PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10906}

Bajarz

The Storyteller
1987 - 1988
8,5 854  oceny
8,5 10 1 854
Bajarz
powrót do forum serialu Bajarz

Nie przypuszczałem, że kiedyś to powiem ale nasza wersja była tak doskonale udźwiękowiona, że jak przed chwilą usłyszałem te pedalskie angielskie głosy
w oryginale to śmiać mi się zachciało. Zawsze byłem wielkim przeciwnikiem
dubbingu i lektorów ale polska wersja naprawdę wyniosła ten serial na
wyższy poziom.

CoolHandDud3

Wow... to żeś teraz walnął... brak mi słów. Żenada totalna i słoma z butów.

Polski dubbing, owszem, całkiem niezły. Ale bez przesady. Tłumaczenie w wielu miejscach ssie i to dosyć ostro, a niektóre głosy w ogóle nie pasują do postaci.

Przy okazji: John Hurt (aktor odgrywający rolę Bajarza) to jeden z najlepszych aktorów jacy kiedykolwiek stąpali po tej ziemi. Tylko sobie popatrz na filmy w których on grał. Więc lepiej, zanim powiesz że ktoś ma "pedalski głos", po trzykroć się zastanów, synku. :P

ocenił(a) serial na 10
super_zuza

Zuziu moja droga, forumowe ataki ad personam bardzo źle świadczą o Tobie. Ja wyraziłem swoją opinie a ty się do mnie bez potrzeby przypierdzieliłąś. Nic nie pisałem o poziomie tłumaczenia tylko o moich odczuciach audytywnych. Nie pisałem też o umiejętnościach aktorskich Hurta. Szkoda myszko, że nie pomyślałaś chwile zanim zaczęłaś bezmyślnie klepać w klawiaturę. Pozdrawiam :)

CoolHandDud3

Komentarz jaki napisałam, odnosił się do twojej wypowiedzi a nie do twojej osoby. Nie znam cię na tyle, żeby się o tobie wypowiadać. Po prostu bardzo mnie zdegustował język w jakim sformułowałeś swoje zdanie: naprawdę, istnieją lepsze wyrażenia na określenie twoich "odczuć audytywnych" aniżeli powiedzenie, że coś jest "pedalskie". Słowo to brzmi bardzo nieprzyjemnie i wręcz bym się pokusiła o stwierdzenie, ordynarnie i chamsko. Niejeden polonista by się za głowę złapał. Po za tym, jeśli już mówimy o ocenianiu kogokolwiek, inne osoby czytając twoją wypowiedź mogłyby odnieść złe wrażenie na temat twojej osoby. A tego pewnie byś nie chciał, prawda?

Prawda, mogłam się nieco pohamować, formułując swoją wypowiedź zamiast, jak to bardzo elegancko ująłeś, "bezmyślnie klepać w klawiaturę". Co nie zmienia jednak faktu, że nadal jestem dosyć mocno zniesmaczona i nie aprobuję używania takiego języka na portalu, niejako, dotyczącego pewnego obszaru kultury jakim jest film. :P

ocenił(a) serial na 10
super_zuza

Właśnie zauważyłem, że też jesteś z Poznania, no proszę jaki zbieg okoliczności ;)

ocenił(a) serial na 10
CoolHandDud3

według mnie też jeden z najlepszych polskich dubbingów; [ no może jedynie ten Krzysiu Ibisz w Dziecku Szczęścia mi nie pasował, ale to chyba wynik tego jak Krzysiu jest teraz postrzegany :) ]