Pierwsza seria była po prostu animie z bezpretensjonalną fabułą skrojoną z dystansem dosadnym humorem i świetną muzyką.
Druga seria zawiera wątki zmuszające do refleksji tj ludzkość która zniszczyła się sama, jak nawet bardzo szlachetne intencje mogą ulec wypaczeniu ( lord Kal-Su) czy da się zbudować społeczeństwo idealne, czy istnieje coś takiego jak czyste dobro i obiektywna sprawiedliwość? Mroczny sznajder jest uosobieniem wszystkich wad i zalet ludzkości czasem egoistyczny i samolubny ,czasem altruistyczny i gotów do poświęceń czasem folgujący własnym zachcianką by kiedy indziej walczyć za tych których kocha. Rozbrzmiewają mi w głowie słowa wy tępe ciołki społeczeństwo ideale? świat bez konfliktów? co to za pier....? to tylko slogany pod którymi ( nazwa antagonisty) chcę ukryć swoje prawdziwe intencje. Podoba mi się też spostrzeżenie jakoby dobro i sprawiedliwość ( poza czymś ewidentnym jak okradanie mieszkańców z zapasów i wykorzystywaniem nie chcę naruszać regulaminu) były pojęciami którym ludzie nadają znaczenie nie zaś czymś obiektywnym.
Tak tyle głębi w takiej zdawałoby się prostackiej formie.
W 2 sezonie wszystko moim zdaniem jest lepiej dopracowane....... poza muzą. Nie było potrzeby jej zmieniania w 2 sezonie daje 8/10 za całokształt czekam na dokręcone odcinki do 2 sezonu.
pierwszy sezon ocena 7/10 trochę gorsza animacja, słabiej nakreślona fabuła, więcej oczywistych komentarzy sytuacji- zbędnych. Jednak muzyka- epicka, wgniata dlatego 7/10
W pełni się zgadzam, serial jest zajebisty. Pierwszy to częsty fun a drugi sezon już naprawdę nieźle pomyśleć. Postaci są epickie, mrosz jest najlepszy ale yoko, gara, cesarzowa gromu są też mega. Aż liczyłem kiedy zjawi się gara żeby utrzeć nosa samurajom, a przecież ninia to przeciwieństwo samuraja
Właśnie skończyłam oglądać wszystko. Włączyłam bo rozśmieszył mnie klip na yt a ja potrzebowałam czegoś na odmóżdżenie się. Serio 1 sezon to taki vibe deadpoola. Dużo sprośnych żartów, czarnego humoru, szybka ale fajna akcja. Zajebiście przyjemnie mi się oglądało ten 1 sezon. Fabuła jakaś tam byla, ale wiadomo że czysto komediowa bez polotu, ale nie wszystko musi być głębokie i wymagające. Takie rzeczy też są potrzebne. Natomiast drugi sezon serio mnie zaskoczyl i zgadzam się w każdym słowie, które napisałeś. Wlasciwiei gdzieś już pod koniec 1 sezonu fabuła zaczyna się stopniowo rozkręcać i zaczyna się robić interesująco, dialogi często skłaniają do refleksji. Nawet jeśli są ujęte w zabawny sposób, to np Mrosz ma dużo racji w tym wykrzykiwaniu u utopii, która będzie zarobkować jedynie garstkę ludzi a cała reszta dalej będzie żyć jak w systemie feudalnym. Dosłownie tak wygląda system w którym żyjemy… korzystają najbogatsi i „najsilniejsi” i tak było zawsze i zawsze tak będzie. Sporo rzeczy wbrew pozorom skłania w tym anime do refleksji i wzrusza. Postacie są naprawdę spoko. Prócz głównego bohatera polubiłam bardzo Yoko oraz Garę. Arshes Nei też jest fajna, ale te relacje między nią a Shneiderem mogliby sobie już odpuścić xDD nie dziwię się, że to anime się nazywa „Bastard” skoro główny bohater to taki zwyrol, że wychędożył laskę, która najpierw wychował. Oczywiście mam do tego duży dystans, ale jednak przez te ich przeszłość, simpująca wokół głównego bohatera Arshes mnie strasznie skręca XD szczerze to liczę, że zainteresuję się Garą. Mrosz jest dla Yoko :D Anyways liczę z całego serca na 3 sezon. Narazie cisza, ale nie ma żadnego info aby anime zostało zcancelowane czy miało się już nie pojawić. Jestem ciekawa jak ta historia potoczy się dalej.
dzięki ja też czekam jeżeli dark fantasy spodobało ci się w podobnym klimacie jest anime wujek z innego wymiaru. Anime na netfiksie z dubbingiem. Mam bekę zawsze ( a ciężko mi się śmiać jak coś sam oglądam) a jednocześnie wyśmiewa np youtuberów + fajnie prowadzony wątek romantyczny 13 odcinków też czekam tym razem na drugi sezon.
Dzięki, nie słyszałam o tym, brzmi ciekawie :) cieszy mnie, że jest polski dubbing, bo on często w animacjach Netflixowi wychodzi a ja lubię nasz język :p. „Bastard” miał też świetny dubbing i rewelacyjnie dobrane głosy. Zwłaszcza Schneider, Gara i Arshes.
aż wszedłem na twój profil mamy podobny gust:) aczkolwiek moje oceny na FW nie wyczerpują wszystkiego co lubię musiałbym siedzieć zalogowany dwa dni. późno założyłem konto..... na yt Natalia Litwin prowadzi od kilku lat kanał Widzę głosy wywiady z aktorami z polskiego dubbingu jest Mrosz tj Robert Czebotar bardzo kulturalny gość.https://www.youtube.com/watch?v=eIUmTaDsCvM