1) Babylon 5: Narodziny - Babylon 5: In the Beginning (1998)
2) Babylon 5: Zjazd - Babylon 5: The Gathering (1993) - pilot całego serialu
3) Babylon 5: sezony od I do IV (włącznie)
4) Babylon 5: Thirdspace (1998)
5) Babylon 5:sezon V do odc.21 (włącznie)
6) Babylon 5: Babylon 5: Alarm dla Ziemi - Babylon 5: A Call to Arms (1999) (czas akcji - 5 lat po wydarzeniach z serialu Babylon 5 sezon V odc. 21)
pilot serialu Babylon 5: Crusade
7) serial Babylon 5: Crusade (kontynuacja i zakończenie wątku z filmu: Babylon 5: Alarm dla Ziemi)
8) Babylon 5: Strażnicy kosmosu Babylon 5: The Legend of the Rangers: To Live and Die in Starlight (2002)
9) Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark (2007) (czas akcji: 10 rocznica powstania Sojuszu Międzygwiezdnego)
10) Babylon 5: sezon V odc. 22 (dzień śmierci prezydenta Johna Sheridana oraz oficjalne zamknięcie i zniszczenie stacji Babylon 5!)
Celowo pominąłem film Babylon 5: The River of Souls (1998), gdyż nie wnosi on nic
ciekawego czy istotnego do całego
serialu czy dalszych wydarzeń i losów bohaterów projektu BABYLON 5.
Jeśli macie jakieś uwagi lub chcecie poprawić tą listę to super - ja zrobiłem sobie instrukcję na przyszłość, jak kiedyś po latach będę oglądał go ponownie lub prezentował go swoim dzieciom...
Osobiście uważam, iż ten serial jest znacznie lepszy od STAR TREKA pod względem fabuły oraz ciekawych bohaterów i chociaż nie wszyscy aktorzy grają przekonująco (w przeciwieństwie do głównych postaci) to jednak forma opowiadania całej historii, komiczne sytuacje czy dramatyzm (świetna muzyka - patrz sezon 5 odc. 21-22)stanowią esensję sztuki filmowej. Czego trzeba więcej? (lepszych efektów specjalnych - czasami jednak dobra fabuła stanowi wystarczający powód, by go obejrzeć).
Podałeś kolejność chronologiczną, która moim zdaniem nie jest zbyt dobra dla osób oglądających serial po raz pierwszy. Zaczynając od "Babylon 5: Narodziny - Babylon 5: In the Beginning (1998)" straci się sporo frajdy z oglądania pierwszych kilku sezonów (generalnie powinno się go oglądać w okolicach połowy 4-tego sezonu).
Kolejna sprawa to "Babylon 5: Crusade". Ten serial wcale nie kończy żadnych wcześniej rozpoczątych wątków. Został skasowany po 13-stu odcinkach więc na dobrą sprawę nawet się dobrze nie rozpoczął...
Hej, FTW jesteś pewien, że wątek z filmu Babylon 5: A Call to Arms nigdzie indziej nie został rozwiązany? Ja właśnie zmuszam się do obejrzenia serialu kurcjata( by nie pominąć jakiegoś ważnego epizdou czy obecności znanej postaci ze stacji Babylon 5), by potem obejrzeć ostatni film: Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark . Przyznam, że KURCJATA wypada na tle pozostałych produkcji bardzo kiepsko (aż dziwne, że reżyserem tego bubla był sam M. Straczynski)a do tego podkład muzyczny koszmarny....
Ani "Call to Arms" ani "Crusade" nie są potrzebne do zrozumienia reszty serialu. Co prawda kilka razy pojawią się tam postaci z głownego serialu ale to nic nie wnosi. Tak samo z postaciami z "Crusade". Mówiąć krótko - możesz sobie odpuścić, nic nie stracisz. Swoją drogą na temat jakości "Krucjaty" mam podobne zdanie jak Ty. Jedyne odcinki, które mi się jako tako podobały to pierwszy i ostatni... A co do "The Lost Tales - Voices in the Dark " to też wiele nie wnosi do głównej historii ale przynajmniej da się go z przyjemnością oglądać (czego niestety nie można powiedzieć o wszystkich filmach z uniwersum Babylon 5).
Ok, a więc tak jak przypuszczałem mogę zachować sobie tylko 1 i ostatni odcinek KURCJATY. Pozostałe można wyrzucić do kosza... Widzę, że jesteś znawcą tematu, a właśnie szukam największych fanów tego serialu, by uzyskać pewne odpowiedzi dotyczące dalszych losów bohaterów BABYLON 5, a które zostały celowo pominięte lub tylko wspomniane w jakimś z ostatnich epizodów ( twórcy serialu zawsze dbali o wszelkie detale czy bogate życiorysy swoich bohaterów). Być może coś (film, epizod) ominąłem lub nieuważnie oglądałem i teraz mam pewne luki z wiedzy ogólnej o BABYLON 5.
A oto bohaterowie, których mam na myśli:
1) Co się stało z cesarzem LONDO MOLARI? Został zamordowany czy umarł tak, jak jego poprzednik?Jego miejsce zajął VIR (dowidujemy się o tym z SEZONU V ODC.22).
2)G'kar występuje gościnnie w filmie: Babylon 5: Strażnicy kosmosu. Opowiada, że długo podróżował po wszechświecie ze swoją towarzyszką. Z kontekstu wnoszę, że LYTA (największa telepatka) zginęła w jakiś dziwnych okolicznościach. Czy twórcy gdziekolwiek nawiązali do jej śmierci?
3)W odcinku 22 sezonu V (moim zdaniem wybitnego pod względem stopnia dramatyzmu i doskonale oddającej emocje muzyki)dowiadujemy się, że oboje: G'KAR i LYTA nie żyją. Pszepraszam, a można wiedzieć kiedy i jak zginął G'kar? A może to tylko
drobne przeoczenie...
4)syn Johna Sheridana i Delen - to chyba najbardziej rzucające się w oczy zaniedbanie ze strony twórców (scenarzysty?). Po co był ten cały wątek z ciążą skoro najważniejszy moment narodzin dziecka został pominięty, a w finałowym odcinku V sezonu 20-letni już David nie pojawia się ani na moment... (w końcu był w połowie człowiekiem i mógł przynajmniej spróbować pożegnać się z ojcem). Oczywiście o roli syna i jego znaczeniu dowiedzieliśmy się w trakcie któregoś z poprzednich sezonów (podczas podróży w czasie do starej stacji Babylon 5).
Z tego co pamiętam to syn Sheridana miał na imię David. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy może celowy zabieg scenarzysty, iż dowódca statku kosmicznego (w pierwszym odcinku - pilocie serialu, który zresztą nie powstał - Babylon 5: Strażnicy kosmosu Babylon 5)też maił tak na imię. Czyżby miał to być serial o losach prezydenta Sojuszu Międzygwiezdnego??
Właściwie to nie znam aż tak dobrze tego serialu, w dodatku oglądałem go rok temu więc mogłem trochę zapomnieć. Są tu lepsi, np. Posith (zagląda tu co jakiś czas więc pewnie w ciągu kilku dni napisze coś i w tym temacie).
Jeśli chodzi o pytania bez odpowiedzi to niestety Babylon 5 ma ich kilka. Nie są to bardzo istotne rzeczy ale pewne braki są (oprócz tych co wymieniłeś jest jeszcze np. kwestia Wojny Telepatów albo tych "kontrolerów", które Drakhowie pozkładali kilku postaciom).
Odpowiedzi na te pytania najlepiej szukać w książkach (jest ich kilkanaście albo i więcej). Część z nich jest ponoć zaliczana do kanonu Babylon 5 i porusza kwestie pominięte w serialu. Ale ponieważ nie czytałem żadnej (nie wiem nawet czy są wydane w Polsce) to więcej na ten temat powiedzień nie mogę.
Można też oczywiście pójść na skróty i poczytać w necie, np. na Wikipedii (na angielskiej jest mnóstwo informacji o tym serialu).
nawet szybciej niz wciągu kilku dni :) Dzięki FTW za komplement:).. ale chyba trochę na wyrost:D..
co do kolejności oglądania. kiedyś była taka stronka "Jasna Strona Petera" która podawała bardzo dobry sposób - moim zdaniem.. Znalazłem archiwum tej strony, do obejrzenia tutaj: http://skocz.pl/jakogladacB5
MrFrodo - niestety tak samo jak FTW B5 oglądałem jakiś czas temu, i tez juz nie pamiętam takich szczegółów..
Ale wiem ze po ostatnim odcinku B5 nie miałem większych zastrzeżeń co do niedomkniętych wątków..
Natomiast po filmie B5: The Lost Tales, szczególnie po Rozdziale dotyczącym Sheridana, dużo pytań zostało na nowo postawionych.. i trzymam kciuki, że kiedyś JMS zabierze się za dalsze przygody w postaci serialu (Bruce Boxleitner zapowiedział ze bardzo chetnie by wziął w tym udział). Niedługo zapewne znowu powrócę do obejrzenia całego serialu - jak tylko czas pozwoli:D
Co do książek o których FTW mówi - niestety żadna nie została wydana w Polsce. Kilka zalicza się do kanonu szczególnie trylogia Karpusu (PsiCorp) i Trylogi Centauryjska (Legions of fire) do nabycia na Amazon - jak się ma szczęście to używane w cenie paru dolców można kupić.
Crusade - tu także przychylę się do FTW - można odpuścić w całości... a szkoda, bo zapowiadało się ciekawie ale niestety scenarzyści chyba nie mieli pomysłu i wyszło miałko. Po 13 odcinkach zakończono produkcję.. urywając wątki. Lepiej nie zaczynać :D. ja byłem niepocieszony żę zakończyli, ale także niepocieszony że tak kiepsko fabularnie.
Londo Mollari z tego co pamiętam został zamordowany przez G'Kara ale już nie z zemsty, tylko jako przysługa..
G'Kar udusił Mollariego na tronie, gdy ten omamił alkoholem pasożyta
Przypomnijcie mi scenę w której mówią że G'Kar i Lyta nie żyją?? Oni się poprostu udali w daleką podróż razem. (G Kar powraca w między czasie w Legend of the Rangers)
Jeśli chodzi o syna Davida. To jest ciekawy temat, bo jest tu pogmatwanie w scenariuszu. doymślnie to Sinclair miał mieć dziecko z Dellen.. ale ze względów obsadowych potem zmieniono.. i wątek trochę został niedomknięty jak trzeba. b5:TLT także nie wnosi niczego w tym zakresie. wiemy tylko że David gdzieś jest..
Strażnicy Kosmosu byli odrębną historią - nie było takich konotacji rodzinnych. Sądzę że ten David z Rangers, to inny koleś:) Co by nie patrzeć B5 wymiata :).. Nie spotkałem tak bardzo rozbudowanej fabuły i tak spójnej jak w B5 w żadnym innym Sci-fi (BSG troszkę może, DS9 od trzeciego sezonu też jedną historię przedstwiał, tak samo jak Farscape też od któregoś sezonu zaczał jedną historię ciągnąć - ale w żadnym z tych seriali nie było takiej zależności między odcinkami jest jest w B5 i z tego powodu urzekła mnie ta historia...
- The Gathering
- Sezon 1.
- Sezon 2.
- Sezon 3 Oglądamy do odcinka - 3x17 - War Without End - Part II WŁĄCZNIE
- In the Beginning Robimy sobie przerwę i oglądamy FILM - In the Beginning
- Sezon 3 – odcinek 3x18 oraz końca Sezon 3
- Sezon 4 – do Odcinka - 4x06 - Into The Fire WŁĄCZNIE
- Thirdspace – Film opowiada o zdarzeniach między odcinkami 4x06 i 4x07
- Sezon 4 – odcinkek 4x07 oraz do końca Sezon 4
- Sezon 5 – do przedostatniego odcinka - 5x21 - Objects At Rest WŁĄCZNIE
- River of Soul - wydarzenia bezpośrednio po przed ostatnim odcinku 5 Sezonu
- Legend of the ranger – Pilot serialu który nie powstał
- A Call to Arms – Pilot serialu B5 CRUSADE
- Crusade – Serial
- The Lost Tales - Voices In The Dark - najnowszy film, pilot serialu, który nie powstał.
- OSTATNI ODCINEK Sezonu 5 - 5x22 - Sleeping In Light