PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 323 tys. ocen
8,8 10 1 323466
9,1 62 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Witam,
mam pytanie. Odnośnie tego odcinka. COś mi umknęło. Jak Pinkman domyślił się że WW otruł dzieciaka?

Moderatorrr

O ile mnie pamięć nie myli, skojarzył, że zginął mu papieros z trucizną a wcześniej - przeszukiwał go Huell, ochroniarz Goodmana. Domyślił się, że Saul przekazał truciznę Walterowi, bo niby komu miałby ja dać.

badger22

OK tylko że dzieciak został otruty nie rycyną a inną trucizną. Więc coś mi tu nie pasuje.
Druga kwestia to przecież Pinkman nie miał już tej trucizny bo wcześniej WW ją zabrał. A później podrzucił ją do odkurzacza automatycznego w domu Jessego.

ocenił(a) serial na 10
Moderatorrr

Było już o tym, więc kopiuję:
Jesse już na samym początku, gdy dziecko trafiło do szpitala, domyślił się, że to Walt otruł Brocka - myślał wtedy, że było to otrucie rycyną, ponieważ nie znalazł papierosa z trucizną w swojej paczce po byciu przeszukanym przez Huell'a. Właśnie taki był plan Walta- żeby Jesse się domyślił i wściekły przyszedł do niego. Wówczas Walt przebiegle zmanipulował Jessego i przekonał go do współpracy przy zabiciu Gusa.(koniec 4 sezonu). Potem jednak Jesse zaczął się zastanawiać, ponieważ lekarze stwierdzili, że była to konwalia, więc kilka rzeczy przestało pasować do siebie, ale Walt postarał się, aby nic głupiego nie przyszło mu do głowy poprzez to, że podrzucił papierosa z "rycyną" do odkurzacza.Tak więc Jesse uwierzył Waltowi, że to nie Walt otruł Brocka, tylko że chłopiec sam się zatruł jagódkami konwalii.
Jednak dużo później, w piątym sezonie, gdy Jesse czekał na człowieka załatwiającego tożsamości, zdarzyło się coś, co sprawiło, że wszystkie wydarzenia ułożyły się ponownie w sensownej kolejności. Mianowicie fakt, że Huell na polecenie Saula wykradł mu trawkę z kieszeni, przypomniał mu jego pierwsze skojarzenie, gdy przed otruciem Brocka ten sam Huell u Saula wykradł mu papierosy. Z perspektywy czasu i następnych wydarzeń (jak choćby zabicie Mike'a i kłamstwa Walta w żywe oczy) wszystko ułożyło się w jednym przebłysku olśnienia w jedyną sensowną całość, czyli 1.Walt otruł Brocka 2. zlecił Saulowi wykradzenie papierosa, by Jesse pomyślał, że to rycyna , 3.przekonał go, ze to sprawka Gus'a 4.pozyskał go jako swojego sojusznika w zabiciu Gus'a.