PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575225}
6,2 8,4 tys. ocen
6,2 10 1 8395
3,0 2 krytyków
Camelot
powrót do forum serialu Camelot

kto skazał już aktora na wieczne potępienie, czyszczenie butów a nie granie w filmach...zapraszam do kin na film wymieniony w temacie. Świetna kreacja aktorska, rola młodego Edwarda de Vere w filmie osadzonym w epoce tudorów. A jednak jak che to potrafi grać...widać Camelot nie dal mu pola do popisu

Ipo

potwierdzam :)

lassa_2

ja też potwierdzam :D

ocenił(a) serial na 9
Ipo

no tak, ale z tymi Tudorami to pojechałeś, różnica historyczna to jakieś 1000 lat ;)

Matava

wybacz ale wiek panowania Elżbiety dopiero po jej śmierci został nazwany epoka elżbietańską ale była to oficjalnie epoka Tudorów. Była ostatnia z rodu Tudorów zasiadających na tronie czy się to komuś podobało czy nie.. można nawet usłyszeć w końcówce filmu, pada takie zdanie tyczące się Elżbiety gdy mowa o tym czy wiedziała ze Edward jest jej synem "z tymi Tudorami to nigdy nie wiadomo " I jakie 1000 lat??? jej ojciec Henryk VIII, Henryk IV i "Krwawa" Mary Tudor chyba tak dawno nie żyli:) Uwielbiam epokę Tudorów w historii Anglii:)

Ipo

Wiek panowania Elżbiety to oficjalnie epoka Tudorów. Czasem by zaznaczyć jak wielkim była władcą, albo by odnieść się do stylu w sztuce, modzie mówi się że coś działo się w czasach Elżbietańskich, tak jak np epoka panowania królowej Wiktorii to Wiktorianizm. Dlatego mówi się ze Szekspir pisał w czasach elżbietańskich. Jednakoż była to epoka Tudorów jako ze Elżbieta, nigdy nie zamężna była ostatnią z dynastii Tudorów zasiadających na tronie czy się to komuś podobało czy nie. Era a epoka to dwie różne sprawy. Jej pełny tytuł to Elżbieta I Tudor. Można nawet usłyszeć w końcówce filmu, pada takie zdanie tyczące się Elżbiety gdy mowa o tym czy wiedziała ze Edward jest jej synem "z tymi Tudorami to nigdy nie wiadomo " Heh a ty pojechałeś z tym 1000 lat. Tysiąc lat to epoka Tudorów byłaby za czasów Wilhelma zdobywcy:) Jej ojciec Henryk VIII panował w latach 1509 - 1542 a Elżbieta 1558-1602...a miedzy nimi była jeszcze jak wiadomo Mary. To raczej nie jest tysiąc lat....

ocenił(a) serial na 9
Ipo

hmm źle zrozumiałem, pomyliłem Edwarda de Vere z kimś innym, miałem na myśli różnice okresu polegająca na tysiąc lat między Camelotem a Tudorami

ocenił(a) serial na 9
Matava

tak spytam z innej beczki, gdyż widzę, że masz pojęcie o tym o czym mówisz ;D możesz mi wyjaśnić czemu wczesne średniowiecze to wg wielu osób lata 1000-1200 ? Dla mnie to jest okres po upadku Rzymu do chrztu Polsku mniej więcej (mam tu namyśli określanie zachodniej części Europy, Francji, Anglii, itd.) Kto jest w błędzie?

Matava

Zacznijmy od tego że ramy czasowe średniowiecza są płynne. Za jego początek podaje się albo datę 395 czyli rozpad Rzymu na cesarstwo zachodnie i Konstantynopol albo upadek cesarstwa zachodniego czyli 476r. Wracając do twojego pytania jak rozumiem chodzi ci o tzw "wieki ciemne" jak inaczej nazywają wczesne średniowiecze historycy....cóż...zdania są podzielone. Niektórzy uważają iż to co my znamy jako wczesne średniowiecze czyli lata 395 - 966, powinno być uważane jako osobna epoka. Stąd twoje zamotanie:) po prostu dla osób będących zwolennikami tej teorii wczesne średniowiecze zacznie się dopiero w 1000 roku a to co było wcześniej jest osobna epoką. Jednakże jest to tylko teoria niektórych historyków. Oficjalnie i w świetle nauki wczesne średniowiecze to lata 395 - 966. Mam nadzieje że trochę ci to pomogło.. nawiasem mówiąc, piszesz o chrzcie polski. W liceum miałam właśnie takiego profesora który miał własne teorie. Za napisanie iż chrzest polski był w 966r dostawało się jedynkę:) Jak mógł być chrzest Polski skoro polski wtedy nie było :) królestwo polski powstało w chwili koronowanie Bolesława Chrobrego w 1025r. Wcześniej było księstwo Polan. czyli w 966r odbył się chrzest księstwa Polan. taka ciekawostka do zaginania znajomych:) pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
Ipo

myślałem właśnie w ten sposób dzięki za utwierdzenie ;D co do chrztu to ciekawe spostrzeżenie pozdrawiam ;P