Nie wiem, ale na przykład tutaj: http://www.garyoldmania.bestweb.pl/cpg145/displayimage.php?album=89&pos=2 [www.garyoldmania.bestwe...]
Deppa lubię i cenię, jednak Gary - w moich oczach zawsze pozostanie najlepszy...

reddie

Trafiłeś z tymi zdjęciami w sam środek tego co mi po głowie chodziło :D
Raczej ciężko byłoby mi wykazac, który z nich jest lepszy. To jak stwierdzic czy lepszy jest Jack Nicholson czy Al Pacino...

MADLEN

W sumie dobrze zauwazyles, bo Depp w Piratach z Karaibow gra takiego troche pirata-swira. Gary Oldman zato mistrzowsko zagral psychola w Leonie Zawodowcu. Te role troche ich łacza.

raphiX

Depp ma niezwykle podobną mimikę twarzy do Oldmana! Bardzo często można zauważyć u nich podobne miny...;)

sarenka

A może jeszcze ktoś wam się nasuwa? Podobieństwo Oldmana do Deppa (czy odwrotnie) jest wyjatkowe. Jesli chodzi o urodę wymienię dwa duety (aktorsko-piłkarski i aktorsko-piosenkarski), które przyszły mi do głowy :)
Alessandro Nivola - Alessandro Del Piero (obaj w dłuższych włosach)... Tutaj nawet zbieżnosc imion :D
Cameron Diaz - Kate Ryan (coś w tym jest)
Pozdrawiam. Może jeszcze coś mi się nasunie...

MADLEN

Uwielbiam tego faceta :D Zauważyłam, że to człowiek-kameleon, który potrafi zagrać wszystko. Włącznie ze rolą spalonego tosta lol :) Pozdrawiam fanów

MADLEN

A propos tych podobieństw... mi nasuwa się taki trójkącik ;) -) Dave Gahan - Luis Figo - Harrison Ford ;)

sarenka

figo podobny do forda...:)....... nieeeee:);)

justa_16

Taaaaaaak...;p Mam w pokoju taki plakat Figo, na którym przeogromnie kojarzy mi się z Indianą Jones'em...;p

sarenka

Dobra - niezabłysnę inteligencją. Na temat też nie będzie, ale...
Figo miał dużżżo włosów na klacie. Miał :/ Ogolił sobie O_O Dla mnie perwerka jak się patrzy :)

Ja też widzę to coś w zestwieniu Ford-Figo...

MADLEN

Wczoraj mi się nasunęło kolejne podobieństwo wizualne

Brookie Shields i Małgorzata Socha:D

MADLEN

a czy nie sadzicie ze Drexl z "True Romance" grany przez Oldmana jest bardzo podobny do Jacka Sparrowa ?

MADLEN

Każdy jest podobny do samego siebie :]. Generalnie wiadać jakieś podobieństwo,tylko że wg mnie lepszy jest Oldman.Pozdrawiam.

MADLEN

Taa, już dawno to zauważyłam. Ale że Depp podobny do Gary'ego. Zauważyłam to w Piratach dopiero. :}

MADLEN

Aktor dobry, może faktycznie podobny do Deppa, ale Johnny lepszy! :D

vilandra_4

nie lubie oldmana i przez jakis czas myslalam ze on i depp to ta sama osoba ale ciewsze sie zo to nie prawda :)

Sake

No , jakich depp ma fanów, respect!

użytkownik usunięty
Justyna_0288

Gary i Johnny podobni?
No proszę, czego ja się tutaj dowiaduje.
Musze przyznać, że cenię obydwu panów i całkiem dobrze znam ich filmografię, [choć moją specjalizacją* jest raczej historia filmów Pana Deppa (widziałam wszystkie jego działa*), u Oldman’a jeszcze kilka filmów do szczęścia mi zostało.].
Chyba jedyne podobieństwo, jakie widzę, to, że obydwaj panowie mają oczy, uszy i noc [jak my wszyscy] no może jeszcze podejmują się dość trudnych, niekonwencjonalnych i anty hollywoodzkich [do czasu] ról, a także silnie oddziaływają na widza.
A podobieństwo zewnętrzne?
Chyba jedynie na odpowiednio stylizowanych zdjęciach z odpowiednią charakteryzacją [mam na myśli choćby podane przez Reddie zdjęcie, gdzie Gary wygląda mniej więcej tak jak Johnny w Dziewiątych wrotach, ale czy myślicie, że obaj panowie noszą się tak na co dzień, to tylko odpowiednia charakteryzacja, a w takim wypadku to i Brad Pitt jest do nich niesamowicie podobny…] może podobieństwo tkwi w oczach… ale to też nie to.
Równie dobrze mogę porównać tych panów do Keanu Reevesa [egzotyczna uroda, to ich łączy?]. Nie widzę sensu w ich porównywaniu, bo to całkowicie odmienni charakterem i sposobem bycia aktorzy [nie wspominając o wyglądzie].
A który lepszy to już kwestia gustu, ja lubię i jednego i drugiego, chociaż ze wskazaniem na Johnny’ego.

Tylko moi drodzy [nie mogę oprzeć się z tymi pytaniami], co wspólnego ma niby Norman z Jackie’m [Leon Vs. Piraci] ???.
A czarno włosy Dracula, równie dobrze może przypominać Antonio Banderasa z Wywiadu z Wampirem, bo do Johnny’ego podobny jest chyba jedynie przez niewinne i pełne tęsknoty [?] spojrzenie, niczym z filmu „Benny i Joon” lub „Edward Nożycoręki” a może Winona jest tym spójnikiem?
Co do mimiki… Gary i Johnny maja charakterystyczne „grymasy”, ale z pewnością nie podobne… [biorąc pod uwagę, że każdy człowiek w pewien podobny mimicznie sposób wyraża uczucia…]
Chyba przyznam jedynie racje w tym, iż obydwaj są zdolni, niepokorni i niedocenieni.
A teraz możecie mnie zabić a ja zdania nie zmienię, no chyba, że znajdziecie doskonałe argumenty [tylko nie zdjęcia, to mnie nie przekonuje, bo w świecie filmu nawet z szarego człowieczka o wzroście 150 cm, można zrobić sexbombę i przystojniaka, jakich mało, mam nadzieje, że wiecie, co mam na myśli…]

Uwazam ze wielu ludzi ich porownuje poniewaz zarowno Gary jak i Johnny maja podobny sposob dobierania ról, kazda orginlana ,ciekawa,nieszablonowa i zupelnie inna od poprzedniej, to ich łaczy. Jestem fanem obu tych aktorow ale jednak minimalnie wyzej oceniam Oldmana , naprawde w niektorych filmach mialem autentyczny problem z rozpoznaniem go(kiedy pierwszy raz ogladalem Sida and Nancy a pozniej Dracule nie wiedzialem ze to ten sam aktor) z Deppem raczej nie mialem takich problemow chociaz jego tez oceniam bardzo wysoko

użytkownik usunięty
Luck_6

Ja miałam podobny problem z Depp’em [rozpoznanie]- po obejrzeniu Edwarda Nożycorękiego, Jeźdźca bez głowy, Truposza i Piratów, nie mogłam uwierzyć [a właściwie nie wiedziałam], że to ten sam aktor…
Ale zgadzam się całkowicie, że obydwaj panowie dobierają niezwykłe role, które dość często nie przynosiły im chwały finansowej, ale za to dla widzów [oczywiście nie wszystkich] filmy te są prawdziwą „ucztą”.
Trudno mi powiedzieć czy nie poznałabym Garego w filmach Sid i Nancy oraz Dracula, nie wiedząc, że tam gra, bo filmy te kupiłam właśnie z myślą o Oldman’ie;]

użytkownik usunięty
Luck_6

Ja miałam podobny problem z Depp’em [rozpoznanie]- po obejrzeniu Edwarda Nożycorękiego, Jeźdźca bez głowy, Truposza i Piratów, nie mogłam uwierzyć [a właściwie nie wiedziałam], że to ten sam aktor…
Ale zgadzam się całkowicie, że obydwaj panowie dobierają niezwykłe role, które dość często nie przynosiły im chwały finansowej, ale za to dla widzów [oczywiście nie wszystkich] filmy te są prawdziwą „ucztą”.
Trudno mi powiedzieć czy nie poznałabym Garego w filmach Sid i Nancy oraz Dracula, nie wiedząc, że tam gra, bo filmy te kupiłam właśnie z myślą o Oldman’ie;]

MADLEN

Myślę dokładnie jak autorka tematu! W Draculi faktycznie był niesamowicie podobny o Johhny'ego Deppa! I przy tym po raz chyba setny udowodnił, że jest GENIALNYM aktorem...