Piotr Włodarski

6,1
27 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Piotr Włodarski

To jest autor książki o Andrzeju Wajdzie? Jesli tak to zasługuje na wielki szacunek

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
BISKAN

Tak. właśnie obejżałem na YT wywiad z Piotrem Włodarskim. Polecam.

Andy400

macie panowie rację, przykre, że wiedzę możemy zachować tylko dla siebie i nic z tym nie zrobimy.

andrzejswiecki

No cóż Wajda lansowany na "boga" polskiej kinematografii jest nie do ruszenia, nie można źle mówić o "bogu" a raczej o bożku wstrętnym. Im bardziej poznaje życiorys tego człowieka tymbardziej się nim brzydzę.

Andy400

Mówi to człowiek mający wizerunek Maćka Chełmickiego na profilowy. Tak, to ma sens...

aksiazek_filmweb

*na profilowym

aksiazek_filmweb

Tak to mówię ja mający wizerunek Maćka Chełmickiego, kiedyś się zachłystywałem Wajdą szczególnie w tym okresie jak dostał Oscara za całokształt twórczości, ale im więcej się o nim dowiadywałem tymbardziej się mi nie podoba jego postępowanie a wielu rzeczy o panu Wajdzie się jeszcze dowiemy w przyszłości i nie bedą to chwalebne rzeczy z pewnością.

BISKAN

Nie. to jest ten mężczyzna w klozecie.

BISKAN

Właśnie się dowiedziałam o tej książce, oglądając rozmowę z Piotrem Włodarskim (dostępna w sieci pt. 'Prawda o Andrzeju Wajdzie'). Książkę już zamówiłam w bibliotece, a moje bardziej szczegółowe zainteresowanie Wajdą rozpoczęło się od jego wypowiedzi. Potem poszło już z górki. Wiedza jest dostępna. Polecam artykuł o tym, jak kilka lat temu A.W. zmarnował pracę Roberta Glińskiego, zabierając prawo do realizacji filmu o Katyniu (wiadomo, który byłby lepszy, przynajmniej artystycznie ;)). Link dostępny w którejś z dyskusji pod filmami Glińskiego (albo na jego filmwebowym profilu, nie pamiętam). Jak by ktoś nie mógł znaleźć, a mu zależało - chętnie wyszukam i podam tutaj. Jest też gdzieś na Stopklatce.

BISKAN

Dzien dobry, I Interesuje sie życiem Andrzeja Wajdy, słyszałam o pozycji Pana Piotr Włodarskiego, jest ona nie dostepna w wiekszości ksiegarni, znalazłam na allegro egzemplarze, lecz zalezy mi czasie. Czy ktoś posiada tą książke (chodzi mi głównie o jedną recenzje) pozdrawiam

BISKAN

Nie ma to jak skonczyc szkole filmowa i jedyny zwiazek z kinem miec poprzez rólkę statysty. Marność nad marnościami. Nie dziwota ze sie siega potem po tego typu tematy. Nie zmienia to jednak faktu, ze śp. Andrzej Wajda korzystal zbyt dlugo na pozytywnej opini ktora wyrobil na kilku filmach. No ale my mamy w PL karuzele z taka sama obsada..czy to na festiwalach typu opole.itp..czy w Ekstraklasie pilkarskiej

MickeyTorpedo

Inna kwestia to taka ze w wywiadzie ktory mozna znalezc na youtube autor mowi o kreowaniu przez filmowcow zludzen..o przedstawianiu niemieckiego zagrozenie w połowie fabul..i ma to wplywac na ich czarny wizerunek. Do diaska..musieli wplatac elementy tego typu zeby dostac pieniadze. Odmowilby taki Wajda to by zaraz chetnie wskoczyl taki Piotr Wlodarski. To naturalne.Trzeba bylo zarabiac i zyc. Teraz z kolei czesc filmowcow jest zalezna od Producentow i gdy nie podaza ich wizja jest zwalniana. Jakby artysci sie totalnie postawili komuchom to Ci sprowadzili by nawet kosmitow zeby im filmy robili.
Poza tym jest duzo swietnych dziel z tamtego okresu, ktore sa neutralne i na takim poziomie jakie wiele wspolczesnych dziel polskich nie osiaga.

MickeyTorpedo

Niech inni nakręcą choć połowę tych "kilku filmów" na podobnym poziomie - a potem się biorą za moralne kamienowanie... :)

BISKAN

No, szacun jak cholera... ZERO filmów na reżyserskim koncie, do tego "wielka rola" faceta w publicznym klopie... Idol portali z "autorytetami" w rodzaju Targalskich... :)