Nie wiem czy ten temat się juz pojawił, ale w 1 odcinku, właścicielem pralni, w której dorabia po godzinach Walt jest niejaki Bogdan, posiadacz pokaźnych brwi, a nieco później na jakiejś imprezie urodzinowej ze znajomymi, Hank wznosi toast "Na zdrowie!";)
Jestem obecnie na końcówce 3 sezonu i od tamtej pory nie wyłapałam juz żadnych polskich akcentów, bohaterowie też nie wspominali, żeby mieli jakieś polskie korzenie (nazwiska chociażby na to nie wskazują) więc..?? Ktoś może wyjaśnić tą ciekawą kwestię??
W jednym z odcinków nie pamiętam w którym, Hank rozmawia ze Stevem w rozmowie tej porównuje coś do najazdu Nazistów na Polskę. Może ktoś lepiej pamięta tą wypowiedź?
Chodziło o to że Niemcy(z zarządu Madrigal) "przyjechali tyloma samochodami że mogli by najechać Polskę". O ile dobrze pamiętam.
Dobrze pamiętasz.
W wielu serialach wyłapałem polskie smaczki. W 'Californication' była mowa o warszawskim gettcie, w 'Jak poznałem Waszą matkę' jedną z bohaterek zaczęto przezywać Roland i było tam powiedziane coś w stylu „Warsaw is capital of what country? Roland!. Znów w 'Zakazanym Imperium' mamy do czynienia z polskimi gangsterami. Wielu ich nie ma ale zawsze to miło widzieć a amerykańskich produkcjach cokolwiek związanego z naszym krajem :)
Na pewno mamy bogatszą kulturę, historię i nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów w porównaniu z USA. Ale jednak lubię widzieć takie błahostki na ekranie.
Heh Mickey Doyle raczej średnio pozytywnie reprezentuje Polaków :). Ale postać bardzo sympatyczna
dokładnie, m.in. w 3 odcinku 4 serii. Gdy Walt, Skyler i Saul omawiają strategię kupna myjni.
"Na zdrowie" można usłyszeć w wielu serialach. Wątpie by była to w Stanach popularna odzywka, jednak znalazła się i w Sopranosach, i w 6FU, i w Breaking Bad również.
Bogdan to imię tak samo popularne w Polsce jak i w innych słowiańskich krajach, których jest dosyć sporo... Podobnie z "na zdrowie" - tu raczej kojarzy się z Rosjanami, bardziej niż z Polakami (bardziej odnoszę takie wrażenie).
A jak chodzi o polskie "smaczki" to obejrzyjcie sobie 2 i pół, tam w jednym z odcinków (kilka sezonów wstecz) na samym początku jest Polka, która opowiada Chariemu jaki to super związek utworzą i że sprowadzi do USA swoją rodzinę bla bla bla, a on wyprowadza ją z domu i trzaska drzwiami i jest intro wejściowe :)